„Urzeala tronurilor“, un alt capitol încheiat: cele mai şocante şi impresionante scene din acest sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Sophie Turner (Sansa Stark) şi Iwan Rheon (Ramsay Baratheon) FOTO HBO
Actorii Sophie Turner (Sansa Stark) şi Iwan Rheon (Ramsay Baratheon) FOTO HBO

Ultimul episod al celui de-al cincilea sezon din serialul „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones“, care a adus atâta moarte încât a scandalizat opinia publică şi a născut replici ce fac astăzi parte din limbajul urban, va fi difuzat pe 15 iunie, de la ora 4.00 dimineaţa, la HBO. „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a celor mai importante momente care au marcat acest capitol.

Replici precum „Vine iarna/ The winter is coming“ şi „Toţi oamenii trebuie să moară/ All men must die“ au intrat în cultura urbană, personaje precum Khal Drogo şi Daenerys Targaryen au „corespondenţi“ în lumea reală, iar teoriile conspiraţioniste ce consideră serialul o altă „armă“ de manipulare folosită de illuminati, masoni şi Satana însuşi împânzesc internetul. 

Bazat pe seria de romane fantasy „Cântec de gheaţă şi foc/ A Song of Ice and Fire“, semnată de George R. R. Martin, „Urzeala tronurilor“ dezvăluie intrigile, conspiraţiile şi lupta pentru putere asupra tărâmului mitic Westeros, dusă de câteva familii nobile medievale. Serialul, care a avut premiera în 2011, are în distribuţie actori precum Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Snow) şi Maisie Williams (Arya Stark). 

Bătăliile din „Urzeala tronurilor“ sunt costisitoare

George R.R. Martin, un om cu o imaginaţie atât de bogată încât în ea „sălăşluiesc“ sute, dacă nu chiar mii de personaje, recunoaştea într-un interviu pentru „New York Times“ că i-ar fi plăcut ca fiecare sezon al serialul să fie puţin mai lung, să aibă 13, nu doar 10 episoade. „N-am mai fi fost nevoiţi să tăiem atâtea secvenţe la montaj, povestea ar fi fost mai bogată, mai profundă“, recunoaşte scriitorul care, pe de altă parte, e conştient de costuri.

Filmat în diverse locuri din lume – Islanda, Irlanda de Nord, Croaţia, Maroc, Malta – cu mii de actori şi figuranţi, cu scene impresionante de luptă şi decoruri „pantagruelice“, serialul are, în fiecare sezon, un buget de 60-70 de milioane de dolari. „Bătăliile sunt costisitoare“, glumeşte scriitorul.

George Martin, fiul unui docher, a crescut în Baltimore şi a devenit pasionat de genul fantasy încă din copilărie. Printre favoritele sale se numără cărţile din seria „Stăpânul inelelor“, de J.R.R. Tolkien, şi benzile desenate de la Marvel. Însă în cărţile sale, adeseori fantezia este creată pe un filon de roman, iar despre acele pagini Martin spune că n-ar putea fi niciodată adaptate pentru TV.

Violenţa sexuală, cel mai criticat aspect din „Urzeala tronurilor“

Poate cel mai criticat aspect al serialului – şi implicit al cărţilor – este componenta sexuală şi violentă.„Violul, violenţa sexuală au fost parte a oricărui război purtat vreodată, de la sumerieni până în zilele noastre. Ar fi fals, nu ar fi onest să omit acest aspect în firul narativ al unei poveşti despre război şi putere“, explica autorul pentru „New York Times“. 

Succesul serialului „Urzeala tronurilor“ l-a transformat într-un star pe George R.R. Martin, un om mai degrabă de statura şi temperamentul unui hobbit. Un star creat de cultura pop. „E aproape ireal. Îţi doreşti întotdeauna sucesul. Dar ceea ce mi se întâmplă mie este deja la alt nivel“, încheie autorul.

„Urzeala tronurilor“: Ce se întâmplă în ultimul episod

„Urzeala tronurilor“: Scenele care au marcat sezonul cinci

„Urzeala tronurilor“ a câştigat rapid fani datorită personajelor complexe, intrigilor, plăcerea morbidă a lui Martin de a-şi ucide personajele într-o manieră grotească şi scenelor controversate. Iar atunci când nu apar în episoade cu lupte sângeroase şi când nu „ţes“ noi urzeli, protagoniştii fac sex - sălbatic, incestuos, cu prostituate - iar legăturile homosexuale şi orgiile nu lipsesc. 

Nici cel de-al cincilea sezon nu s-a abătut de la regulă, oferind unele dintre cele mai controversate şi interesante scene. Înainte de premiera noului sezon, actriţa Sophie Turner, în vârstă de 19 ani, care o interpretează pe Sansa Stark, declara că acest capitol va fi cu mult mai şocant: „Vor fi nişte momente semnificative, poate mai şocante decât «Nunta Roşie». Se vor întâmpla multe în acest sezon. Va fi, de asemenea, mult sânge şi o mulţime de morţi. Multe personaje vor întrece limita. Îşi vor face simţită prezenţa şi câteva feţe cunoscute.“

„Urzeala tronurilor“: O scenă de viol şi un sacrificiu au indignat fanii

Ei bine, a avut dreptate, căci au existat numeroase astfel de momente, unul dintre ele având-o în prim-plan chiar pe Turner. Fanii „Urzeala tronurilor“ şi-au exprimat indignarea şi revolta imediat după episodul în care Sansa Stark este violată brutal de proaspătul său soţ, sadicul Ramsay Bolton, în timp ce Theon, prietenul ei din copilărie, este forţat să privească întreaga scenă. 

Pe de altă parte, însă, actriţa a declarat că „a iubit“ acea scenă: „,Mi-a plăcut foarte mult modul în care Ramsay l-a obligat pe Theon să privească, mi s-a părut o scenă extremă. Mi-a fost greu să o fac şi l-am făcut pe Bryan Cogman (scenaristul şi producătorul serialului – n.red.) să se simtă foarte rău pentru că a scris acea scenă: «Nu-mi vine să cred că îmi faci una ca asta!». Dar în secret mi-a plăcut. Cred că a fost cel mai solicitant sezon pentru mine doar pentru că a fost atât de plin de emoţii pentru ea (Sansa Stark, personajul pe care îl interpretează – n.red.)“

După ce fanii şi-au exprimat dezgustul şi dezaprobarea faţă de scena violentă, George R.R. Martin a reacţionat, explicând: „Dacă vrei să scrii despre război şi incluzi doar bătăliile grozave şi eroii care omoară orci, dar nu prezinţi violenţa sexuală, atunci nu eşti deloc sincer.“

O altă scenă intens comentată a fost cea în care Stannis Baratheon şi-a sacrificat fiica, Shireen (Kerry Ingram), la îndemnul amantei sale, vrăjitoarea roşie Melisandre (Carice van Houten), care l-a asigurat că doar în acest mod îşi poate înfrânge duşmanul. 

image

„Urzeala tronurilor“: Impresionantele bătălii ale sezonului cinci

La polul opus, una dintre cele mai impresionante scene de luptă a fost cea dintre White Whalkers, Wildings şi mica armată a lui Jon Snow.

   

De asemenea, o altă scenă importantă a fost cea în care Sons of the Harpy încearcă să o ucidă pe Daenerys Targaryen, care este salvată în ultimul moment de dragonul Drogon. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite