VIDEO Nicu Covaci: „Încă avem energie şi suntem haiduci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii legendarei trupe Phoenix vor susţine un concert simfonic cu peste o sută de muzicieni, la Sala Palatului. Liderul formaţiei vrea să reînvie spiritul Phoenix în formula rockului simfonic prin concerte susţinute în 15 oraşe din România.

Trupa Phoenix, una dintre cele mai longevive formaţii muzicale româneşti, va susţine un concert la 28 aprilie, începând cu orele 19.00, la Sala Palatului din Bucureşti.

Mai citeşte şi:

Nicu Covaci: Preţul cel mai scump plătit a fost uciderea mamei mele

Concertul SymPhoenix va acoperi aria genului rock-simfonic şi va reuni pe aceeaşi scenă membri ai Orchestrei Simfonice Bucureşti şi ai Corului Accustic, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Un megaconcert pe an

Legendara trupă românească a mai susţinut concerte în această formulă (există şi un disc intitulat „SymPhoenix", editat la începutul anilor '90), dar este pentru prima oară în cei 45 de ani de activitate când realizează un proiect de asemenea anvergură, cu participarea a peste 100 de muzicieni.

„Din când în când vrem să creăm un eveniment mai elitist, mai deosebit. Vrem să satisfacem toate gusturile, inclusiv tineretul, pentru că încă avem energie şi suntem haiduci. E nevoie şi de cultură în ţara asta! Vrem să facem cel puţin odată pe an un eveniment de asemenea nivel. Există forţe, există voinţă, există sponsori, să nu se plângă nimeni că nu sunt bani în România. Sunt bani, dar nu acolo unde trebuie. Sunt 15 oraşe în România care au orchestră simfonică. Din păcate, aceste orchestre nu sunt valorizate. Fiecare primar din aceste oraşe ar trebui să spună «Ia să facem un concert cu Phoenix!»", a declarat ieri, la conferinţa de presă, pentru „Adevărul", Nicu Covaci.

„Gusturile se educă"

„La concertele simfonice merg de obicei o anumită categorie de oameni, care au o anumită cultură, dar în formula pe care o propunem noi putem aduce public de toate vârstele. De ce tineretul să crească numai cu manele şi paranghelii? Eu cred în educaţie! Se spune că gusturile nu se discută. Nu-i adevărat! Gusturile se educă!", şi-a susţinut crezul artistic liderul trupei.

image

„Ca emblematică şi esenţă, muzica noastră are forma arhaică românească. Există o chintesenţă a culturii naţionale în muzica Phoenix şi eu cred că se apropie mult de patrimoniu. Putem să punem Phoenix lângă Enescu. Textele, muzica şi prestanţa în timp a formaţiei Phoenix, împreună cu o orchestră simfonică, au o altă percepere decât orice alt muzician român sau străin care a concertat în România - cum a fost John Lord, de exemplu. Muzica Phoenix este una cu genă românească", a declarat percuţionistul Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Tenorul Vlad Miriţă, invitat special

Printre invitaţii speciali ai spectacolului se află Moni Bordeianu, tenorul Vlad Miriţă, prim-solista Operei Române Tina Munteanu şi Adrian Petrescu (oboi şi saxofon).

„Mergeam la mare cu o Dacie amărâtă şi cu muzica Phoenix dată la maxim", şi-a amintit tenorul Vlad Miriţă... „Colaborarea cu ei este o mare onoare pentru mine, la fel cum a fost şi colaborarea cu Angela Gheorghiu la Bucureşti. Cred că niciun artist din România nu ar fi rezistat unei asemenea invitaţii", a mai declarat tânărul tenor.

Cântecele Phoenix vor domina spectacolul prin sunetul inedit, aranjamentul muzical pentru orchestra simfonică fiind realizat în Anglia şi în Africa de Sud. Evenimentul este realizat împreună cu Agenţia Vreu bilet. 

Melodii emblematice

„Canarul", „Andrii Popa", „Mica Ţiganiadă" au devenit melodii-cult pentru fanii din toate generaţiile. Bogata discografie Phoenix cuprinde albumele perioadei 1968-1990: „Floarea Stâncilor", „Cei ce ne-au dat nume", „Meşterul Manole", „Cantofabule" (editate în România), „Transsylvania", „Ballade For You/ The Lark 1987" „Tuareg/Mr. G's Promises" (Germania). După 1990: „Ciocârlia/Perestroika", „Remember Phoenix", „SymPhoenix", „Evergreens", „Cantafabule-Bestiar", „Aniversare 35", „Ora-Hora", „Vremuri, anii 60... 1998", „În umbra marelui urs", „În umbra marelui URSS", „Baba Novak".

"Ca emblematică şi esenţă, muzica noastră are forma arhaică  românească."
Ovidiu Lipan Ţăndărică
percuţionist

"De ce tineretul să crească numai cu manele şi paranghelii? Eu cred în educaţie!"
Nicu Covaci
solist

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite