Ce s-a ales de averea starurilor de altădată? Au strălucit în epoca de aur a Hollywoodului

0
Publicat:

Au strălucit pe marele ecran în epoca de aur a Hollywoodului și au strâns averi colosale. Modul în care au decis să-și împartă bunurile prin testament i-a luat prin surprindere pe unii, i-a supărat pe alții și, în unele cazuri, n-a ajuns deloc în buzunarul urmașilor.

Audrey Hepburn pe aeroportul din Londra cu soțul Mel Ferrer, în 3 aprilie 1964.
Audrey Hepburn pe aeroportul din Londra cu soțul Mel Ferrer, în 3 aprilie 1964.

Greta Garbo

Încă din perioada filmului mut a fost considerată un star internațional, un sex simbol.
Încă din perioada filmului mut a fost considerată un star internațional, un sex simbol.

Marea stea a Hollywoodului anilor '30 a murit în 1990, lăsând în urmă o avere de 32 de milioane de dolari și o colecție de artă impresionantă, incluzând tablouri de Renoir.

Nu a fost căsătorită niciodată și nu a avut copii. Unica moștenitoare a averii a fost nepoata sa, Gray Reisfield, cea care i-a stat alături până în clipa finală. De altfel, aceasta a venit să o îngrijească pe actriță în ultimele luni, în apartamentul din Manhattan cu vedere spre East River, unde diva trăia izolată de restul lumii.

Cu toate acestea, averea sa a mai fost revendicată, fără succes, de alte două persoane: un nepot și o femeie care pretindea că îi este soră vitregă. Colecția de artă a lui Garbo a fost vândută în 1990, la scurtă vreme după moartea sa, contra sumei de 19 milioane de dolari, echivalentul sumei de 39 de milioane astăzi. Gray Reisfield a murit în urmă cu cinci ani, luând cu ea în mormânt atâtea povești despre legendara sa mătușă, ce rămâne un mister și astăzi. După ce a apărut în 28 de filme, Greta Garbo s-a retras din activitate la doar 36 de ani.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn este considerată și în prezent un model de frumusețe și eleganță
Audrey Hepburn este considerată și în prezent un model de frumusețe și eleganță

De la adolescenta care mânca bulbi de lalele pentru a supraviețui în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, a ajuns să strângă o avere de 55 de milioane de dolari din cinematografie.

Legendara actriță a murit în 1993, la 63 de ani, lăsându-le moștenire celor doi fii ai săi nu doar banii, ci și documente personale legate de activitatea cinematografică, precum un manuscris Breakfast at Tiffany's  cu propriile adnotări (nr. vândut ulterior pentru suma de 900 000 de dolari).

Atât că Audry nu a specificat exact ce va lua fiecare, astfel încât Sean Ferrer, fiul din prima căsătorie, și Luca Dotti, fiul din a doua căsnicie, au ajuns la proces. 24 de ani a durat bătălia legală, până când cei doi au decis să lase un judecător să decidă modul de împărțire a bunurilor. Sean și Luca au mai moștenit, de asemenea, bijuterii Bulgari cu perle și diamante. O serie de alte bijuterii prețioase au mers la alți membri ai familiei, în vreme ce iubitul actriței, Robert Wolders, a primit două sfeșnice din argint.

Charlie Chaplin

Este greu de stabilit o cifră pentru averea lui Charlie Chaplin, dat fiind că legendarul actor, care a murit în 1977, la 97 de ani, și-a trăit ultimii ani din viață în paradisul fiscal numit Elveția. Cel mai des se vehiculează suma de 50 de milioane de dolari, deși neoficial ar fi vorba de circa 415 milioane. Se pare chiar că starul filmelor mute a îngropat în curtea casei un milion de dolari cash, „ca să fie“, în caz de zile negre. Crescut în sărăcie lucie, obișnuit cu munca de la opt ani, Charlie a acumulat o avere uriașă în cei 75 de ani de carieră. În testament a specificat că avutul său va merge către cea de-a patra soție, Oona O'Neill, cu care avea opt copii. Nimeni n-ar fi crezut că Oona va moșteni banii actorului, pentru că nimeni nu a crezut că iubirea lor va dura. Ea avea 17 ani când s-au cunoscut, el 53. Mariajul lor a durat 34 de ani, până la moartea lui Chaplin.

Cary Grant

Cary Grant a fost un actor britanic și una dintre marile stele americane de film ale Hollywood-ului
Cary Grant a fost un actor britanic și una dintre marile stele americane de film ale Hollywood-ului

Elegantul actor din epoca de aur a Hollywoodului a lăsat în urmă o avere de 60 de milioane de dolari. Se poate totuși ca cifra reală să fi fost mai mare, de vreme ce Cary Grant a fost primul actor independent. Acesta a renunțat la a semna contracte cu studiourile de film, negociindu-și singur proiectele, astfel că, se pare, mai bine de 75% din profitul filmelor sale mergeau în propriul buzunar.

Averea starului din North by Northwest le-a revenit, în mod egal, unicei sale fiice, Jennifer Grant, și soției cu numărul cinci, Barbara Harris. Jennifer este rodul iubirii lui sale cu cea de-a patra soție, Dyan Cannon, și motivul pentru care Cary a renunțat, la 62 de ani, la actorie, dorind să fie cât mai aproape de fiica lui. Pe lângă bunurile care le-au revenit fetei și soției, Grant i-a mai lăsat 100 000 de dolari contabilului său, în vreme ce alte sute de mii au mers către o serie de fundații. Inclusiv bunul său prieten, Frank Sinatra, a primit lucruri care i-au aparținut actorului. Umblă multe povești despre Cary, cum că la început de drum a lucrat ca gigolo în New York sau că a avut o relație intensă cu un alt actor, Randolph Scott, vreme de 12 ani. Sau că în ciuda averii ar fi fost un om avar. În schimb, se mai spune că, după o terapie cu LSD, de care s-a declarat foarte mulțumit, i-a dat medicului 10 000 de dolari bacșiș.

Doris Day

Una dintre cele mai strălucitoare actrițe ale marelui ecran a strâns o avere colosală, de 200 milioane de dolari. Avere donată după moartea ei, în 2019, pentru îngrijirea animalelor, marea sa slăbiciune. O decizie care poate părea extremă, dar care capătă sens în contextul unor experiențe traumatizante cu oamenii apropiați. Căsătorită de patru ori, Doris Day a trăit cea mai mare traumă cu al treilea soț, Marty Melcher. După moartea acestuia, a aflat cu stupoare că actorul, ajutat de un avocat, îi tocase 20 de milioane de dolari. Femeia a fost nevoită să facă eforturi uriașe ulterior pentru a reuși să refacă averea și să scape de datorii. În acest demers a fost ajutată de singurul ei copil, Terry Melcher, mort în 2004 de cancer. Poate nu e de mirare că al patrulea soț a fost neglijat în detrimentul animalelor ei iubite, cărora le construise un adevărat sanctuar la casa sa din Carmel. Barry Comden a vorbit public în 1996 despre viața lui cu actrița. „Avea 14 câini, iar ultima picătură a fost când am fost gonit din patul conjugal pentru a-i face loc lui Tiger, un pudel“, a declarat Barry pentru Sunday Mail. Se pare că nici măcar unicul ei urmaș, nepotul Ryan Melcher, nu a avut acces la averea bunicii, care a trăit 97 de ani.  

 Mary Pickford

Deși numele ei poate că nu le mai este cunoscut multora, Mary Pickford a fost primul star adevărat al cinematografiei americane. Practic, cu ea a început Hollywooodul, care și-a primit celebrul nume la doar o lună după ce Mary a intrat în industrie. Așa că nu e de mirare că aceasta, decedată în 1979, a lăsat în urma ei o avere de 40 de milioane de dolari. Vedeta filmelor mute a fost o adevărată vizionară, fiind și prima femeie mogul din Cetatea Filmului. Alături de alți actori a fondat Motion Picture Academy și a avut întotdeauna griă să-și negocieze salariul la sânge. La început pentru a-și putea întreține familia săracă, apoi din principiu. În 1916, la nici șapte ani de la debutul în film, câștiga 10 000 de dolari pe săptămână, adică corespondentul a peste 250 000 de dolari în zilele noastre. Ironia sorții este că, din cauza copilăriei petrecute în sărăcie lucie, nu s-a putut bucura niciodată cu adevărat de banii ei, având tendința de a economisi. În 1971 și-a reanalizat testamentul și, la sugestia unui consilier financiar, a decis să lase averea unei fundații ce-i purta numele. Asta deși femeia avea doi copii adoptați în timpul celui de-al treilea său mariaj. Ronald și Roxanne au primit fiecare câte 50 000 de dolari, deși,conform lui Ronald, în realitate sumele au fost mult mai mici.

Foto: Getty

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite