„Românii au talent”: Roxana Atofanei, copila care suferă de boala oaselor de sticlă, a impresionat juriul cu melodia „Gypsy” a Shakirei

0
0
Roxana Atofanei FOTO Facebook
Roxana Atofanei FOTO Facebook

Ediţia din 15 martie a emisiunii „Românii au talent” a adus pe scenă talente inedite, care au încântat publicul şi juriul cu numere de dresaj de câini, dar şi cu prestaţii remarcabile de mânuire a blatului de pizza. Însă o reprezentanţiile a captat mai mult atenţia: cea a Roxanei Atofanei, o copilă în vârstă de 13 ani care suferă de boala oaselor de sticlă şi care a cântat piesa „Gypsy” a Shakirei.

Pe lângă prestaţia concurentului George Toader, care a demonstrat că poate învârti pe degete atât juriul, cât şi aluatul de pizza şi reprezentanţia Teodorei Dinulescu, dresoare de câini la doar 17 ani, Mihai Petre, Andra şi Andi Moisescu s-au arătat impresionaţi de interpretarea melodiei „Gypsy” a Shakirei de către o adolescentă în vârstă de 13 ani, Roxana Atofane. 

Deşi copila suferă de „boala oaselor de sticlă”, ea a venit la preselecţiile „Românii au talent”  hotărâtă să convingă juriul, dar să-şi demonstreze şi sieşi că talentul poate invinge, pentru câteva momente, chiar şi boala.

Roxana nu a cântat singură, ci alături de colegii ei din trupa „Roxi&team”. La finalul interpretării melodiei, Andra a descris momentul ca fiind „foarte degajat, foarte frumos”, în timp ce Andi Moisescu a atras atenţia că tinerii „au luat foarte în serios emisiunea asta pentru că nu vor avea numai de câştigat”.

Roxana Atofane şi trupa „Roxi&team” au primit trei de „Da” şi vor merge în etapa următoare a emisiunii „Românii au talent”.

Ce este boala oaselor de sticlă

Boala de care suferă Roxana la vârsta de doar 13 ani se numeşte, de fapt, osteogeneza imperfectă, tulburare congenitală a dezvoltării osoase, care se întâlneşte la unul din 20.000 de nou-născuţi. Boala oaselor de sticlă este o afecţiune genetică şi se caracterizează prin deficienţe cantitative şi calitative ale fibrelor de colagen.

„Din cauza acestei deficienţe, structura osoasă este slab dezvoltată, oasele sunt fragile, fracturile fiind foarte frecvente", a explicat profesorul doctor Gheorghe Burnei, directorul Clinicii de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „Marie Curie" din Bucureşti, într-un interviu acordat anterior „Adevărul”.

O soluţie de atenuare a simptomelor bolii sunt operaţiile care presupun implantarea unor tije telescopice pentru alungirea oaselor sau, mai nou, transplantul osos care creşte rezistenţa osoasă şi permite bolnavilor să se deplaseze.

Cazul Roxanei Atofane  nu este singular. Anual, în România, se nasc 200.000 de copii, iar din aceştia zece vin pe lume cu boala oaselor de sticlă.

Există 12 forme ale bolii. În cazul formei grave, procentul de mortalitate este extrem de ridicat în primii trei ani de viaţă. Acest lucru deoarece fragilitatea osoasă este extremă, copiii putând prezenta fracturi chiar din viaţa intrauterină.

În primii ani de viaţă, copiii cu osteogeneză imperfectă pot suferi chiar şi 100 de fracturi. 

TV


Ultimele știri
Cele mai citite