Topul televiziunilor care au prezentat cele mai multe ştiri cu conţinut violent: România TV, record negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul televiziunilor de
ştiri, România TV a difuzat 125 de subiecte despre violenţă FOTO Arhivă
În cazul televiziunilor de ştiri, România TV a difuzat 125 de subiecte despre violenţă FOTO Arhivă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public, în şedinţa de joi, Antena 1, Prima TV, Pro TV, TVR 1, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi România TV, din cauza ştirilor violente difuzate în săptămâna 5 - 11 octombrie 2015, arată Mediafax.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 29, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitor la atenţionarea verbală a telespectatorilor înainte de difuzarea unor imagini şocante. În somaţie se va face trimitere şi la articolul 39, alineatul 1 din Legea audiovizualului, privind protecţia minorilor.

Astfel, în perioada 5 - 11 octombrie 2015, CNA a monitorizat emisiunile de ştiri difuzate în intervalul orar 06:00 - 24:00 de Antena 1, Kanal D, Prima TV, Pro TV, TVR 1 - televiziuni generaliste şi Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV - televiziuni de ştiri.

Monitorizarea a avut ca temă analiza modului în care au fost prezentate de către radiodifuzori ştirile despre evenimentele violente petrecute în perioada monitorizată.

Pro TV, campioana televiziunilor generaliste

Potrivit monitorizării, dintre televiziunile generaliste, Pro TV a difuzat 71 de subiecte despre violenţă, iar Antena 1 - 64, Prima TV - 40, TVR 1 - 34 şi Kanal D - 33. Tot Pro TV a avut şi cele mai multe ediţii monitorizate (43), dar şi cel mai mare număr de difuzări (187).

România TV a difuzat 125 de subiecte despre violenţă

În cazul televiziunilor de ştiri, România TV a difuzat 125 de subiecte despre violenţă, B1 TV - 63, Antena 3 - 48, Digi 24 şi Realitatea TV - câte 28. România TV a avut şi cel mai mare număr de difuzări, respectiv 489, iar Digi 24 a avut cel mai mare număr de ediţii monitorizate (103).

În săptămâna monitorizată, cea mai difuzată ştire, şi în cazul televiziunilor generaliste şi în cazul celor de ştiri, a fost un material despre o sinucidere. Antena 1 a difuzat respectiva ştire de 13 ori, iar Antena 3, de 19 ori, la polul opus situându-se TVR 1 (patru difuzări) şi România TV (şase).

Sancţinea de somare publică a acestor televiziuni a fost propusă de membrul CNA Valentin Jucan şi votată în unanimitate de membrii Consiliului prezenţi la şedinţa de joi.

Articolul 29(2) din Codul audiovizualului prevede că „Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal «Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii», menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale“.

Totodată, articolul 39(1) din Legea audiovizualului prevede că „Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite