„Chespirito“, titanul comediei latino-americane, a murit la vârsta de 85 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberto Gómez Bolaños a creat unele dintre cele mai longevive şi apreciate personaje comice din America Latină FOTO hoy.com.do
Roberto Gómez Bolaños a creat unele dintre cele mai longevive şi apreciate personaje comice din America Latină FOTO hoy.com.do

Actorul şi scenaristul mexican Roberto Gómez Bolaños, supranumit „Chespirito“, unul dintre cei mai iubiţi actori de comedie latino-americani, cu o carieră de peste 40 de ani şi cu fani din Spania până în Argentina, a murit vineri, la vârsta de 85 de ani, transmite Reuters.

Grupul de media mexican Televisa, pentru care Gómez Bolaños a lucrat în cea mai mare parte a carierei sale, a anunţat că actorul a murit în staţiunea maritimă Cancun.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a deplâns, într-un mesaj publicat pe platforma online Twitter, moartea „unui simbol a cărui muncă trece dincolo de generaţii şi de graniţe“.

Cunoscut drept „Chespirito“, un joc de cuvinte care înseamnă „Micul Shakespeare“, pornind de la statura sa mică şi numeroasele scenarii pe care le-a scris, Gómez Bolaños a creat unele dintre cele mai longevive şi apreciate personaje comice din America Latină.

Show-ul său, „El Chavo del Ocho“, despre un copil naiv dintr-un cartier sărac, care locuieşte într-un butoi, este considerat de mulţi drept un element important care a ajutat Televisa să devină o companie internaţională de renume.

Roberto Gómez Bolaños a mai fost cunoscut pentru personajul El Chapulin Colorado (Lăcusta roşie - n.red.), un erou stângaci, îmbrăcat într-o salopetă roşie, cu o pereche de pantaloni scurţi galbeni purtaţi peste aceasta, care a inspirat crearea lui Bumblebee Man (Omul Bondar - n.red.), personajul vorbitor de limbă spaniolă din serialul de desene animate american „Familia Simpson“. Gómez Bolaños nu a mai înregistrat emisiuni noi din anii 1980, dar show-urile sale sunt difuzate şi în prezent cu regularitate.

În tinereţe, Gómez Bolaños visa să devină inginer şi a ajuns actor de comedie din întâmplare. Acesta scria scenarii pentru Televisa şi a fost nevoit să joace în locul unui actor care nu s-a prezentat la filmări, potrivit unei declaraţii făcute de Gómez Bolaños, în trecut, pentru Reuters.

Introducând în cultura populară a multor ţări din America Latină o serie de expresii şi lozinci, show-urile lui „Chespirito“ au fost exportate în 90 de ţări şi traduse în zeci de limbi, de la japoneză la portugheză.

Criticii lui spuneau că spectacolele sale sunt repetitive, promovează folosirea incorectă a limbajului şi încurajează hărţuirea. Spre exemplu, copilul obez dintr-unul dintre spectacolele sale era tachinat şi hărţuit în mod constant din cauza dimensiunilor sale.

Roberto Gómez Bolaños a realizat şi câteva filme, a jucat în piese de teatru şi a fost un microbist entuziast. Show-urile sale se desfăşurau uneori pe stadioane pline până la refuz. În ciuda vârstei, „Chespirito“ a menţinut mereu legătura cu fanii. În mai 2011, actorul şi-a făcut un cont pe platforma Twitter, devenind rapid una dintre cele mai urmărite vedete. Contul său a ajuns să fie urmărit de 6,61 milioane de persoane.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite