VIDEO Leonard Cohen, muzică pentru suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Leonard Cohen, muzică pentru suflet
VIDEO Leonard Cohen, muzică pentru suflet

Artistul concertează astăzi, de la ora 20.00, pe stadionul Iolanda Balaş Soter din Bucureşti. Icoană hippie, Lord Byron al rock’n-rollului, comedian existenţialist. Sunt doar câteva dintre etichetele“ ce i s-au pus. „I’m Your Man“, ar spune simplu Leonard Cohen.

„I remember you well, in the Chelsea Hotel“ („Îmi amintesc foarte bine de tine, în Hotelul Chelsea“), spunea Cohen într-un cântec al cărui personaj central era Janis Joplin, deşi numele artistei nu a fost rostit niciodata în versuri. Vă ţinem bine minte, domnule Cohen, de la concertul de anul trecut, am putea spune parafrazând celebra piesă. Şi poate că amintirea unui „La mulţi ani“ cântat de un stadion întreg, într-o seară din septembrie 2008, l-a determinat pe „poetul disperării“ să-şi amintească, la rându-i, de Bucureşti, şi să revină.

Poezie pe muzică

„O voce aproape profetică“, după cum l-a descris Edge, de la U2, în documentarul „I’m Your Man“, „un om al cărui destin a fost să fie scriitor, care merge la muncă în fiecare zi, dar care este conştient că lucrurile nu îi reuşesc de fiecare dată“, după cum s-a autocaracterizat, Leonard Cohen va reveni cu acelaşi concert simplu de anul trecut.

Decorul minimalist, acompaniamentul câtorva instrumentişti şi al unei trupe de backing vocals îşi vor da din nou mâna cu vocea gravă a artistului, susţinând pe note muzicale capodoperele lui Cohen: poemele sale.

Inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în 2008, Leonard Cohen nu s-a considerat niciodată un cântăreţ, iar înţelepciunea celor 75 de ani pe care îi va împlini la 21 septembrie îl face să-şi analizeze cu autoironie chiar şi opera literară. „Am scris o colecţie de riffuri de jazz, glume pop-art, kitsch religios şi rugăciune mascată“, spunea, spre exemplu, Cohen despre cartea „Beautiful Losers“ („Frumoşii învinşi“), considerată una dintre cele mai importante scrieri ale sale.

„Alături de tine în orice etapă a vieţii“

Leonard Cohen a fascinat dintotdeauna, iar drept dovadă stă actualul turneu, care l-a readus pe scenă în 2008, după o pauză de 15 ani. Peste toate premiile, titlurile şi recunoaşterile primite de-a lungul timpului, pentru cântăreţul canadian cea mai importantă „validare“ a artei sale vine din partea publicului.

„E cu tine când trăieşti idealismul tinereţii sau când o relaţie se sfârşeşte, e cu tine chiar şi atunci când simţi că nu poţi înfrunta lumea, e alături de tine în orice etapă a vieţii tale“, spunea Bono, solistul U2, despre poetul canadian. În această seară, poezia lui Cohen va vorbi din nou despre dragoste, teamă, bucurie, relaţii, rugăciune, viaţă, moarte sau despărţire, dar în final, despre speranţă şi acceptare, aşa cum spun şi versurile „Imnului“ său: „There is a crack in everything, that’s how the light gets in“ („Este o fisură în toate, însă aşa pătrunde
lumina“).

Trei ore de muzică „nepoluată“

image

Concertul artistului canadian va începe la ora 20.00 şi va dura trei ore, cu o pauză de 25 de minute. Artistul va include în playlist unele dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, precum „I’m You Man“, „Dance Me to the End of Love“, „Hallelujah“ şi „Suzanne“.

Spectacolul are loc pe Stadionul Tineretului Iolanda Balaş Soter (Bd. Mărăşti nr. 26), aflat lângă stadionul Arcul de Triumf, unde Leonard Cohen (foto) a concertat anul trecut. Astăzi, în Piata Constituţiei (locul anunţat iniţial pentru desfăşurarea evenimentului), vor exista autobuze către Stadionul Tineretului Iolanda Balaş Soter, puse la dispoziţia celor care nu au aflat la timp de schimbarea locului de desfăşurare a concertului.

Transportul este gratuit, iar accesul în autobuze se va face pe baza biletului de intrare la concert. Autobuzele vor circula între orele 17.30 – 19.30. Accesul pe stadion este permis începând cu ora 17.30. La solicitarea artistului, organizatorii, compania Events, roagă publicul să nu fumeze în incinta stadionului. Organzatorii mai recomandă ca spectatoarele să nu poarte pantofi cu toc.

La intrare vor mai putea fi cumpărate bilete la preţurile de 248 de lei şi 399 de lei (bilete VIP). Turneul lui Leonard Cohen a început la 11 mai 2008. Programat iniţial pentru un an, turneul a continuat şi în 2009 şi se va încheia la 13 noiembrie, la San Jose, în California.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite