Cove şi Mantea, „duel“ la nunţile moroşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţe inedite de la nunta familiei Crăciun, din satul Glod
Secvenţe inedite de la nunta familiei Crăciun, din satul Glod

„Nuntă cu surprize" ne prezintă mâine, de la ora 20.30, pe Kanal D, o ediţie specială, filmată în Maramureş. Reality-show-ul „Nuntă cu surprize" pune în oglindă tradiţiile şi momentele inedite ale nunţilor din satele moroşene Glod şi Văleni, cu ajutorul maeştrilor de ceremonii Cove şi Andreea Mantea.

Duminică, 18 august, ora prânzului este momentul în care echipa Kanal D se desparte pentru a filma cele mai emoţionante momente din viaţa a două familii de moroşeni: familia Crăciun din Glod şi familia Nemeş din Văleni. Silvia Epure, producătorul general al emisiunii, gestionează nunta familiei Crăciun, alături de Cove, unul dintre prezentatorii emisiunii, şi câţiva cameramani.

În timp ce Cove merge la Săpânţa, pentru a introduce telespectatorii pe „poarta Maramureşului" (trage câteva cadre în Cimitirul Vesel creat de Stan Ioan Pătraş, unde găsim cruci cu epitafuri haioase şi nu prea, dar şi localnici buni recitatori - doi dintre ei nu s-au lăsat până nu ne-au spus pe de rost 17 epitafuri dintr-un total de 2.000), un cameraman merge la casa ginerelui, acolo unde urmează să aibă loc una dintre tradiţiile locului - împodobirea cailor.

Iubire împlinită

Liniştea ce domnea în curtea lui ginerică nu anunţa nimic din nebunia ce avea să vină. Pe Ştefan îl găsim în Glod, satul natal al fraţilor Petreuş, îmbrăcat sport, înconjurat de familie, stăpân pe situaţie. Aflăm că pe mireasa lui o cheamă Ramona, că este mai mare decât el cu un an şi că este însărcinată în cinci luni. E din Slătioara, un sat vecin, iar ei s-au căsătorit civil încă din luna februarie a acestui an. Povestea lor e simplă, dar frumoasă: s-au cunoscut anul trecut într-un bar din satul miresei, când aceasta venise în vacanţă din Italia, locul unde trăia din 1998. S-au îndrăgostit, dar fata a ales să se întoarcă acolo unde avea un job bine plătit.

Momente memorabile de la nunta familiei Nemeş, din Văleni

Momente memorabile de la nunta familiei Nemeş, din Văleni

La 27 de ani, Ştefan a luptat pentru femeia iubită - timp de o lună şi jumătate i-a telefonat zilnic, cerându-i, inclusiv prin certuri, să revină acasă. Mireasa s-a lăsat înduplecată în cele din urmă, iar astăzi se pregăteşte să meargă în faţa altarului, pentru a se cununa religios. Mirii urmează să afle sexul copilului imediat după nuntă şi să devină părinţi în ianuarie anul viitor.

Când tradiţiile primează...

Nunta se anunţă un mix de tradiţie şi modernism, totul pentru ca invitaţii să se simtă în largul lor. O parte dintre ei au ales să se îmbrace în straie populare (femeile în sumne, acele fuste colorate din portul popular, ii şi basmale asortate, bărbaţii cu clop şi veste îmblănite, în ciuda căldurii de afară), o alta în haine moderne. Curtea ginerelui prinde şi mai multă culoare când îşi fac apariţia „caii-sorcovă", patru la număr, conduşi de tot atâţia flăcăi. Parada căluţilor împodobiţi ca nişte brazi de Crăciun (acoperiţi cu beteală colorată, mileuri, ghirlande de flori) strânge tot mai multă lume, invitaţii care aveau să pornească în alai după mireasă. Ginerele merge să-şi îmbrace costumul, pentru a-şi putea primi naşii, pe Bianca şi Petrică Buftea, cum se cuvine. Dar până la sosirea lor, apare trupa satului, trupa fără nume.

Click aici pentru fotogalerie

Are trei membri, cel care cântă la zongură (chitară) fiind unchiul lui Ştefan. Celelalte instrumente care vestesc nuntă mare în sat sunt doba (tobele) şi cetera (vioara). Odată cu acordurile muzicii tradiţionale, curtea se umple de rude şi de prieteni de-ai mirelui. Mătuşa Ileana Dunca ne explică motivul cailor-bijuterie - „Cine are călăreţi şi cai împodobiţi, are nuntă mai făloasă-n sat!" În curte se întind mesele, în casă ginerele primeşte urările de bine prin strigături, toată lumea închină în cinstea evenimentului. Călăreţii par nerăbdători să pornească în fruntea alaiului spre mireasă, nuntaşii se pozează cu caii docili, ginerele îşi ia „la revedere" de la burlăcie. Kanal D filmează tot ce se petrece acolo, în ideea în care la montaj nu vor rata niciunul dintre momentele cheie ale nunţii.

Un prezentator popular în straie de moroşan

info

În timpul acesta, aflăm că Ramona este gătită şi, alături de ea, îmbrăcat în costum de moroşan, şi Cove. Un Cove carismatic, pus pe şotii, pe care şcoala de actorie îl ajută să se descurce în orice situaţie. Îmbrăcat astfel, prezentatorul se confundă cu oamenii locului şi pare să aibă chimie cu unul dintre cai, pe care îl încalecă la nici două minute după ce-l vede. Aflăm că, după ce a fost la cimitirul vesel din Săpânţa, Cove a poposit la casa Ramonei şi, fascinat de portul popular, a „cerşit" un costum.

Şi, pentru că mărimea contează, Cove a fost nevoit să meargă la atelierul doamnei Ileana Oza, să primească un cojoc pe măsură. Bine îmbrăcat şi cu clopul cam „zburdalnic", Cove a participat la „negocierea" miresei, momentul când ginerele a fost supus probei ghicitului. „Asta e mireasa ta?" a auzit el de vreo cinci ori, timp în care rudele Ramonei îi aduceau în faţa ochilor nişte fetiţe îmbrăcate de sărbătoare. Ginerele şi-a recunoscut într-un final aleasa, i-a dat flori, au luat fiecare câte o gură de palincă (băutura-drapel a locului) şi au asistat la o nouă rundă de urări de bine.

Cununia religioasă a avut loc la biserica din satul Ramonei, loc unde mirii şi nuntaşi au ajuns pe jos. Deşi biserica este situată la doar doi kilometri de casa miresei, drumul către altar nu a fost deloc lipsit de peripeţii. În aceeaşi notă comică, prezentatorul nostru oboseşte şi pică pradă disperării, cojocul îmblănit fiind unul dintre principalele inconveniente în lupta cu gradele generoase de afară. Pentru mireasă, soluţia a fost să se descalţe, să renunţe la pantofii cu toc, care o jenau.

Pacea de la Bârsana

Glumiţele care au însoţit alaiul au fost un preambul perfect pentru ceea ce avea să urmeze, în premieră, la Kanal D - Pacea de la Bârsana. Joncţiunea echipelor de la Kanal D a avut loc pe pământ sfânt, cei doi prezentatori întâlnindu-se pentru prima dată în exerciţiul funcţiunii în curtea superbei mănăstiri din lemn. „După pacea de la Cozia, dintre Miron Cozma şi Radu Vasile, a venit momentul să facem şi noi pace", a declarat în dulcele-i stil comic, Cove. Iar Andreea, ca orice „fată rea", care se respectă, i-a furat clopul. Asemenea lui Cove, şi ea a purtat costum tradiţional, singura excepţie fiind sandalele moderne, cu tocuri înalte, purtate în locul opincilor.

Hore fără număr

Noaptea s-a lăsat, petrecerea poate începe. Mirii, nuntaşii, masa şi dansul ne aşteptau la pensiunea În Poiana din Glod. Deşi se anunţaseră doar 170 de invitaţi, în restaurant am găsit peste 250 de petrecăreţi.  Cinci hore, atâtea câte a permis spaţiul destinat dansului, a trebuit să „penetrăm" pentru a ajunge la masa rezervată echipei Kanal D, o masă situată strategic, foarte aproape de miri. Aceştia, foarte relaxaţi, ne-au mărturisit că din „duelul" cu nunta din Văleni, toată lumea câştigă: „Dacă nu vom lua premiul cel mare, excursia în Turcia, vom merge pe litoralul românesc.

Oricum ar fi, noi suntem mulţumiţi. Telespectatorii vor decide, dar important este ca lumea să se simtă bine la nunta noastră, să nu lipsească nimănui nimic", ne-a mărturisit Ştefan sub încuvinţarea miresei sale. Premiile puse în joc de Kanal D sunt o vacanţă ultra-all-inclusive în Turcia, pentru perechea câştigătoare şi un sejur pe litoralul românesc pentru perdanţi. „Telespectatorii votează prin sms, timp de o săptămână, pentru nunta care le-a plăcut mai mult, ei decid cine unde pleacă", ne-a lămurit Silvia Epure.

La patru ace, Cove ia microfonul şi face oficiile de gazdă, anunţând prezenţa echipei Kanal D în mijlocul nuntaşilor. Se prinde în horă alături de nuntaşi, se pozează, dă autografe, apoi revine la masă, pentru a savura un mare platou de prăjituri. Nunta îşi urmează cursul firesc, iar Cove anunţă la scurt timp surpriza pregătită de Kanal D pentru miri: ansamblul folcloric „Coconii Izei". Toată lumea aplaudă, semn că dansatorii sunt populari în zonă. Când lucrurile par să se liniştească, aflăm că s-a furat mireasa. Ginerele pare impasibil, căci nu bănuia ce i s-a întâmplat. Cove, fan declarat al ideii de familie, se implică pentru a reuni perechea.

O declaraţie de dragoste şi o ladă de whisky a fost preţul pe care Ştefan a trebuit să-l plătească pentru răscumpărarea miresei. Un moment haios, mai cu seamă că, după cum însuşi ginerele a declarat, a fost prima dată când a trebuit să spună cuvinte de iubire în public. Petrecerea a mers înainte cu dans, mese îmbelşugate, tort, asemenea oricărei nunţi clasice. Tradiţiile au continuat cu „jucatul găinii" şi cu „îmbălţuitul mirilor", moment în care mirii au intrat în rândul lumii în haine de moroşeni, mireasa primindu-şi pe cap basmaua, iar ginerele pălăria.

Plimbarea cu Mocăniţa

Pacea încheiată între Andreea Mantea şi Gabriel Coveşeanu la mănăstirea-simbol Bârsana a fost întărită a doua zi, în Mocăniţă. „Eu şi Andreea suntem în război numai în ceea ce priveşte emisiunea «Nunta cu surprize», pentru că fiecare dintre noi avem ca scop fericirea mirilor şi realizarea surprizelor cât mai plăcute la nunţile la care participăm. Aflându-ne pe aceleaşi meleaguri şi, de îndată ce am intrat în Mănăstirea Bârsana, ne-am hotărât să îngropam securea războiului şi să mergem la o plimbare cu Mocăniţa.

Plimbarea a venit după o noapte în care am petrecut alături de nuntaşii din Maramureş şi, cu toate că eram obosit, abia aşteptam să urc în tren şi să pornim în expediţie. În momentul în care am pornit plimbarea cu Mocăniţa, m-am înviorat instantaneu. Munţii şi aerul curat, murmurul apei, sunetul trenului şi peisajul superb m-au făcut să mă simt extraordinar.", a precizat Cove, iar Andreea a completat: „De cel puţin patru ani îmi doream să mă plimb cu Mocăniţa. A fost o încântare să admir măreţia munţilor şi pădurile neîmblânzite, să aud sunetul râurilor ce se îmbina cu cel al trenului. A fost o călătorie de vis!"

Sărbătoare mare în Văleni

Ramona şi Adrian Nemeş şi-au legat destinele nu doar în faţa lui Dumnezeu, a părinţilor, neamurilor şi prietenilor, ci şi în faţa unei ţări întregi. Mirii s-au calificat în concursul „Nuntă cu surprize", emisiune a postului Kanal D, şi au avut-o ca invitată pe Andreea Mantea, coprezentatorul emisiunii. La Văleni, satul e în sărbătoare. Gospodinele s-au strâns de bună dimineaţă la căminul cultural, ca să facă ultimele pregătiri pentru nunta la care sunt aşteptaţi aproape 400 de oameni. „Se însoară feciorul lui Nemeş. Băiat de nădejde, pompier", explică una dintre bătrânele adunate în curte, în jurul foilor de varză şi a umpluturii, care pregătesc nelipsitele sarmale.

Acasă la mire e forfotă mare. Gazdele aşteaptă neamurile şi vecinii ca să-i ureze mirelui fericire şi noroc în noua viaţă. Este 10 dimineaţa. Moroşenii au îmbrăcat straie de sărbătoare, ii cusute de gospodinele din Văleni, veste şi clopuri populare. „La fel ne îmbrăcăm în fiecare duminică, atunci când mergem la biserică. Straiele moroşeneşti sunt mândria noastră", spune Maria Nemeş, soacra mare.

Oaspeţi de vază din Capitală

Evenimentul este cu atât mai important, cu cât la nuntă sunt aşteptaţi şi invitaţi din Bucureşti. „Vine Andreea Mantea, vin domnii de la Kanal D. Toată ţara va afla de nunta de la noi din sat", se făleşte unul dintre vecinii mirelui. În timp ce mirele, Adrian, primeşte urările de bine de la cei ce-i calcă pragul, bătrânele se îndeletnicesc în curte cu aranjarea clopurilor pe care le vor purta stegarii - verişorii mirelui, şase la număr, cei care poartă steagul satului până acasă la mireasă, în fruntea alaiului. „Ai noştri feciori tăţi îs frumoşi. Da' stegarii trebuie să poarte ceva special astăzi la clop. Iaca, punem nişte frunze de verdiuc", explică una dintre femei.

Alaiul porneşte înspre satul miresei, pentru ca mirele să o ceară pe tânără de la părinţi. Ramona Oana (22 de ani) este tocmai din Rohia, de lângă Târgu Lăpuş, la o distanţă de 60 de kilometri de Văleni, satul mirelui din inima Maramureşului Istoric. Adrian este însoţit de „domnii de la Bucureşti", în frunte cu Andreea Mantea. Nunta tinerilor a fost selectată pentru emisiunea „Nuntă cu surprize". „Locuri frumoase, oameni calzi şi primitori. O zonă în care tradiţiile s-au păstrat nealterate", arată Andreea Mantea, coprezentatorul emisiunii, care poartă şi ea straie moroşeneşti.

info

Ultimele pregătiri

În timp ce, la Rohia, părinţii, neamurile şi prietenii Ramonei îşi iau rămas bun de la fata care pleacă de noră la Văleni, iar stegarii pornesc înapoi, însoţiţi de doi localnici din Văleni călare, alături de mireasă, la Văleni, pregătirile pentru întâmpinarea nuntaşilor sunt în toi. Sarmalele sunt pe foc, tortul, făcut de bucătăreasa satului, a fost ornat şi pus la rece, pălinca de prune a fost pusă pe mese, iar ospătarilor nu le-a mai rămas decât să împodobească sala căminului cultural.

„Bine-i mirelui"

Petrecerea începe abia seara, după ce stegarii şi călăreţii din fruntea alaiului au fost cinstiţi, la întoarcere, cu pălincă. Sutele de invitaţi aşteaptă răbdători la intrarea în cămin sosirea alaiului. „Nu e bine să intre nimeni în sală până nu ajung mirii. Aşa e pe la noi", explică Maria Stan, o localnică din Văleni. Lipseşte, poate, strălucirea unor nunţi opulente din Capitală, sala este una simplă, în care abia încap mesele încărcate cu bunătăţi de prin părţile locului, însă pentru cei doi tineri, cu siguranţă, că această zi va rămâne în memorie una dintre cele mai frumoase din viaţă.

Odată şampania destupată, paharele ridicate în cinstea mirilor, petrecerea poate să înceapă. Andreea Mantea nu pare să fie deranjată nici de spaţiul strâmt în care mesenii pot dansa, nici de coconii care se ţin scai de ea pentru a obţine fie un autograf, fie un zâmbet, nici de privirile iscoditoare ale junilor din sat. „Mă simt extraordinar", mărturiseşte Andreea, după două hore încinse alături de miri.

Nicio nuntă, fie ea şi tradiţională, de Maramureş, fără furatul miresei. Câţiva prieteni ai Ramonei, alături de Andreea şi întreaga echipă a Kanal D, o răpesc pe tânără şi o duc, în miez de noapte, tocmai în Sighetu Marmaţiei, unde se agaţă harta în cui. Pentru a-i da timp mirelui să negocieze condiţiile în care îşi poate recupera proaspăta soţie, „hoţii" aleg să petreacă un sfert de ceas într-o discotecă.

Striptease pentru mireasă

Condiţiile recuperării miresei sunt clare şi nu se negociază: mirele să facă bine să se suie pe o masă şi să execute un număr incendiar de striptease, după care să-i facă miresei cea mai emoţionantă declaraţie de dragoste. Două sticle de whisky bonus. Mirele acceptă totul, pentru a-şi putea lua în braţe aleasa inimii. Momentul tortului stoarce lacrimi de emoţie din ochii Ramonei. „Nu am văzut tortul înainte. Toate astea mă copleşesc", mărturiseşte mireasa. Pentru ea, tot ce trăieşte pare un vis.

Mărturiseşte că, la început, nici nu a vrut să audă de Adrian. „Asta se întâmpla acum vreun an şi jumătate. Aveam prieten pe atunci. Ne-am cunoscut la un restaurant din Baia Mare, stăteam la mese vecine. Mi-a cerut numărul de telefon, nu i l-am dat", îşi începe povestea Ramona. „L-am aflat a doua zi şi atât am sunat-o până a acceptat să se întâlnească cu mine. Am ştiut că ea este femeia potrivită pentru mine", se amestecă în vorbă mirele, Adrian. Povestea celor doi este întreruptă de o surpriză pregătită de echipa Kanal D: din curtea micii biserici de lângă căminul cultural se ridică spre cer şi brăzdează bezna zeci de lampioane zburătoare.

„Nu aş fi crezut vreodată că voi fi atât de fericită", mărturiseşte mireasa. Printre lacrimi, ea povesteşte cum s-a apropiat de Adrian, alegându-l în cele din urmă ca omul alături de care să-şi construiască viaţa. „Eu eram anul trecut încă la şcoală, la Baia Mare. Sunt asistentă. El lucra ca pompier la Borşa. Cale lungă de la Baia Mare la Borşa. Asta nu înseamnă că nu venea să mă vadă săptămânal. M-a cerut de nevastă la mare, vara trecută", spune Ramona.

Cei din Văleni sunt convinşi că vor câştiga marele premiu pus la bătaie de Kanal D. „Nunta de la Glod (la care a participat Gabriel Coveşeanu, cel care prezintă emisiunea alături de Andreea Mantea, n.r.) a fost mai domnească, dar tot noi vom câştiga. La noi oamenii s-au simţit bine, noi am pus pe masă, alături de bucate alese, tot dragul din suflet", conchide tuşa Maria, una dintre ajutoarele bucătăresei din sat.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite