VIDEO Un serial istoric din China, cenzurat din cauza sânilor actriţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Fan Binbing, în rolul împărătesei Wu Zetian FOTO dramafever.com
Actriţa Fan Binbing, în rolul împărătesei Wu Zetian FOTO dramafever.com

Serialul istoric „The Empress of China/ Împărăteasa Chinei“ a început să fie redifuzat pe micile ecrane chineze de Anul Nou, după ce a fost scos din grilă, întrucât cenzorii au considerat că este mult prea sexy, potrivit presei chineze, citată de Mediafax.

Când mult aşteptatul serial, care prezintă povestea singurei împărătese din întreaga istorie a Chinei, Wu Zetian, a fost brusc scos din grilă, la scurt timp de la premiera din 21 decembrie, mulţi telespectatori chinezi au speculat că motivul nu a fost dat de problemele tehnice, aşa cum au susţinut producătorii, ci de un aspect imposibil de trecut cu vederea: decolteurile adânci ale actriţelor. Ulterior, când serialul a început să ruleze din nou pe micile ecrane chineze, teoria fanilor a fost confirmată. Deşi scenariul producţiei, în care actriţa internaţională Fan Binbing, care a apărut şi în filme hollywoodiene precum „X-Men: Days of Future Past/ X-Men: Viitorul e trecut“ şi „Iron Man 3/ Omul de oţel 3“, joacă rolul principal, a rămas neschimbat, estetica a suferit o transformare majoră, scrie şi „Los Angeles Times“. Amplele decoltee ale actriţelor au dispărut, iar personajelor le sunt prezentate doar chipurile.

Reluarea difuzării producţiei, de această dată cu actriţele doar în gros-plan (mod de încadrare în care se prezintă doar faţa personajului – n.red.), i-a înfuriat pe fanii serialului, care au acuzat faptul că istoria este modificată din cauza standardului de pudoare, scrie şi site-ul dramafever.com. „Chiar urăsc SAPPRFT“, a scris un internaut, referindu-se la Administraţie de Stat pentru presă, publicaţii, radio, cinema şi televiziune. „Serialul era atât de frumos! Este dinastia Tang – personajele trebuie să aibă sânii mai la vedere! Acum i-aţi eliminat şi tot ce a rămas este un cap mare“ şi „Habar nu aveam că oamenii din secolul XXI pot fi atât de conservatori. Nu sunt nici pe de parte la fel de deschişi la minte cum erau cei din dinastia Tang în urmă cu un mileniu“ au fost doar câteva dintre comentariile fanilor furioşi, mai notează „Los Angeles Times“.

Dinastia Tang a fost una dintre cele mai mari din China antică, iar în acea perioadă femeile aveau drepturi puternice şi libertate într-o societate lăudată pentru viziunea deschisă în comparaţie cu alte dinastii. Mai mult decât atât, era cunoscut faptul că femeile purtau ţinute mai decoltate.

  

Decolteurile adânci sunt doar ultimele „victime“ ale cenzorilor chinezi. În trecut, de pe micile ecrane au fost scoase show-uri despre călătoria în timp, din cauza „lipsei de potzitivism şi semnificaţie“, sau jocuri de cuvinte, care sunt considerate „contradictorii spiritului de continuare şi consolidare a culturii tradiţionale chineze“, potrivit „Los Angeles Times“.

Regulile cenzurii din China sunt opace şi niciodată explicate. În cazul în care un film nu prezintă o imagine flatantă a poporului chinez, trece foarte rar fără modificări de filtrul serviciului de propagandă al Partidului Comunist Chinez. Cenzura este uneori de natură politică, în cazul operelor considerate nepotrivite pentru stabilitatea socială sau vehiculând mesaje considerate contrare intereselor partidului unic, dar se răsfrânge de multe ori şi asupra moralităţii. Tăierile de cadre se aplică şi în cazul scenelor de nuditate, care prezintă acte sexuale, sau a secvenţelor considerate violente, notează Mediafax

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite