Cristina Bălan, despre indiferenţa medicilor faţă de copiii cu sindrom Down: „Trebuia să decid dacă îmi omor sau nu bebeluşii în baza unei suspiciuni“
0Cristina Bălan (34 de ani), câştigătoarea celui de-al cincilea sezon „Vocea României“, a detaliat presiunile la care a fost supusă după naşterea gemenilor cu sindrom Down, explicând, în acelaşi timp, ce soluţii ar trebui să fie puse în aplicare ca această categorie să nu mai fie exclusă.
„I-am simţit ca vulturii“
Cristina Bălan a detaliat pentru republica.ro presiunile la care a fost supusă după ce a stat în travaliu timp de 24 de ore, în 2013, atunci când gemenii ei au venit pe lume. „De când i-am expulzat (n.r. - pe medici), m-au luat: «Hai, să le faci teste genetice, să vedem dacă au sindromul Down». Le-am spus: «Lăsaţi-mă în pace! Eu mă concentrez să fie sănătoşi acum! Eu mă concentrez să am lapte! Şi să fiu eu sănătoasă la cap, pentru că nimeni nu a venit să îmi spună haide să vorbim, hai să te consiliez psihologic, treci printr-o experienţă. Şi dacă au, şi dacă n-au, care este diferenţa? Nu se făcea niciun protocol special, dacă aveau». Ca vulturii i-am simţit, eu fiind o femeie care abia născuse, care născuse prematur, care se chinuise 24 de ore în travaliu, a povestit ea.
Cristina Bălan a povestit că făcea ecografii din trei în trei săptămâni, prima suspiciune de sindrom Down apărând în săptămâna 24 de sarcină. Medicul a văzut că al doilea geamăn, care stătea cu spatele, nu are osul nazal suficient de bine dezvoltat. Această suspiciune a pus-o pe Cristina Bălan în faţa unei decizii pe care a refuzat-o categoric. „La 21 de săptămâni a fost scanat primul dintre ei şi totul era în regulă. Inimile erau perfecte. La peste 50% dintre cazurile de sindrom Down există defecte congenitale de inimă. La noi nu a fost cazul de nimic, în afară de acea hipoplazie nazală. Şi, în baza acelei informaţii, eu trebuia să iau decizia dacă îmi omor sau nu ambii copii. În baza unei suspiciuni. Mi s-a spus să îi omor medicinal, m-am simţit ca şi când aş fi avut două produse neconforme în burtă. Nici n-am vrut să aud. Le-am simţit mişcările, am plâns când le-am văzut prima oară bătăile inimii, nu pot să îi iubesc mai puţin acum“, a zis Cristina Bălan.
„Dacă le acorzi încredere, dacă îi tratezi cu consideraţie şi respect, înfloresc exact ca oricare alt om“
Artista arată că sindromul Down poate să aibă un remediu mult mai bun decât orice metodă medicală, în acest sens declarând: „În multe ţări, printre care fruntaşă este Spania, indivizii cu sindrom Down nu sunt doar integraţi în societate, dar lucrează în instituţii precum băncile. Evident că nu toţi, dar nici copiii tipici nu lucrează toţi în bănci, şi copiii tipici pot fi slab dotaţi intelectual. Un copil cu sindromul Down este mult mai aproape de individul tipic decât de opusul lui. Dacă le acorzi încredere, dacă îi sprijini, dacă îi tratezi cu consideraţie şi respect, înfloresc exact ca oricare alt om“.
Statul ignoră indivizii cu sindrom Down
Pe de altă parte, cântăreaţa spune că în România integrarea în societatea indivizilor cu sindrom Down nu este posibilă. „Sunt unii oameni care se gândesc la aceşti copii ca la nişte retardaţi şi atât. Nicăieri nu există informaţii despre partea pozitivă pentru că există în mod evident una. Partea pozitivă clară este sensibilitatea lor, este această capacitate extraordinară de a oferi afecţiune. Sunt suflete pure, care nu au răutăţi, care nu simt invidia“, spuen ferm convinsă.
„Statul trebuie să faciliteze accesul unor astfel de părinţi la ajutor gratuit şi profesionist. Pentru că sunt mai multe centre unde de fapt nu se face kinetoterapie, ci gimnastică de bebeluşi. Noi am făcut din buzunarul nostru, pentru că aceste servicii sunt cum sunt. Chiar şi cele gratuite, presupun o grămadă de birocraţie, de stres şi atunci preferi să chemi acasă terapeutul şi să dai bani“, punctează ea adevăratele probleme.
O provocare din care ai ce învăţa
Deşi românii privesc cu reticenţă persoanele care au sindrom Down, Cristina Bălan îi îndeamnă să privească orice provocare a vieţii ca pe o experienţă din care să aibă de învăţat. „De ce oare oamenii vor să aibă parte numai de vreme însorită? Dacă am avea numai şi numai soare cum ne-am mai putea bucura de el. Haideţi să încercăm să privim provocările vieţii ca pe nişte experienţe din care avem de învăţat. Până la urmă în asta constă viaţa“, zicea ea.
„Eu nu vreau să duc o luptă. Sunt nevoită să o fac. Pentru mine copiii mei sunt perfecţi. Câteodată şi uit că au sindromul Down“, încheie Cristina Bălan.
Cristina Bălan a ales să vorbească
Cristina Bălan a vorbit pentru prima dată, în cadrul emisiunii „La Măruţă“, despre deficienţa copiilor săi, gemenii Toma David şi Matei Nikolas, în vârstă de trei ani. Micuţii au fost diagnosticaţi cu sindromul Down la scurt timp după ce au împlinit un an. Înainte de a veni în platoul lui Cătălin Măruţă, soţul cântăreţei, Gabriel Bălan, a făcut anunţul pe Facebook, precizând şi că acesta a fost principalul motiv pentru care Cristina a ales să participe la „Vocea României“.
„Când băieţii aveau un an şi am fost cu ei la un control medical, medicul ne-a dat afară pentru că i-am spus că sindromul Down nu este o boală. Mi se pare că medicii arată o răceală. Nu vreau să arunc cuvinte mari, dar medicii se uită cu un fel de scârbă la ei. E ca şi cum aceşti copii sunt nişte rebuturi. E o condiţie genetică definitivă. S-ar putea să greşesc, dar deseori am impresia că medicii se uită ciudat la băieţii mei, parcă spun că sunt defecţi. Se poate să fie şi o percepţie subiectivă, venită din teama de discriminare“, a povestit ea.
Sindromul Down este o afecţiune genetică, cauzată de prezenţa unui cromozom în plus, care afectează unu din 1.000 de indivizi. Copiii diagnosticaţi cu sindromul Down pot avea, pe lângă trăsăturile fizice distincte, afecţiuni ale inimii sau alte probleme de sănătate. Pot avea întârzieri de dezvoltare pe diverse paliere. Au un anumit grad de dificultate de învăţare, diferit de la un caz la altul. Cel mai probabil, copiii vor avea nevoie de kinetoterapie, terapie ocupaţională şi logoterapie.
Contestată pentru apartenenţa din trecut la Impact, una dintre cele mai de succes trupe româneşti ale anilor 2000, şi apreciată pentru talentul incontestabil, Cristina Bălan, din echipa lui Tudor Chirilă, a fost desemnată de voturile telespectatorilor câştigătoarea trofeului „Vocea României“ şi a premiului în valoare de 100.000 de euro, în sezonul cinci al emisiunii.
Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ la scurt timp după terminarea show-ului, Cristina a declarat că decizia publicului a fost surprinzătoare, afirmând că a pornit de pe ultima poziţie în perspectiva multor oameni: „S-a vorbit foarte mult despre «consacrarea» mea şi am fost blamată pentru participare, deşi regulamentul permite inclusiv preşedintelui României să se înscrie, dacă îşi doreşte.“
Cristina Bălan a fost prezentă şi în studioul Adevărul Live, unde a vorbit despre curajul de a reveni în industria muzicală din România, despre ce a însemnat succesul de la „Vocea României“, care au fost motivele participării, dar şi ce planuri de viitor are.
Totodată, Cristina Bălan a lansat recent videoclipul piesei „Unbreakable“, în care apar soţul artistei, Gabriel, şi cei doi gemeni ai cuplului. Atât piesa, cât şi videoclipul au fost comparate cu cele de peste hotare, fiind percepute drept diferite faţă de ce ne-a obişnuit industria muzicală românească în ultimul timp, motiv pentru care Cristina Bălan a dezvăluit dedesubturile industriei musicale din România.