Kanye West a fost dat în judecată de soţul Donnei Summer. Este acuzat că a furat piesa „I Feel Love”

0
Publicat:

Moştenitorul regretatei Donna Summer a intentat un proces împotriva lui Kanye West și Ty Dolla $ign, susținând că muzicienii „au decis să fure pur și simplu” melodia ei „I Feel Love”, și „să o folosească fără permisiune” pe albumul lor „Vultures”, potrivit The Guardian.

Kanye West, foto Sutterstock
Kanye West, foto Sutterstock

Procesul este intentat de Bruce Sudano, soţul Donnei Summer și executorul testamentar al averii acesteia. Acesta afirmă că rapperului i s-a refuzat cererea de a face un sample-ul (digitalizarea unui scurt fragment muzical) pentru albumul „Vultures”, dar a încercat să ocolească legea prin interpolare.

Înainte de a-i acţiona în instanţă, Bruce Sudano a făcut mai multe plângeri în care semnala că West și Ty Dolla $ign nu au fost autorizați să folosească „I Feel Love” pentru cântecul lor „Good” („Don't Die”), iar acesta a fost eliminat de pe serviciile de streaming.

În proces se afirmă că West și Ty Dolla $ign au cerut să eșantioneze „I Feel Love” în ianuarie, înainte de lansarea piesei „Vultures”, pe 10 februarie. Bruce Sudano a refuzat cererea, invocând, pe de o parte imensa valoare a piesei fostei sale soţii şi, pe de altă parte, publicitatea negativă a rapperului West.

„Motivele refuzului sunt imensa valoare comercială a compoziției «I Feel Love», dar și potențiala degradare a moștenirii lui Summer. West este cunoscut ca o figură publică controversată, al cărei comportament a determinat numeroase mărci și parteneri de afaceri să se disocieze de el ... Moștenirea Summer este o proprietate intelectuală valoroasă, care trebuie protejată de orice asociere publică cu publicitatea negativă din jurul lui West" – se precizează în plângere.

În ceea ce priveşte partenerii care s-au disociat de rapper, este vorba despre Adidas, Gap și alții au tăiat legăturile cu West după ce acesta a făcut comentarii antisemite, în 2022.

West nu este la primul refuz. Şi alţi artişti s-au disociat de el

Procesul susține că West și Ty Dolla $ign au cerut apoi permisiunea prin intermediul Universal Music Group, dar au fost din nou refuzați.

„În fața acestor refuzuri repetate, West și coinculpații au încercat să ocolească acest blocaj făcând, în schimb, o interpolare neautorizată. West și coinculpații săi au folosit melodia iconică a melodiei drept «cârlig» pentru melodia lor contrafăcută și, în esență, au reînregistrat aproape textual porțiuni cheie, instantaneu recognoscibile din «I Feel Love», folosind o cântăreață asemănătoare cu Summer, cu ușoare modificări ale versurilor (de asemenea, fără autorizație)” – mai spune avocatul lui Bruce Sudano.

Reclamanții susțin că procesul este „mai mult decât simpla neplată de către pârâți a taxei de licență corespunzătoare pentru utilizarea proprietății muzicale a altcuiva. Este vorba, de asemenea, despre drepturile artiștilor de a decide modul în care operele lor sunt folosite și prezentate publicului și despre necesitatea de a împiedica pe oricine să fure, pur și simplu, opere creative atunci când nu își poate asigura dreptul de a le folosi în mod legal”.

West și Ty Dolla $ign nu au făcut niciun comentariu cu privire la acest proces. The Guardian a solicitat un comentariu prin intermediul reprezentantului lor de presă. Albumul lor „Vultures” a fost, însă, unul care le-a făcut probleme încă înainte de lansare.

Ozzy Osbourne a declarat că a refuzat permisiunea ca West să cânte din Black Sabbath, „pentru că este un antisemit și a provocat suferințe incalculabile multora”. Iar Nicki Minaj a blocat lansarea piesei „New Body”, pe care a apărut și care fusese difuzată anterior, spunând: „De ce aș scoate pe piață un cântec care a fost lansat de trei ani?”. De asemenea, piesa a fost amânată frecvent de la data inițială de lansare, 15 decembrie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite