Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei: Rareş Bogdan le-a numit „muieri“ pe Udrea şi pe Macovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 10.000 de lei Realitatea TV pentru declaraţiile discriminatorii făcute de jurnalistul Rareş Bogdan. Acesta, într-o intervenţie telefonică, le-a numit „muieri“ pe Monica Macovei şi Elena Udrea.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea „Ştirile de la ora 14.00“ difuzată de Realitatea TV pe 2 septembrie. Astfel, membrii CNA au considerat că afirmaţiile referitoare la Monica Macovei şi Elena Udrea au fost discriminatoare pe considerente de sex.

În emisiunea „Ştirile de la ora 14.00“, realizatorul Rareş Bogdan a avut o intervenţie telefonică prin care a comentat afirmaţiile făcute de preşedintele României, Traian Băsescu, şi de premierul Victor Ponta în legătură cu exploatarea de la Roşia Montană. 

„Traian Băsescu ne spunea tot la intervenţii acum vreo două ore cât de grozave sunt cele două dive pe care le are - una blondă şi una brunetă. Monica Macovei şi Elena Udrea. E dureros pentru România că are de ales între nişte personaje fără forţă, fără puterea de a-şi asuma anumite lucruri, fără strategii - deci, mă refer la Victor Ponta, de cealaltă parte alternativa absolut sinistră - nişte muieri care ar trebui să-şi vadă liniştite de orice altceva decât de a mai critica fad, lipsit de consistenţă, un Guvern oricum suficient de prost“, a spus Rareş Bogdan în contextul emisiunii.

În urma difuzării respectivei emisiuni, CNA a primit o reclamaţie, potrivit căreia afirmaţia lui Rareş Bogdan „este de neacceptat pentru un ziarist“. „Este o atitudine care trebuie semnalată şi Parchetului, fiind vorba de batjocorirea şi discriminarea acestor persoane pe motiv de sex - discriminare care este prevăzută până la cel mai înalt nivel legislativ în România - Constituţia - care interzice în mod expres acest lucru“, se spune în reclamaţia primită de CNA.

Cu toate acestea, jurnalistul Răzvan Bogdan, prezent în şedinţa CNA, a mărturisit că regretă afirmaţiile făcute în emisiunea din 2 septembrie, precizând că a greşit făcând acele declaraţii. Având în vedere că jurnalistul şi-a recunoscut greşeala şi şi-a cerut scuze în faţa Consiliului, Valentin Jucan, membru CNA, a propus o sancţiune mai mică şi anume o somaţie publică. Propunerea a fost, însă, votată doar de doi membri CNA, Monica Gubernat şi Valentin Juncan, după cum notează paginademedia.ro.

Astfel, membrii CNA au decis să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Realitatea TV, sancţiunea fiind aprobată cu şapte voturi „pentru“ (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea) şi două „împotrivă“ (Valentin Jucan şi Monica Gubernat).

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 47, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie“.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite