Assange cere eliberarea din închisoare pentru a merge la înmormântarea lui Vivienne Westwood

0
Publicat:

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, va cere o permisie de la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh pentru a participa la funeraliile lui Vivienne Westwood, a declarat soția sa, potrivit BBC

Julian Assange FOTO: EPA-EFE
Julian Assange FOTO: EPA-EFE

Vivienne Westwood a fost o susținătoare și prietenă vocală a lui Assange timp de peste un deceniu, fiind celebră pentru că a protestat față de încarcerarea sa.

Ea a murit joi, la Londra, la vârsta de 81 de ani.

Assange se luptă pentru a obține extrădarea în SUA pentru acuzații legate de publicarea a mii de documente clasificate în 2010 și 2011.

Soția sa, Stella Assange, care a descris-o pe  Vivienne Westwood ca fiind „de neînlocuit”, a declarat pentru BBC că soțul ei și designerul au avut o relație personală apropiată.

Cunoscându-l pe  Assange de mai bine de 10 ani, ea a spus că  Vivienne a fost o susținătoare puternică a activității WikiLeaks.

„Știu că Julian ar vrea să o onoreze”, a spus Stella Assange, adăugând că avocatul soțului ei a fost rugat să depună o cerere pentru ca acesta să participe.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat pentru BBC că este puțin probabil ca o astfel de cerere să fie aprobată, deoarece acest tip de concediu este destinat doar rudelor apropiate.

Cu toate acestea, nu există o interdicție explicită, a spus el, și este la latitudinea directorilor de închisoare să decidă de la caz la caz.

Un document de orientare relevant prevede că cererile ar trebui „să echilibreze considerentele de securitate cu cele de decență și ar trebui să fie refuzate numai din motive de securitate”.

Stella Assange a insistat că nu există „niciun motiv evident" pentru care închisoarea nu ar putea aproba cererea, susținând că există „motive întemeiate de compasiune pentru care ar trebui să o facă”.

Detaliile legate de înmormântarea lui  Vivienne nu au fost încă făcute publice.

Creatoarea născută în Derbyshire și-a făcut un nume cu stilurile sale controversate de punk și new wave în anii 1970 și a îmbrăcat mai multe vedete mari.

Însuși Assange a descris-o ca fiind un „stâlp al anti-sistemului”, în comentariile publicate de soția sa pe Twitter.

El a salutat creativitatea și prietenia lui Vivienne, spunând că „îmi va lipsi foarte mult, atât mie, cât și multor altora".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite