Tudor Chirilă pune presiune pe ministrul Sănătăţii: „Dacă Bănicioiu vrea să spulbere «teoria conspiraţiei», să ne explice cum a procedat în criza Colectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Chirilă revine cu lămuriri după ce a formulat acuzaţii grave la adresa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Pentru a-şi întări declaraţiile, artistul expune un rezumat al discuţiilor pe care le-a avut cu mai multe cadre avizate şi precizează că ministrul ar trebui să organizeze o conferinţă de presă în care să explice cum a procedat în cazul incendiului din clubul Colectiv, dacă doreşte „să spulbere teoria conspiraţiei.“

Tudor Chirilă l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii, Nicole Bănicioiu, că a ordonat managerilor de spitale din Bucureşti să afirme că se descurcă în criza persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv, deşi unii pacienţi aflaţi în stare gravă riscă să ajungă în stare critică, întrucât „soarta unor oameni a fost batjocorită de un gest de PR.“

După ce i s-a reproşat că vorbeşte „pentru a se afla în treabă“, artistul a revenit cu un mesaj în care enumeră procedurile şi dotările folosite în cazul persoanelor care au suferit arsuri grave, precum cele din clubul Colectiv. Mai mult decât atât, solistul îi adresează ministrului Sănătăţii o serie de întrebări şi îl sfătuieşte pe acesta să organizeze o conferinţă de presă în care să explice măsurile şi paşii urmaţi în cazul tragediei din Colectiv. „Dacă ministrul Bănicioiu vrea să spulbere «teoria conspiraţiei» este liber să organizeze o conferinţă de presă în care să ne explice cum a procedat în «criza Colectiv». Ar fi mai utilă decât postacii de partid care au început să-mi polueze pagina“, notează Chirilă pe Facebook

Mesajul integral semnat de Tudor Chirilă:

Pentru că legat de acuzele formulate la adresa ministrului Bănicioiu & comp mi s-a reproşat că vorbesc ca să mă aflu în treabă vă supun atenţiei un rezumat al discuţiilor pe care le-am purtat zilele astea cu medici, administratrori, reprezentanţi de ONG-uri din sănătate:

Tratarea arsurilor grave, pe suprafeţele mari ale corpului, însoţite de arsuri ale căilor respiratorii şi intoxicaţii necesită un minimum de dotări, pe care, nici măcar aşa numitul Spital de Arşi (Spitalul de Chirurgie Plastică şi reparatorie) nu le are:

- Paturi speciale pentru arşi (echipate cu saltele active, care tratează arsura nu doar previne escara) şi dotate cu sistem de ridicare a pacientului şi transportul către vana de curăţare, în vederea limitării durerii.

- Camere de izolare şi/sau camere sterile echipate cu sistem de sterilizare a aerului. 

- Aparate de ventilaţie mecanică şi aşa zişii „plamâni artificiali“ care să preia respiraţia pacientului până la vindecarea căilor respiratorii şi a plămânilor. Fiecare respiraţie a unui pacient cu arsuri ale căilor respiratorii înseamnă dureri cumplite. În plus, arsuri ale căilor respiratorii înseamnă infecţii severe în 100% din cazuri. Dacă pacientul nu este conectat la un plămân artificial, arsurile căilor respiratorii şi ale plămânilor sunt greu de vindecat.

Pacienţii cu arsuri grave mor din cauza infecţiilor, daca nu sunt izolaţi imediat într-un mediu controlat în ceea ce priveşte germenii şi bacteriile. Riscul de sepsis pentru aceşti pacienţi este mare şi asta duce la moarte. Fiecare clipă pe care un pacient cu arsuri grave o petrece într-un mediu septic înseamnă scăderea şanselor. Ca să nu mai spunem că orice arsură gravă, chiar dacă nu este pe o suprafaţă foarte mare, are risc major de suprainfectare şi de sepsis.

Ar trebui să ne spună Ministerul câte astfel de paturi complet echipate avem, câte camere de izoalre sau camere sterile sunt în cele opt spitale în care au fost duse victimele.

Li s-a administrat sau nu tratament contra intoxicaţiilor? Au fost conectaţi la plămâni artificiali care să respire în locul lor?

În secţiile de ATI în care au fost duşi pacienţi, câţi dintre ei au beneficiat de paturi speciale de ATI dotate cu saltele active?

Pacienţii cu arsuri mai puţin grave sunt în acest moment izolaţi? Care sunt măsurile pentru ei, de a nu face infecţii?

Dacă ministrul Bănicioiu vrea să spulbere „teoria conspiraţiei“ este liber să organizeze o conferinţă de presă în care să ne explice cum a procedat în „criza Colectiv“. Ar fi mai utilă decât postacii de partid care au început să-mi polueze pagina.

Şi dacă vi se pare că în continuare vorbesc aiurea vă invit să consultaţi mai jos protocolul standardelor europene în cazuri de arşi şi să suprapuneţi cu ceea ce ştim că se întâmplă în spitalele noastre acum.

Amintim că în prezent în spitalele din Capitală mai sunt internate 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi. Numărul deceselor a ajuns la 46, după ce în acest weekend s-au mai stins din viaţă încă 13 dintre răniţi, iar în această dimineaţă, fotojurnalista Teodora Maftei a murit la o clinică din Israel.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite