Drama vieții actorului care l-a făcut celebru pe Dracula la Hollywood. A murit sărac și dependent de droguri VIDEO

0
Publicat:

Bela Lugosi l-a făcut celebru la Hollywood pe "contele din Carpaţi". El este cel mai bun actor din toate timpurile care l-a interpretat pe Dracula, un personaj care nu bea vin. A fost bogat, dar a murit în sărăcie lucie și dependent de droguri.

Lugosi, născut Béla Ferenc Dezső Blaskó pe 20 octombrie 1882, a renunţat la şcoală şi a părăsit Lugojul, orașul natal (județul Timiș) în Imperiul Austro-Ungar (pe atunci), la vârsta de 12 ani.

Bela Lugosi, actorul care l-a făcut celebru pe contele Dracula FOTO oscar.org
Bela Lugosi, actorul care l-a făcut celebru pe contele Dracula FOTO oscar.org

A acceptat diferite munci, la Timişoara, pentru a face bani. A început să joace teatru la Timişoara, iar în anul 1910 (la 28 de ani) a plecat la Teatrul Naţional de la Szeged. În 1912 a fost angajat la Teatrul Naţional din Budapesta, iar până în 1917 a jucat în 12 filme realizate în Ungaria. Avea să plece în America în 1920. În 1931 a primit cetăţenia Americană. În 1927 a venit propunerea de a juca rolul lui “Dracula” într-o piesă de teatru de pe Broadway, având peste 500 de reprezentaţii. Ca urmare firească a venit şi oferta celor de la Universal Studio, pentru a interpreta personajul lui Bram Stoker. Acesta i-a adus faima mondială. La Hollywood a avut doar roluri în filme horror. Printre filmele sale se numără „White Zombie” sau „Ghost of Frankenstein”. 

Răpus de un atac de cord

Un atac de cord l-a răpus pe Bela Lugosi în 1956. Avea 73 de ani şi se afla într-un mic apartament din Beverly Hills. Se spune că a murit citind un scenariu, intitulat "Ultima cortină". N-a apucat să ducă până la capăt rolul din ultimul film al său, "Plan 9 from Outer Space" de Ed Wood, apărut după moarte. Bela Lugosi a fost înmormântat îmbrăcat în pelerina contelui Dracula.

Succesul filmului în Statele Unite l-a transformat aproape peste noapte într-una din cele mai cunoscute figuri de la Hollywood. A jucat în peste 100 de filme, a fost căsătorit de patru ori, a devenit un megastar al primei jumătăți de secol. Popularitatea imensă l-a făcut să se identifice cu "Dracula", fiind în imposiblilitatea de a se mai desprinde de aceasta aura.

De asemenea, Bela Lugosi este primul actor de la Hollywood care își recunoaște dependența de droguri și care nu ascunde faptul că urmează o cură de dezintoxicare.

Cât a primit pentru rol

Pentru rolul contelui Dracula a primit un cec de 3.500 dolari, o sumă imensă pentru acea perioadă.

Rolul contelui Dracula i s-a potrivit lui Bela perfect, deoarece era înalt, impunător, nu avea nevoie de machiaj și avea accentul său străin. După Dracula, el a fost distribuit în filme horror, de multe ori ca personaj negativ. Accentul său, deși făcea parte din imaginea sa, i-a limitat viitoarele roluri: Crime în Rue Morgue – 1932, Corbul – 1935, White Zombie – 1932, Pisica neagră – 1934, Raza invizibilă – 1936, Fiul lui Frankenstein 1939,Vinerea Neagră – 1940, Hoțul de cadavre – 1945.

După 1948, lui Bela Lugosi i-au mai fost oferite mai mult roluri în filme de categoria B. Între timp, a dezvoltat și sciatică cronică de pe urma rănilor suferite pe front și a devenit dependent de medicamente și diverse droguri.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite