Cannes 2021 - Spike Lee, după gafa de la gala de premiere: Sunt tipul care, la finalul meciului, ratează o aruncare liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spike Lee FOTO Getty Images
Spike Lee FOTO Getty Images

Cineastul american Spike Lee, care a fost preşedintele juriului celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, a spus că „am dat-o în bară, atât de simplu”, după ce a anunţat accidental câştigătorul Palme d’Or, „Titane”, înaintea celorlalte premii ale serii.

La conferinţa de presă ce a urmat ceremoniei, el a spus: „Sunt un mare fan al sportului. Sunt ca tipul de la finalul meciului care ratează o aruncare liberă sau o lovitură. Nu am scuze. Echipa «Titane» a spus «uită de asta, Spike», iar asta înseamnă mult pentru mine”.

La scurt timp după începutul galei, Lee a fost încurcat de o întrebare adresată de gazdă, actriţa franceză Toria Dillier, şi a dezvăluit prematur numele câştigătorului marelui premiu.

    

Actriţa Maggie Gyllenhall, membru al juriului, a spus că greşeala „a fost ca o injecţie de umanitate în mijlocul ceremoniei”, iar Lee a completat că se aşteaptă să îşi vadă faţa pe coperta New York Post în ziua de după gafă.

Trofeul Palme d’Or a revenit acum, prima dată după 28 de ani, unui film regizat de o femeie. În istoria festivalului, Julia Ducournau este a doua regizoare, după Jane Campion, care primeşte cea mai înaltă distincţie.

Cannes a marcat anul acesta o altă premieră - a fost prima dată când preşedintele juriului a fost o persoană afro-americană.

Din juriu au mai făcut parte Jessica Hausner, Mati Diop, Tahir Rahim, Mylene Farmer, Melanie Laurent, Kleber Mendonca Filho şi Song Kang-Ho.

Hausner a precizat că nici măcar nu a fost menţionat, în timpul deliberărilor, că filmul câştigător a fost regizat de o femeie şi a adăugat că este fericită că premiul a revenit unei cineste.

Despre film, Lee a spus: „«Titane» este primul film făcut vreodată în care un Cadillac lasă însărcinată o femeie. Asta m-a lăsat fără cuvinte. Asta reprezintă geniu şi nebunie laolaltă. Şi aceste două lucruri deseori se potrivesc”.

Juriul a mai spus că decizia a fost unanimă, chiar dacă au existat diferenţe de opinie pe parcursul deliberărilor.

Hausner a dezvăluit că tocmai acestea au făcut ca Premiul Juriului şi Marele Premiu al Juriului să fie acordate ex aequo.

Premiul Juriului a revenit filmelor „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul, şi „Ha'berech”, de Nadav Lapid. Marele Premiu al Juriului a fost acordat „A Hero”, de Asghar Farhadi, şi „Hitty NRO 6”, de Juho Kuosmanen.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite