Antena Stars, amendă pentru dezbaterile privind viaţa sexuală a Simonei Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul Antena Stars cu 30.000 de lei din cauza încălcării dreptului la propria imagine şi la viaţă privată în cadrul mai multor emisiuni ale televiziunii, în special „Agentul VIP“, în care s-a discutat intens viaţa sexuală a jucătoarei de tenis Simona Halep.

CNA a sancţionat televiziunea Antena Stars cu 30.000 de lei din cauza emisiunilor „Star magazin“ (din 24 septembrie2015 şi din 23 octombrie 2015), „Stars matinal“ (9 decembrie 2015), „Agentul VIP“ (20 ianuarie 2016), „Necenzurat“ (21 ianuarie 2016 şi 10 spetembrie 2015), „Răi da' buni“ (3 decembrie 2015) şi „Refresh by Oana Turcu“ (5 septembrie 2015), care au încălcat mai multe articole din legislaţia audiovizuală, în special cele privind dreptul la propria imagine.

Ce afirmaţii s-au făcut despre Simona Halep la Antena Stars

Membrii CNA au criticat în termeni duri postul Antena Stars, dar mai ales emisiunea „Agentul Vip“, al cărei realizator este Cristian Brancu. Motivul? În ediţia din 20 ianuarie printre subiectele abordate s-au numărat şi unele despre viaţa sexuală a jucătoarei de tenis Simona Halep. 

Mai exact, Brancu a spus despre sportivă: „Ei bine, articolul din DC News spune aşa: criza Simonei Halep, explicaţia unui psiholog renumit, domnul Hannibal Dumitraşcu spune că «viaţa personală îşi pune amprenta asupra jocului. Dacă unii sportivi pierd sau mai bine spus, păcătuiesc printr-un exces de viaţă personală, Simona pare mai degrabă excesiv de preocupată de carieră. Ori, la 24 de ani, fără o viaţă sexuală regulată, se pot simţi efecte psihice şi fizice. O tânără la această vârstă, aflată permanent în stres în competiţie, poate fi mai puţin dispusă să comunice, mai tensionată. Poate avea izbucniri nervoase, descărcarea energiilor nu se face, aşa că acumulează tensiuni. Este greu să ţii natura în frâu. Modificările profunde în homeostazia organismului pot fi ghicite în starea tensională pe care o afişează cineva atunci când este privat de activităţi specifice vârstei»“.

De asemenea, pe ecran au rulat titluri precum „EXCLUSIV: Halep, început de an dezastruos; Motivul eşecului de la ultimul meci; Cariera, distrusă de viaţa amoroasă?; Succesul depinde de o viaţă sexuală activă?“.

Antena Stars, „o televiziune unde incultura şi prostul gust îşi fac treaba“

Potrivit Mediafax, membrul CNA Radu Herjeu a spus că este anormal „să faci o întreagă emisiune, de dimineaţa până seara, cu subiecte despre viaţa intimă a unor persoane, subiecte bazate pe nişte articole obscure, de pe nişte site-uri obscure, ca şi cum viaţa intimă a persoanelor publice ar fi în dezbatere publică.“

La rândul său, Valentin Jucan a criticat emisiunea „Agentul VIP“, spunând: „Au fost multe subiecte dezbătute despre performanţa sportivă a Simonei Halep, dar până acum nimeni nu şi-a permis să facă o emisiune întreagă, în care, pornind de la un studiu, să dezbată dacă Simona Halep are sau nu are relaţii sexuale (...) Până acum nimeni nu a facut asta!“.

„E o televiziune unde incultura şi prostul gust îşi fac treaba. Nu ştiu ce am putea să le cerem, când ei asta îşi propun“, a punctat şi Radu Călin Cristea. „Mi se pare odios faptul că se vorbeşte despre când trebuie să facă sex Simona Halep“, a declarat şi Dorina Rusu, citată de Paginademedia.ro. În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a fost de părere că „este vorba despre o temă de interes public“.

Acuzaţii, limbaj injurios şi scene interzise minorilor

De asemenea, CNA consideră că „Star magazin“, „Star matinal“ şi „Agentul VIP“ au încălcat articolele 3(1) din Legea audiovizualului şi 32(2) şi 33(1,3) din Codul de reglementare a conţinutului, referitoare la dreptul la viaţă privată, mai scrie Mediafax.

În emisiunea „Star magazin“ din 23 octombrie, cântăreaţa Claudia Pavel, cunoscută drept Cream, a fost acuzată că şi-a răpit copilul. În timpul discuţiilor din studio, pe acest subiect, au fost afişate titluri precum: „Exclusiv, Cream pierde copilul“; „A răpit copilul şi a fugit cu el“; „Scenariu de coşmar pentru artistă“; „Familia lui o acuză de răpire“.

Totodată, Antena Stars a difuzat în 9 decembrie 2015 emisiunea „Star Matinal“, fără semn de avertizare, genul programului fiind „divertisment“. În emisiunea prezentată de Rocsana Marcu şi Răzvan Botezatu s-a discutat şi despre o presupusă relaţie dintre Tania Budi şi Giani Kiriţă.

Pe de altă parte, potrivit CNA, în ediţia din 21 ianuarie a emisiunii „Necenzurat“ au fost invitaţi în studio Mona (dansatoare), Lorena Diaconescu (psiholog), Diana Bişinicu, Constantin (interlop), iar dialogurile purtate au avut un conţinut injurios. Această emisiune de tip „talk show monden“ este moderată de Adriana Bahmuţeanu.

În acest sens, membrul CNA Radu Herjeu a propus amendarea Antena Stars cu 30.000 de lei, „ţinând cont de audienţa modestă a postului“.

Amenda de 30.000 de lei a fost adoptată în turul al doilea de vot, având în vedere că şi Valentin Jucan a făcut o propunere de sancţionare, de 50.000 de lei (pentru emisiunile în care s-a discutat despre viaţa intimă a unor vedete şi pentru cea cu limbaj injurios).

Însă numărul minim necesar de şase voturi a fost întrunit de propunerea de amendare cu 30.000 de lei. „Pentru“ aplicarea acestei sancţiuni au votat Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. În schimb, Florin Gabrea şi Valentin Jucan au votat pentru aplicarea amenzii de 50.000 de lei, iar Radu Călin Cristea a votat „împotriva“ ambelor propuneri.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite