CNA a somat Antena 3 pentru că a preluat interviul cu Cioloş de la Digi 24 fără a cita sursa: „Era de interes public“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gâdea nu a specificat sursa interviului, deşi nu a uitat să precizeze că este „primul interviu al premierului Cioloş“ FOTO Captură Paginademedia.ro
Mihai Gâdea nu a specificat sursa interviului, deşi nu a uitat să precizeze că este „primul interviu al premierului Cioloş“ FOTO Captură Paginademedia.ro

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public postul Antena 3, după ce, la sfârşitul anului trecut, a preluat fragmente dintr-un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş televiziunii Digi 24, fără a menţiona sursa.

Pe 22 noiembrie, premierul Dacian Cioloş, proaspăt numit în funcţie, a fost invitat în emisiunea „Imparţial“ a postului Digi 24 moderată de jurnalistul Luca Niculescu. Mai multe fragmente din interviu au fost preluate şi de postul Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei“, fără însă a se preciza sursa originală. Mai exact, au fost difuzate 17 minute din interviul cu Cioloş (care a durat 53 de minute) şi abia după 15 minute au intrat primele cadre în care se vedea sigla postului Digi 24.

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, citat de Mediafax, Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii „Sinteza zilei“, nu a făcut precizarea că materialul ar fi producţia unei alte televiziuni, nici înainte, nici după difuzarea interviului, ci a afirmat: „Este de fapt primul interviu la televiziune pe care premierul îl oferă, motiv pentru care cred că interesul este mare! E o ştire care ne vorbeşte despre faptul că premierul, următorul interviu, deci astăzi a avut primul interviu la Radio România, s-a dus în acestă seară şi aţi văzut fragmentele din interviu, cele mai importante puţin mai devreme şi acum, lovitură!“.

Necitarea sursei, un precedent periculos

În acest sens, forul audiovizual a decis să someze public Antena 3, după ce subiectul a mai fost discutat şi în şedinţa din 4 februarie, dar la momentul respectiv nu a fost luată nicio măsură de sancţionare, notează Mediafax. Rediscutarea cazului a fost făcută la solicitarea membrului CNA Valentin Jucan, care a catalogat această situaţie ca fiind „extrem de gravă“. „Se creează un precedent periculos în piaţa audiovizualului, nesancţionarea retransmisiei fără persmisiune şi fără a se menţiona pe durata înteregii retransmisii sursa provenienţei semnalului sau a înregistrării“, a motivat Jucan.

De asemenea, Radu Herjeu a precizat că gestul făcut de Antena 3 este de neînţeles, fiind de părere că nu a fost făcut cu „o intenţie bună“. „Dacă cineva a scos sigla nu a scos-o pentru că se vedea o muscă. Cineva a scos sigla ca să nu se vadă. Eu nu văd nicio intenţie bună. Ca om care a lucrat în televiziune 20 de ani, eu nu înţeleg gestul. Ce se întâmpla dacă Antena 3 difuza cu sigla Digi24? Nu se mai uita lumea? Închidea televizorul? Nu înţeleg gestul. Cine a luat această decizie, nu pot decât să bănuiesc că ceva nu a fost în regulă, că motivaţiile nu pot fi bune. (...) Este un semnal că oricine poate să facă la fel. Şi vă asigur că Antena 3 fiind printre liderii de audienţă în nişa respectivă va fi prima afectată dacă celelalte televiziuni vor începe să ia de la Antena 3 invitaţii şi să-i difuzeze tot aşa pe posturile lor“, a explicat Herjeu, citat de Paginademedia.ro

Necitarea sursei, „o practică, un trend, nu e bine, dar aşa se întâmplă“

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a fost singurul membru care nu a votat pentru aplicarea sancţiunii, menţionând că necitarea sursei „e o practică, e un trend, nu e bine, dar aşa se întâmplă.“ Cristea a considerat că „varianta ideală“ ar fi fost ca sigla postului Digi 24 să apară pe durata celor 17 minute preluate de Antena 3, însă a susţinut că este nevoie de o analiză indulgentă, având în vedere că totuşi sursa a apărut pe ecran, fie şi pentru doar cinci minute. „Dacă era o tâlhărie mediatică, dacă era o şmecherie, un act banditesc, atunci nu se pronunţa deloc numele pe post. Dacă a apărut sigla un număr de minute, atunci ideea de rea credinţă dispare. Balanţa mea indică către o analiză indulgentă“, a mai spus Cristea, potrivit Paginademedia.ro.

Părerea vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, a fost că Antena 3 riscă un „proces în civil pe drepturi de autor“, conform declaraţiei sale din şedinţa din 4 februarie. La prima discuţie a acestui caz, Antena 3 versus Digi 24, membrii CNA au discutat cu reprezentanţii celor două părţi implicate, Lucian Mihai, (RCS&RDS, Digi 24) şi Mihai Mustăciosu (Antena 3). Lucian Mihai spus că Antena 3 nu trebuia să preia din acel interviu fără a menţiona sursa, iar Mihai Mustăciosu a considerat că primul interviu acordat de noul premier este „de interes public“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite