TVR 1 va difuza mai multe filme şi show-uri de divertisment şi mai puţine programe de informare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR 1 va difuza, în această vară, mai multe filme şi show-uri de divertisment şi mai puţine emisiuni de informare, potrivit noii structuri de programe a principalei televiziuni din portofoliul SRTv, aprobată marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), arată Mediafax.

CNA a aprobat, în şedinţa de marţi, solicitarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) de aprobare a modificării structurii de programe corespunzătoare grilelor de vară pentru TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, dar şi pentru studiourile teritoriale ale TVR din Timişoara şi Cluj-Napoca.

Astfel, în această vară, TVR 1 va difuza mai puţine programe producţie proprie - 49% (faţă de 61% până în prezent) şi mai multe producţii ale altor producători - 45% (faţă de 36,75%) şi programe preluate de la TVR Internaţional şi de la studiourile teritoriale - 6% (faţă de 2,25%).

Totodată, grila de vară a TVR 1 va cuprinde mai puţine programe de informare - 23% (faţă de 36% până în prezent), mai multe filme - 23% (faţă de 13,5%), mai multe programe de divertisment - 21% (faţă de 17,25%) şi în procente asemănătoare ca şi până acum programe educative, culturale şi religioase şi publicitate şi teleshopping.

Printre emisiunile noi care intră în grila de vară a TVR 1 se numără „Zâmbeşte, mâine va fi la fel“ (o emisiune săptămânală, de tip pamflet, o radiografie critică făcută cu simţul umorului asupra a tot ce ne înconjoară în mediul urban; programul va ironiza anomaliile oraşului în care locuim) şi „Folclor“ (emisiune săptămânală, de divertisment, în care vor fi reflectate cele mai importante evenimente de gen - festivaluri naţionale şi internaţionale - şi care va fi difuzată vinerea, de la ora 21:00).

Printre emisiunile care revin în grila TVR 1, în această vară, se numără „Medici de gardă“ (redifuzări), „Dincolo de hartă“ (redifuzări timp de trei săptămâni când intră în pauză programul „Starea naţiei“). Totodată, printre emisiunile care vor rămâne în grilă în continuare la TVR 1 se numără „Telejurnalul“ (la orele 07:00, 14:00 şi 20:00), „Vorbeşte corect“, „O dată-n viaţă“, „Fără etichetă“, „Convieţuiri“, „Akzente“, „Pro Patria“, „Politică şi delicateţuri“, „Europa mea“, „Ora Regelui“, „Exclusiv în România“, „Teleenciclopedia“, „Profesioniştii“, „Viaţa satului“, „Tezaur folcloric“, „Garantat 100%“, „Gala Umorului“ şi „Nocturne“.

Pe de altă parte, din grila de vară a TVR 1 vor ieşi emisiunile „Impact global“, „Vorbeşte liber“, „Interes general“, „Foc încrucişat“, „Tribuna partidelor parlamentare“, „Parlamentul României“,. „Biziday“, „Clubul celor care muncesc în România“ şi „Dosar România“.

În cazul TVR 2, pe perioada verii va creşte procentul de filme difuzate - 43,4% (faţă de 21,5%) şi procentul programelor de divertisment - 10,3% (faţă de 8%). În schimb, TVR 2 va difuza mai puţine programe educative, culturale şi religioase - 20,7% (faţă de 43,5%) şi programe de informare într-un procent asemănător cu cel de până în prezent - 14,6% (faţă de 15%).

În grila de vară a TVR 2 va intra un program de tip „Magazin“ (cu teme din sfera dezvoltării personale), iar printre emisiunile scoase pe perioada verii se numără „Destine ca-n filme“, „Drumul lui Leşe“, „Educaţie urbană“, „Replay“ şi „Campanie TVR 2“.

În ceea ce priveşte TVR 3, această televiziune va difuza pe perioada verii mai multe programe de divertisment - 71,52% (faţă de 65,77% până în prezent) şi mai puţine programe de informare - 14% (faţă de 17,30%). TVR 3 va difuza programe educative şi culturale într-un procent asemănător cu cel de până în prezent - 10% (faţă de 11,54%).

Prezent la şedinţa CNA de marţi, Mircea Neacşa, coordonator cu atribuţii de director al TVR 3, a spus că pe perioada verii toate canalele SRTv „şi-au relaxat producţia şi au trecut într-un regim de redifuzare a programelor best of“. „La TVR 1, în prime time, există o linie de programe care poate fi difuzată în cazul în care apar elemente noi în agenda publică şi se poate intra în direct. Pe TVR 2 sunt difuzate cu precădere filme (...) Pe TVR 3 menţinem configuraţia grilei de programe (...) şi în măsura în care departamentul de emisiuni şi ştiri sportive ne poate livra anumite transmisiuni, acestea vor intra în grilă“, a mai spus Mircea Neacşa.

CNA a aprobat cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de marţi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) noua structură de programe a canalelor SRTv.

Totodată, CNA a decis să aplice Televiziunii Române o somaţie publică, pentru că nu a depus la CNA documentele prin care a solicitat modificarea structurii de programe în termenul impus de legislaţia audiovizualului. Documentele au fost transmise CNA pe 22 iunie, în condiţiile în care SRTv dorea să introducă noile grile de programe pe 29 iunie. Potrivit legislaţiei audiovizualului, documentele ar fi trebuit depuse cu 30 de zile înainte de intrarea în emisie a noilor grile de programe.

În acest caz, decizia de somaţie publică a fost luată cu şase voturi „pentru“ (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce „împotrivă“ au votat Gabriel Tufeanu şi Dorina Rusu.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite