Terry Gilliam, pus la zid după o serie de afirmaţii controversate: „#MeToo este o vânătoare de vrăjitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2009, Terry Gilliam a primit premiul BAFTA pentru întreaga carieră FOTO Guliver/Getty Images
În 2009, Terry Gilliam a primit premiul BAFTA pentru întreaga carieră FOTO Guliver/Getty Images

Terry Gilliam (79 de ani) se confruntă cu critici dure după ce a făcut o serie de afirmaţii controversate. Printre altele, regizorul a spus că, pentru a mulţumi pe toată lumea, se declară „o lesbiană de culoare“, a catalogat mişcarea #MeToo drept „o vânătoare de vrăjitoare“ şi a precizat că unele dintre presupusele victime ale lui Harvey Weinstein sunt „oameni în toată firea care au făcut nişte alegeri“.

Terry Gilliam este pus la zid după ce a declarat recent că este sătul, din postura de bărbat alb, să fie acuzat că este vinovat de tot ce se întâmplă rău în lume, potrivit The Guardian

Fostul membru al grupului Monty Python a făcut afirmaţiile într-un interviu pentru „The Independent“, realizat pentru a-şi promova cel mai nou film, „The Man Who Killed Don Quixote“. 

Despre mişcarea #MeToo, cineastul a declarat: „Mi-ar plăcea ca oamenii să-şi asume responsabilitatea şi nu doar să arate cu degetul către ceilalţi spunând «Mi-aţi distrus viaţa!». #MeToo este o vânătoare de vrăjitoare. Chiar simt că sunt o mulţime de oameni, oameni decenţi şi oameni uşor enervanţi, care sunt atacaţi în mod constant şi pe nedrept. E greşit. Nu-mi place mentalitatea de mafiot“.

Alte comentarii care au inflamat spiritele sunt cele referitoare la fostul producător de film Harvey Weinstein, care se află în mijlocul unui proces fiind acuzat de peste 80 de femei de hărţuire şi abuz sexual. 

„Când deţii controlul nu-ţi asumi responsabilitatea pentru faptul că îi abuzezi pe ceilalţi. Doar te bucuri de putere. Aşa funcţionează lucrurile în realitate“, a spus Gilliam. Despre victimele abuzurilor, el a precizat: „Au fost adulţi ambiţioşi... Există, într-adevăr, multe victime în viaţa lui Harvey şi pentru ele am simpatie, dar pe de altă parte, Hollywood-ul este plin de oameni foarte ambiţioşi, adulţi care au făcut nişte alegeri“. 

Gilliam a continuat prin a declara că a obosit să fie învinovăţit pentru toate relele din lume: „Nu mai vreau să fiu un bărbat alb, nu mai vreau să fiu acuzat că din cauza mea sunt lucrurile strâmbe în lume. De acum voi spune tuturor că sunt o lesbiană neagră. Numele meu este Loretta şi sunt o lesbiană de culoare în tranziţie“. 

„Poţi să urăşti ceea ce am spus. E în regulă! Nu e absolut nicio problemă! Adică, poţi crede orice vrei, dar, fundamental, întotdeauna se va ajunge la «trebuie să ataci oamenii care nu sunt ca tine», iar asta mă scoate din minţi“, a încheiat Terry Gilliam. 

Terry Gilliam s-a născut în anul 1940, la Minneapolis, în Statele Unite, fiind, de altfel, singurul membru al fabulosului grup Monty Python care nu s-a născut pe teritoriu britanic. El a primit, însă, cetăţenie britanică, renunţând chiar, cu câţiva ani în urmă, la cea americană. Este căsătorit cu stilista Maggie Weston, alături de care a lucrat la numeroase filme şi au împreună trei copii. Este autorul unor filme cult rămase ca puncte de referinţă în istoria cinematografului contemporan – „Monty Python şi Sfântul Graal“, „Brasil“, „Aventurile Baronului Munchausen“, „Regele Pescar“, „Armata celor douăsprezece maimuţe“, „Fraţii Grimm“, „Tideland“, „Imaginariumul Doctorului Parnassus“ şi „Teorema O“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite