Ana Blandiana, Ivan Patzaichin, Maia Morgenstern, între personalităţile care le-au trimis elevilor scrisori de mână la începutul unui an şcolar special

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora de caligrafie
Ora de caligrafie

Ana Blandiana, Maia Morgenstern, Alexandru Tomescu, Ivan Patzaichin, Dan Perjovschi s-au aflat între personalităţile care le-au trimis elevilor din clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 „Sf. Voievozi” scrisori scrise de mână în cadrul proiectului "Ora de caligrafie".

Ana Blandiana, Maia Morgenstern, Alexandru Tomescu, Marian Preda, Daniel David, Medeea Marinescu, Melania Medeleanu, Amalia Enache, Carmen Lidia Vidu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Dumitru Budrala, Karla Codrea, Francesca Velicu, Marius Chivu, Radu Vancu, Ivan Patzaichin, Dana Gonţ, Dan Perjovschi, Ana Barton, Ana Maria Brânză, Teodora Tompea, Ioana Ciurlea şi Liviu Jicman sunt cei care le-au scris copiilor mesaje emoţionante şi de încurajare cu ocazia acestui început special de an şcolar. 

Organizatorii proiectului „Ora de caligrafie” doresc astfel să le aducă aminte atât copiilor, cât şi adulţilor, cât de important este scrisul de mână şi implicit educaţia. „Ora de Caligrafie” este un concept PiArt Vision, organizat în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni şi susţinut anul acesta de DPD România.

Scrisorile le-au fost trimise elevilor în contextul în care, anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19, „Ora de caligrafie” nu a mai putut avea loc ca de obicei, cu copiii în bănci, alături de personalităţi ale României, care le împărtăşeau celor mici din experienţa lor şi le insuflau dorinţa de a învăţa.

Alexandru Tomescu: „Scrisul de mână este unul dintre cele mai fidele selfie-uri”

„Scrisul de mână este unul dintre cele mai fidele selfie-uri pe care ni le putem face: ne spune multe despre personalitatea noastră”, i-a scrisviolonistul Alexandru Tomescu Ilincăi, elevă în clasa a III-a la Şcoala Gimnazială Nr. 1 „Sf. Voievozi” din Bucureşti.

„Îţi doresc să ai norocul de a descoperi, în această perioadă de izolare, bucuria de a cunoaşte lumea citind. Cu cât vei citi mai multe cărţi, cu atât copilăria ta din timpul pandemiei, pe care o vei lăsa în urmă crescând, va fi mai frumoasă şi mai plină de înţeles”, i s-a adresat Mirunei scriitoarea Ana Blandiana.

„Draga mea prietenă Maria, sunt foarte bucuroasă şi foarte emoţionată că pot să îţi scriu aşa, de mână”, a mărturisit, în scris, actriţa Maia Morgenstern. „Îţi doresc să-ţi urmezi pasiunile”, i-a caligrafiat actorul Marius Manole micuţei Eva Nicole, în vreme ce actriţa Medeea Marinescu i-a scris lui Cosmin că îi doreşte să se bucure „din plin de anii de şcoală”.

Dan Perjovschi: „Literele sunt ca nişte animăluţe”

„Oriunde vei face orele - în clasă, cu colegii sau acasă, din faţa laptopului -, este important să ştii că înveţi pentru tine. Şi nu doar pentru acum, ci pentru toată viaţa. Vei vedea: cu fiecare lucru nou pe care îl înveţi, vei descoperi lumea. Şi o vei cuceri”, este mesajul regizorului Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

„Literele sunt ca nişte animăluţe. Dacă lui M îi lungeşti mijlocul şi rotunjeşti părţile, poate fi un elefănţel. Uite-aşa te poţi juca cu literele: fiecare cuvânt e o turmă sau o gaşcă de vieţuitoare”, este mesajul original transmis Yasminei de artistul Dan Perjovschi.

„Dragă Eva Maria, te rog să priveşti acest an şcolar ca pe o excursie minunată din care ai multe de învăţat... Ai grijă de campionul din tine”, a scris multipla campioană Ana Maria Brânză, iar Ivan Patzaichin i-a trimis un mesaj emoţionant lui Eduard, sportivul clasei: „În acest an, care ne-a dat pe toţi peste cap, trebuie să-ţi construieşti echipa cu înţelepciune. Ea e alcătuită din părinţii tăi, din profesori, colegi şi prieteni... Aceşti coechipieri îţi vor insufla curajul să-ţi urmăreşti ambiţiile, să treci peste obstacole şi să-ţi îndeplineşti visul”.

Rectorul UBB, Daniel David: „Calea cea mai sigură pentru a-ţi fi bine în viaţă este educaţia”

„Când desenezi ceva, îţi imaginezi cum va arăta la sfârşit. La început, totul este doar în mintea ta, apoi prinde contur, prinde viaţă, linie cu linie, punct cu punct. La fel este şi şcoala. Fiecare carte citită, fiecare lecţie învăţată este ca un punct, ca o pată de culoare care întregeşte desenul şi îl face mai clar”, a caligrafiat cu grijă Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti.

„O să-i auzi pe unii că mai spun că pot avea succes şi fără şcoală. Nu-i crede. Sunt întâmplări rare şi noroc. Nu-i calea care merită urmată. Calea cea mai sigură pentru a-ţi fi bine în viaţă este educaţia”, a subliniat Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marius Chivu: „Învăţătura te va face şi mai frumoasă”

„Cuvântul este energie, Andreea, este forţă, este emoţie. Cuvântul leagă şi dezleagă, apropie şi îndepărtează, bucură şi întristează, ridică şi coboară. Numai de noi, oamenii, depinde ce putere îi dăm cuvântului”, este o parte din mesajul de suflet al scriitoarei Ana Barton.

„Educaţia este lucrul de care te vei bucura cel mai mult în viaţă. Iar învăţătura te va face şi mai frumoasă. Cu fiecare carte citită, care valorează cât o călătorie în jurul lumii, cu atât mai frumoasă vei deveni. Cărţile vor face mereu diferenţa dintre tine şi ceilalţi”, i-a transmis Evelynei scriitorul şi criticul literar Marius Chivu.

Iar poetul Radu Vancu i-a scris Ştefaniei că îi va aduce multă frumuseţe în viaţă faptul că vrea să deprindă taina şi arta cititului. „Cititul te va duce într-o pădure magică prin care m-am plimbat pe când aveam vârsta ta şi, când sunt norocos, mă plimb şi acum”, a mărturisit scriitorul.

„Să te bucuri de şcoală, să nu-ţi fie frică să greşeşti, să nu-ţi fie frică să întrebi, să fii bun cu tine şi cu cei din jur”, este învăţătura regizoarei Carmen Lidia Vidu.

„Educaţia îţi va da puterea să ştii cum să mergi pe drumul tău. Învaţă de la şcoală, de la oameni, din poveşti. Vei găsi atât de multe răspunsuri”, a scris de mână, ca în manualele de caligrafie, jurnalista Dana Gonţ.

Pentru a susţine demersul, Muzeul Naţional Cotroceni va organiza în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie o expoziţie cu scrisori şi documente scrise de mână aflate în păstrarea Muzeului. Alături de aceste exponate istorice, vor fi expuse şi copii ale scrisorilor trimise copiilor de personalităţi implicate în „Ora de caligrafie”. Expoziţia va putea fi văzută şi online, pe site-ul Muzeului.

Proiectul aflat anul acesta la a patra ediţie este un concept cultural-educaţional prin care personalităţi ale României, din diferite domenii, transmit un îndemn pentru educaţia temeinică. În prima etapă a ediţiei de anul acesta a Orei de caligrafie, mai multe personalităţi au transmis tuturor copiilor din România un mesaj video. 

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite