VIDEO „Discursul regelui“, favorit la Oscaruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula care se bucură de 12 nominalizări la premiile Academiei Americane de Film a poposit, weekendul trecut, şi pe ecranele din România. Colin Firth face un rol memorabil. Colin Firth este George al VI-lea al Marii Britanii, regele bâlbâit care se ia la trântă cu „handicapul“, dar şi cu un discurs necesar pentru liniştea ţării.

Povestea din „Discursul regelui/King's Speech" a fost, până la pelicula regizată de britanicul Tom Hooper, ştiută de foarte puţine persoane, mai ales pentru că a concurat cu o alta, care i-a fost contemporană: abdicarea lui Edward al VIII-lea, fratele lui George al VI-lea, pentru o americancă divorţată de două ori, Wallis Simpson. Despre Edward şi doamna Simpson au apărut mai multe filme, cel mai recent, care n-a rulat încă pe marile ecrane, fiind regizat de Madonna („W.E.").

George al VI-lea, poreclit Bertie (Colin Firth) şi logopedul lui, Lionel Logue (Geoffrey Rush), sunt protagoniştii filmului, iar interacţiunile dintre cei doi, care lucrează pentru un scop comun - eliminarea sau diminuarea bâlbâielii - sunt sarea şi piperul filmului. Printre jocuri de curte şi scandaluri politice, prietenia dintre Bertie şi Lionel, care se înfiripă încet, este umană, amuzantă şi emoţionantă.

Pentru un film britanic independent, „Discursul regelui" a adunat un „tezaur" de peste 88 de milioane de dolari în Statele Unite şi încă 86,7 milioane de dolari în res­tul ţărilor în care s-a lansat. Totalul de aproape 175 de milioane de dolari nu include pieţe puternice precum Japonia şi Germania, în care filmul a debutat tot weekendul trecut.

O poveste puţin ştiută

„Povestea asta a fost uitată şi oamenii abia acum îşi aduc aminte de ea. Cred că atinge oamenii într-un fel personal. Arată cum, prin curaj, poţi depăşi greutăţile. În ultima vreme a existat un fel de «relaxare» din partea familiei regale în ceea ce priveşte aceste poveşti. Înainte ar fi fost «îngropate». Un exemplu bun este şi moartea fratelui regelui George, care a murit de epilepsie. În acea vreme nu se vorbea de dizabilităţi sau de handicapuri. M-am simţit mişcat atunci când am văzut această poveste spusă. Nu ştiam, înainte de acest film, că George al VI-lea avea o problemă de vorbire pe care a trebuit s-o depăşească", a declarat pentru „Adevărul" Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucureşti. 

Fişa filmului

Regie: Tom Hooper
Cu: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce
Încasări: 175 de milioane de dolari
12 nominalizări la Oscar
1 Glob de Aur câştigat
Colin Firth este favorit la Oscarul pentru Cel mai bun actor

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite