Realitatea TV, amendă de la CNA pentru afirmaţii injurioase în emisiunea „Jocuri de putere“. Cum s-a scuzat Rareş Bogdan: „S-a derapat, a fost un pamflet nemarcat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu
Rareş Bogdan FOTO Marian Iliescu

Postul Realitatea TV a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru o ediţie din luna octombrie a emisiunii „Jocuri de putere“ în care s-a discutat despre „operaţiunea Black Cube“. Realizatorul Rareş Bogdan a fost prezent la şedinţa forului şi a recunoscut că au existat derapaje în emisiunea respectivă.

CNA a amendat cu 15.000 de lei postul de televiziune Realitatea TV pentru emisiunea „Jocuri de putere“ difuzată pe 25 octombrie 2016, în care s-a dezbătut „Black Cube“, iar moderatorul Rareş Bogdan şi invitaţii din platou au făcut afirmaţii injurioase la adresa lui Daniel Dragomir, fost colonel cercetat în acest dosar, potrivit agenţiei News.ro

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, în timpul discuţiei a fost menţionat în repetate rânduri numele Daniel Dragomir, ca participant, invitaţii avansând mai multe ipoteze asupra rolului său în desfăşurarea acţiunii care se află sub ancheta autorităţilor din România, în urma depoziţiei lui Dan Zorella. Au fost prezentate şi fotografii cu Daniel Dragomir şi s-au făcut mai multe afirmaţii injurioase la adresa sa, precum „fanfaron gargaragiu“, „gorilă sinistră“ şi „nenorocit de papagal“.

Dragomir a fost cel care a sesizat CNA, precizând în reclamaţie următoarele: „S-au proferat cuvinte injurioase, denigratoare şi incorecte la adresa mea, de natură a încălca drepturi fundamentale, atât de către invitaţii emisiunii, cât şi de realizatorul acesteia. (…) Realizatorul nu a luat niciun fel de atitudine pentru a păstra decenţa emisiunii, ci alături de invitaţi a adresat cuvinte jignitoare, mergând până la poze de pe o plajă privată la care unii dintre invitaţi şi-au dat cu părerea despre modul în care arăt sau despre inteligenţa mea. Aceste jigniri atrag fără îndoială încălcarea deontologiei profesionale a realizatorului, a invitaţilor (care se pretind ziarişti), dar atrage şi răspunderea postului de televiziune care a transmis această emisiune.“ 

Amenda de 15.000 de lei a fost propusă de Radu Călin Cristea şi a fost votată de Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Rasvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Laura Georgescu, în timp ce Dorina Rusu şi Viorel Vasile Buda s-au opus. În şedinţa de joi au absentat Valentin Jucan, Florin Gabrea şi Orsolya Borsos, aceştia fiind în concediu.

Paginademedia.ro scrie că Rareş Bogdan, realizatorul „Jocuri de putere“, a reprezentat Realitatea TV în şedinţa de joi a forului audiovizual, recunoscând că în emisiunea pentru care s-a dat amenda „s-a derapat“, precizând însă şi că a fost „o emisiune de tip pamflet, dar care nu a fost marcată ca atare.“

„În fiecare ţară civilizată există o singură instituţie care pune pecetea de infractor. În momentul în care într-o emisiune de televiziune altcineva în afara de această instanţă pune această pecete e o problemă. Faptul că s-a întâmplat asta e o greşeală. Dumneavoastră spuneţi că a fost un pamflet. Daţi-mi voie să vă spun că în momentul în care foloseşti expresii urâte, iertaţi-mă, nu ştiu unde aţi văzut dumneavoastră astfel de pamflet? Pamfletul de bayeaya pe ironii, pe sarcasm, nu pe injurii“, a intervenit Radu Herjeu, citat de Paginademedia.ro.

„Nu am intervenit suficient în acea emisiune, nu sunt de acord cu acest limbaj, nu am cum să vă contrazic“, a răspuns Rareş Bogdan.

În aceeaşi şedinţă, membrul CNA Radu Călin Cristea i-a reproşat lui Rareş Bogdan faptul că Realitatea TV este radiodifuzorul cu cel mai violent comportament la adresa forului audiovizual, Monica Gubernat i-a atras atenţia că presa nu are dreptul să stabilească verdicte, dar şi că nu a procedat corect când a făcut pe post afirmaţii neverificate potrivit cărora CNA ar dori să închidă Realitatea TV.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite