Reacţie din CNA după noua înregistrare cu Ghiţă, difuzată de România TV: „Voi solicita forului închiderea postului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a atacat-o pe şefa DNA în înregistrările difuzate de RTV
Sebastian Ghiţă a atacat-o pe şefa DNA în înregistrările difuzate de RTV

Valentin-Alexandru Jucan, membru în Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), reacţionează după ce România TV a difuzat a treia înregistrare video cu Sebastian Ghiţă şi acuză postul de şantaj, precizând chiar că va solicita forului audiovizual să închidă televiziunea.

Într-un nou mesaj publicat pe pagina de Facebook, Valentin Jucan acuză postul România TV de o posibilă complicitate la fuga afaceristului, dar şi de complicitate la şantaj, în timp ce despre CNA, instituţie din care face parte, spune că „tolerează toate mizeriile mascate sub titulatura de «jurnalism».“

Membrul CNA, care înainte ca RTV să difuzeze a doua înregistrare cu Ghiţă a anunţat că sursele sale i-au dezvăluit că există în jur de zece astfel de filmări, susţine că există două ipoteze:

1. Televiziunea se află în posesia mai multor înregistrări, fiind programate la difuzare chiar de către Sebastia Ghiţă, iar acest lucru conferă televiziunii calitatea de complice la fuga fostului deputat.

2. (puţin probabil) Televiziunea primeşte înregistrările rând pe rând. Având în vedere faptul că Ghiţă este dat dispărut, televiziunea ar trebui să pună la dispoziţia autorităţilor orice informaţie care poate duce la localizarea lui Ghiţă, cee ce nu se întâmplă. Aşadar am avea de a face şi cu tăinuirea.

Totodată, Jucan este de părere că difuzarea acestor înregistrări, prin conţinutul şi periodicitatea lor, se transformă, încet şi sigur, în şantaj: „Aşadar, pe lângă posibila calitate de complice la fugă, postului i se poate adăuga şi partea de complice la şantaj. Din nou, nu ar fi prima şi singura televiziune. A se vedea dosarul de şantaj Antena3 vs. Bendei/RCS&RDS.“

Jucan mai afirmă că politica anului 2017 „va sta din nou în umbra intereselor televiziunilor de ştiri care, la nevoie, vor albi chiar şi cea mai mizerabilă infracţiune sau cel mai mizerabil infractor.“

Jucan: „CNA e o instituţie care tolerează toate mizeriile“

„Avem de a face cu o ecuaţie care conţine variabile şi constante. Variabilele sunt: sursele de finanţare ale televiziunilor; turnătoriile dintre grupurile care conduc televiziunile; înţelegerile televiziunilor cu partidele politice pentru influenţă şi bani se negociază. Constantele sunt: cei mai mulţi dintre patronii de televiziuni sunt urmăriţi penal, aşadar vor negocia orice pentru libertatea lor şi vor vinde pe oricine; «jurnalism de calitate» este o noţiune de care respectivii patroni nu sunt intetesaţi; CNA este o instituţie mai politizată ca oricând, o instutuţie care tolerează toate mizeriile difuzate sub titulatura «jurnalism»; televiziunilor de ştiri aflate în sfera de influenţă politică similară cu majoritatea din CNA li se permite orice, cu orice preţ, totul în detrimentul publicului, respectiv a informării corecte; majoritatea politicienilor vor face orice ca să fie băgaţi în seamă de aceste televiziuni, aşa că Parlamentul, în actuala configuraţie, nu va fi niciodată interesat de asanarea spaţiului audiovizual“, îşi încheie Jucan mesajul.

De asemenea, Jucan a subliniat că va înainta Consiliului solicitarea ca postul România TV să fie închis, promovând pe Facebook un articol semnat de Alina Mungiu-Pippidi publicat de romaniacurata.ro cu titlul „De ce România TV ar trebui închisă. Şi de cine“.

Precizăm că Valentin Jucan a mai avut o luare de poziţie, imediat după ce RTV a difuzat prima înregistrare cu Ghiţă, membrul CNA anunţând la momentul respectiv că va sesiza Parchetul în cazul în care va putea proba informaţia potrivit căreia postul ar fi deţinut filmarea cu o săptămână înainte de difuzare.

Înregistrările lui Ghiţă

Amintim că, la o săptămână după ce a dispărut, pe 28 decembrie, fostul deputat şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă a reapărut, însă doar la România TV, într-o înregistrare video în care vorbeşte, printre altele, despre legăturile şefei DNA Laura Codruţa Kovesi cu politicienii şi serviciile secrete: „O întreb pe doamna Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia în care ea cu Vasile Dâncu şi mine cântăm cu lăutarii La Chilia-n port, varianta cu statul de drept.“

Pe 29 decembrie, postul difuzează a doua înregistrare cu Ghiţă, în care susţine că „toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite“ şi continuă atacurile la adresa DNA.

În fine, Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, a susţinut, luni seară, 2 ianuarie, într-o nouă înregistrare, că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în anul 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român“.

Dosarele lui Ghiţă

Sebastian Ghiţă este urmărit penal de DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în alte două dosare penale. Unul dintre acestea, în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas, se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj şi spălare de bani.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În acest dosar sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite