Secretul lui Marilyn Monroe: a fost lesbiană?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marilyn Monroe rămâne un sex-simbol şi la 50 de ani după moartea sa FOTO: Facebook
Marilyn Monroe rămâne un sex-simbol şi la 50 de ani după moartea sa FOTO: Facebook

Intensă, dar mult prea scurtă, aşa se poate descrie viaţa actriei Marilyn Monroe. A avut o copilărie plină de abuzuri şi o mamă schizofrenică, iar scandalurile au continuat atât la maturitate, cât şi după dispariţia vedetei. Drept dovadă stau şi legăturile amoroase cu fraţii Kennedy, Frank Sinatra şi Marlon Brando.

La 50 de ani de la moartea lui Marilyn Monroe, apar noi controverse cu privire la viaţa amoroasă a actriţei, iar o biografie recentă dezvăluie că actriţa ar fi avut relaţii cu femei. 

,,Marilyn: The Passion and the Paradox“ este o nouă biografie ce relevă detalii surprinzătoare despre sex-simbolul hollywoodian, de la acărui moarte se împlineşte anul acesta, în august, o jumătate de secol.

,Îi plăceau femeile, a avut relaţii cu ele şi chiar se îngrijora că ar putea fi lesbiană“, explică Lois Banner, autoarea lucrării (profesoară de studii de gen la University of Southern California). Aceasta continuă: ,,Cum este posibil să devină sex-simbol pentru heterosexuali dacă îi plăceau femeile? Cum este posibil ca prin exterior să întruchipeze perfecţiunea, iar în interior să fie atât de imperfectă ? De ce nu a fost în stare să aibă un copil?“.

Lista iubitelor lui Marilyn cuprinde nume precum Joan Crawford, Marlene Dietrich, Barbara Stanwyck şi Paula Strasberg. Autoarea merge mai departe şi oferă şi o explicaţie în acest sens. ,,În mod cert ar putea fi numită feministă. Întreaga sa viaţă a fost un proces de formare personală. A fost un geniu ce s-a reinventat ca actriţă şi vedetă, şi-a fondat propria casă de producţie, a vorbit deschis despre violurile din copilărie şi s-a luptat pentru un loc în lumea artistică“, a scris Lois Banner în carte.

În plus, actriţa Celeste Holm, colega lui Marilyn din filmul ,,All About Eve“ adaugă: ,,Problemele sale sexuale sunt efectele copilăriei traumatizante“. Aceasta susţine că artista era îngrozită de gândul că ar putea da naştere unui copil, iar pentru Marilyn sexul cu un bărbat era dificil şi inconfortabil. Totuşi, Lois Banner găseşte şi o justificare. ,,Abuzurile sexuale pe care le-a suferit în copilărie au modelat caracterul adultului de mai târziu. Se ştie că abuzurile pot duce la dependenţă de sex, exhibiţionism sau anxietăţi“, crede aceasta.


[FOTO: marilynmonroepages.com]

marilyn monroe

Femeia extremelor
Deşi Jim Dougherty, primul soţ al artistei, a declarat că Marilyn adora să facă dragoste, confidenţii artistei cunosc alte detalii. ,,Era speriată. La un moment dat a întrebat dacă e posibil să aibă un mariaj care să excludă relaţiile intime, să fie doar prieteni“, a declarat Martin Evans, un prieten al lui Jim din perioada căsătoriei cu Marilyn. ,,Sincer, în pofida a ceea ce a spus Jim, nu cred că au avut niciodată o viaţă sexuală satisfăcătoare“, a adăugat acesta. Potrivit biografiei recente, Marilyn critica eroii masculini. ,,Băieţii ăştia puternici nu sunt atât de grozavi precum par. Le este teamă de prietenie, frumuseţe şi gingăşie. Întotdeauna vor să fie violenţi ca să-şi dovedească bărbăţia“, mărturisea, la un moment dat, actriţa.


Mai mult, în 1950 Marilyn îi mărturisea unui prieten că a avut o relaţie cu profesoara ei de actorie, Natasha Lytess: ,,De ce nu? Faci sex cu persoanele care-ţi plac. Ce poate fi greşit într-un gest atât de firesc?“. Apropiaţii susţin că cele două îşi făceau declaraţii de dragoste, însă Marilyn a pus capăt relaţiei explicând că ,,Natasha a devenit foarte geloasă pe bărbaţi şi se comporta ca şi cum mi-ar fi fost soţ“. Biografia prezintă caracterul complex al artistei: ,,Marilyn era foarte complexă. Deşi timidă, nesigură şi fără încredere în sine, era puternică, hotărâtă, ironică şi inteligentă. Uneori îi plăcea să se distreze şi să facă lucruri nebuneşti, inclusiv perversiuni sexuale. Alteori purta măşti şi se comporta de parcă viaţa sa ar fi fost un film cu spioni“.


De la Norma Jeane la Marilyn

Norma Jeane Mortenson, pe numele ei adevărat, s-a născut pe 1 iunie 1926 în Los Angeles (California) şi a fost al treilea copil al lui Gladys Monroe. Mama sa suferea de schizofrenie paranoidă, o boală genetică (fratele şi bunicii lui Marilyn erau depresivi), iar Marilyn a fost crescută la orfelinat, unde a fost violată de mai multe ori. ,,În acea perioadă totul în jurul meu era gri, trist. A trebuit să învăţ să mă prefac... lumea părea foarte apropiată de mine, dar simţeam că trăiesc la periferie. Tot ce puteam să fac era să visez că trăiesc altceva“, a mărturisit ulterior actriţa.

marilyn monroe

 La 20 de ani s-a măritat cu Jim Dougherty, însă a fost un mariaj de convenienţă de a durat doar 16 săptămâni. În 1944, fotograful David Conover a descoperit-o pe Norma din întâmplare. Atras de frumuseţea ei, i-a propus să pozeze pentru revista ,,Yank“, iar acesta a fost startul unei cariere  în modelling. Actriţa a mai apărut pe coperta a 33 de reviste naţionale şi, după mai multe relaţii extraconjugale, a divorţat de Jim, susţinând că mariajul era extrem de plictisitor. În 1946 l-a cunoscut pe regizorul Ben Lyon de la 20th Century Fox, care i-a deschis drumul în cinematografie şi i-a sugerat să-şi schimbe numele în Marilyn Monroe.

Marilyn a muncit mult ca să devină o actriţă recunoscută. N-a fost uşor să dobândească abilităţile actoriceşti, mai ales că ea a considerat că nu are un talent nativ pentru artă. ,,De multe ori mă gândeam că în lumea asta sunt mii de fete ca mine, care visează să devină o vedetă de cinema. Dar nu mă îngrijorez din cauza lor. Am aspiraţii înalte“, declara artista.


 

marilyn monroe

Insecuritate emoţională şi mariaje ratate
Din cauza unor contracte eşuate, Marilyn a rămas fără bani şi a recurs şi la alte activităţi ,,mai puţin ortodoxe“. În perioada 1947-1948 a apărut în câteva filme porno, experienţă pe care actriţa a regreat-o ulterior.  
Marilyn a obţinut un rol în filmul ,,Ladies of the Chorus“, unde şi-a pus în valoare aptitudinile de actriţă, cântăreaţă şi dansatoare. La acea vreme l-a cunoscut şi pe regizorul muzical Fred Karger (32 de ani), care a devenit prima sa mare iubire, însă acesta nu a cerut-o în căsătorie, considerînd că Marilyn nu este femeia potrivită.
Din pricina dificultăţilor financiare, în 1949 Marilyn a pozat goală pentru fotograful Tom Kelley, iar imaginile au apărut în calendarul Caper, publicaţie ce avea să stârnească un scandal. În acelaşi an artista a făcut senzaţie cu interpretarea senzuală din filmul ,,Love Happy“.

În acelaşi an Marilyn a început o relaţie cu unul dintre cei mai influenţi bărbaţi de la Hollywood, Johnny Hyde (70 de ani), care a avut un rol decisiv în cariera lui Marilyn. Hyde a convins-o să-şi facă operaţie estetică pentru a elimina nişte cicatrice de pe obraz şi să-şi vopsească părul blond, iar apoi a ajutat-o să obţină un contract cu 20th Century Fox. Artista a primit 500 de dolari pe săptămână pentru rolul din ,,Asphalt Jungle“ şi a devenit tot mai cunoscută.

Roluri, amanţi şi dependenţe
În 1950 Marilyn a apărut în filmul ,,All About Eve“, iar la sfârşitul anului Hyde a făcut un atac de cord şi a murit. A urmat o perioadă dificilă şi depresivă pentru Marilyn, care a încercat să se sinucidă, înghiţind o cutie de somnifere. Un an mai târziu a început filmările pentru ,,Clash By Night“, iar Marilyn l-a cunoscut pe unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti, Arthur Miller, cu care a avut o relaţie amoroasă deşi acesta era căsătorit şi avea copii. Perioada 1951-1952 a fost extrem de înfloritoare, iar actriţa a apărut în nouă filme şi a devenit tot mai cunoscută.


 

marilyn monroe

În 1954 s-a căsătorit cu baschetbalistul Joe DiMaggio, de care a şi divorţat în acelaşi an, din cauza faptului că acesta era violent. În acelaşi an Marilyn a apărut în producţiile 20th Century Fox Studios, ,,There's no Business Like Show Business“ şi ,,The Seven Year Itch“ (care cuprinde şi celebra scenă în care curentul de la metrou îi ridică rochia albă).

În perioada 1954-1956 Marilyn s-a retras din viaţa publică şi împreună cu prietenul său, Milton Greene, a lansat studiourile Marilyn Monroe Productions. În vara lui 1956 s-a căsătorit cu scenaristul Arthur Miller, însă nici acest mariaj n-a durat prea mult. Din 1960, după mai multe mariaje destrămate şi sarcini pierdute, Marilyn a început să aibă căderi nervoase tot mai frecvente. În ultimii doi ani din viaţă a urmat tratament psihiatric pentru tulburare de personalitate borderline şi a luptat cu dependenţa de alcool şi droguri.

În acea perioadă, Marilyn a fost iubita lui Frank Sinatra, iar la una dintre petrecerile acestuia, i-a cunoscut şi pe fraţii Kennedy, iar presa americană a vehiculat mult pe tema unei relaţii între actriţă şi Preşedintele SUA, John F. Kennedy. În ultimul an din viaţă, Marilyn suferea de depresie şi anxietate şi îşi administra frecvent droguri, iar psihiatrul său, doctorul Greenson a avut grijă de ea. Potrivit unor surse între cei doi ar fi fost mai mult decât o simplă relaţie profesională, iar căci interesul lui Greenson era să pună mâna pe averea artistei.
Marilyn apărea tot mai des în compania lui John Kennedy şi a fratelui său, Robert. Deşi Robert a fost foarte îndrăgostit de artistă, aceasta nu i-a împărtăşit sentimentele, căci îl prefera pe John. Întâlnirile cu acesta s-au petrecut la artistă acasă şi în casa actorului Peter Lawford.

Mai mult, prietenii artistei susţin că Marilyn îşi dorea ca preşedintele să se despartă de soţia sa şi visa la titlul de Prima Doamnă. În primăvara ultimului an a început să lucreze pentru producţia ,,Somethings Got to Give“, iar o lună mai târziu a iscat un adevărat scandal când i-a cântat preşedintelui Kennedy ,,La Mulţi Ani“ în public. Gestul a ridicat nenumărate suspiciuni, iar Marilyn a şocat printr-o interpretare erotică, dezinhibată. Artista devenise un adevărat pericol pentru Casa Albă, iar în aceeaşi vară Kennedy s-a despărţit de ea.

MARILYN

[Marilyn Monroe, operă de artă creată de Craig Alan]

Misterul morţii
4 august 1962, ora 22.00 este noaptea în care Marilyn Monroe moare la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de somnifere. Artista este găsită dezbrăcată, întinsă pe patul său, cu telefon în mână. Imediat au apărut mai multe ipoteze: suicid, accident şi crimă.
Teoria suicidului este cea mai verosimilă, mai ales că nu era prima tentativă de acest gen, iar Marilyn încercase deja de patru ori să-şi ia viaţa. Totuşi, anchetatorii nu au găsit probe clare care să valideze ipoteza suicidului.
Varianta accidentului este explicată de administrarea drogurilor. Moartea lui Marilyn a fost cauzată de spălături interne cu barbiturice, iar medicii artistei (care nu discutaseră în prelabil) i-au administrat medicamente diferite ce au cauzat o supradoză.
Crima constituie o a treia ipoteză. Potrivit unor surse, în spatele incidentului s-ar fi aflat preşedintele John F. Kennedy. Marilyn cunoştea multe secrete politice şi reprezenta un adevărat pericol pentru preşedinte. Alte surse susţin că reprezentanţii Mafiei sunt responsabili pentru moartea lui Marilyn. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite