Rareş Bogdan, director general Realitatea TV: „Pentru Iohannis, 2015 este vital. Poate să schimbe România sau poate să eşueze lamentabil“

0
0
Rareş Bogdan a discutat, la Adevărul Live, despre politică şi despre viitorul televiziunilor de ştiri din România FOTO Marian Iliescu
Rareş Bogdan a discutat, la Adevărul Live, despre politică şi despre viitorul televiziunilor de ştiri din România FOTO Marian Iliescu

Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii „Jocuri de putere“ şi director general al postului Realitatea TV, a fost prezent în studioul Adevărul LIVE şi a povestit din culisele primei dezbateri prezidenţiale dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Directorul Realitatea TV a răspuns întrebărilor redactorului şef „Adevărul“, Dan Marinescu, despre viitorul televiziunilor de ştiri din România, dar şi despre legăturile dintre afaceri, politică şi jurnalişti. Rareş Bogdan va povesti cum a crescut de la zero emisiunea „Jocuri de putere“ care a devenit într-un timp record una dintre emisiunile politice de referinţă din mass-media autohtonă.   

Cele mai importante declaraţii ale lui Rareş Bogdan:

Rareş Bogdan, despre noua grilă Realitatea TV

Noi am avut o întâlnire de trei zile la Predeal, a fost practic o şedinţă prelungită cu toate vedetele postului, dar şi conducerea editorială, producători, oameni importanţi şi Cozmin Guşă. Astăzi a intrat noua grilă, o grilă care creşte foarte mult în timpul zilei, vine cu oameni de forţă, care au confirmat seara, cum este Eli Roman, unul dintre cele mai bune produse Realitatea, care vine din Money Channel şi care are experienţă economică foarte bună. Cred că a fost o alegere extrem de înţeleaptă, este vie şi extrem de inteligentă, ea este de la 11:00 până la 14:00.

Apoi, am adus un alt realizator de seară, foarte cunoscut de altfel, Emma Zeicescu, care intră într-un parteneriat cu fostul vostru coleg, Claudiu Marincean, şi de la ora 14:00 vor face o emisiune, o analiză, „Asta e România“. Doi realizatori de seară, de prime-time, la înţelegere cu ei şi pentru ceea ce înseamnă proiectul Realitatea, au fost extraordinari, au acceptat această nouă provocare, faptul că au acceptat şi au înţeles că trebuie să ridice aceste tronsoane, pentru mine a fost foarte important.

Rares Bogdan FOTO Marian Iliescu

Practic, la ora actuală în ceea ce înseamnă televiziune de ştiri în România, niciuna nu are realizatori de forţa pe care o reprezintă Eli Roman şi Emma Zeicescu în timpul zilei. Noi seara nu stăteam rău în audienţă, din contră, campania ne-a ridicat. Andra Miron a confirmat, a rămas pe tronsoanele respective, deşi ar fi acceptat să fie mutată. Am întărit şi weekendul, Claudiu Popa, care cred că este unul dintre oamenii de viitor ai Realităţii TV şi care ştie foarte bine politică, a fost mulţi ani reporter pe politic la Palatul Victoriei şi nu numai, el va trece în weekend, acolo unde posturile de ştiri au o problemă de identitate şi de găsirea unei identităţi. Am încercat puţin să devenim ceva mai atenţi la ceea ce înseamnă ziua. 

Denise Rifai este unul dintre jurnaliştii foarte tineri care au primit o şansă, a terminat ASE-ul, a lucrat mult în departamentul economic al televiziunii, este foarte pasionată de economie. Este un om care îşi începe ziua citind presa internaţională, mai sunt puţini jurnalişti care fac acest lucru, sunt mulţi care nu mai citesc nici presa română, ea este un om preocupat de zona asta şi asta ne bucură, va intra şi mai mult în zona de economie. Andra Miron prezintă primul jurnal de seară, de la ora 18:00. 

Lavinia Şandru va fi la fel de acidă, cum o cunoaşteţi şi cu un set de invitaţi foarte buni. E un om care deranjează, are o mulţime de fani şi o mulţime de oameni care nu o iubesc. În campanie, pentru ea a fost o chestiune foarte complicată, pentru că eram un grup de talibani iohannişti încă de la început, alături de mine erau Denise Rifai, Emma Zeicescu, Andra Miron, pentru schimbare, nu neapărat pentru Klaus Iohannis, ne dădeam seama ce înseamnă o Românie roşie, cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea, şi ea a fost cu Elena Udrea asumat şi apoi a fost mai apropiată de proiectul domnului Ponta şi din acest motiv a ieşit atât de mult în evidenţă. În sine, ea e un jurnalist, sigur, a fost şi în politică, dar a evoluat ca jurnalist foarte mult şi se vede pe audienţe. Azi audienţele de la 18:30 la 20:00 sunt cu mult peste cele din urmă cu un an sau doi. Oamenii au o problemă cu Lavinia, dar eu le trimit audienţele. 

Andra Miron va prezenta şi principalul jurnal al Realităţii, care va avea un invitat sau doi, va fi şi o dezbatere, dar care practic încununează ziua, este jurnalul de forţă, de la 20:00 la 21:00. Ea rămâne titulară, îl face foarte bine. 

Eu am început acum doi ani emisiunea „Jocuri de putere“, de la ora 22:00. Anul acesta va începe de la 21:00, pentru că exista un public care la ora 22:00-23:00 trebuia să doarmă pentru că se trezesc devreme. Am realizat un studiu şi am decis să mutăm ora emisiunii, a prins. În prima parte, de la 21:00 la 22:00, va fi un interviu cu o personalitate a zilei, nu trebuie să fie neapărat politică, pot fi sociologi, analişti, actori, iar de la 22:00 va fi o dezbatere cu jurnalişti, analişti, oameni din zona economiei şi mai puţin cu politicieni. Cred că societatea civilă a dat dovadă că s-a trezit, după mişcările anti-Roşia Montana, anti-gazele de şist, care au fost primele semnale. Generaţia aceasta va conta foarte mult şi va fi cea care va amenda politicul rapid şi extrem de drastic. 

Vineri şi sâmbătă, de la 21:00 la 23:00, Octavian Hoandra, scriitorul şi editorialistul, va realiza emisiune, sâmbătă va fi după un model care mie mi-a plăcut foarte mult, emisiunea lui Stelian Tănase, „3 x 3“, mie mi-a plăcut foarte mult, era excepţională. Profilul lui Octavian Hoandra este unul foarte bun, este un om care poate face asta şi va avea forţa culturală să facă o astfel de emisiune, sâmbăta va fi cu totul altceva, vor fi oameni mai puţin cunoscuţi, personalităţi ale mediului academic, ale spaţiului cultural, scriitori de forţă. Încercăm să acoperim această zonă, din păcate, foarte văduvită şi uitată de televiziunile de ştiri. 

Rareş Bogdan, despre Parlamentul României

Noi credem că acest an va fi decisiv pentru Parlament. Va fi un an în care Parlamentul, aflat într-o Groapă a Marianelor din punct de vedere al credibilităţii, va juca foarte mult, pentru că marile proiecte pe care Klaus Iohannis este provocat să le înceapă trec prin Parlament, de la amendarea Constituţiei până la chestiuni ce ţin de codul electoral sau de o eventuală reorganizare administrativ teritorială, toate trec prin Parlament. Presa a fost blocată la dezbateri, printr-o decizie aberantă a domnului Zgonea şi a domnului Nicolicea, este inadmisibil, când ai primit o lecţie de la oameni şi ai văzut inadecvarea actualului cod electoral, tu blochezi presa care trebuie să informeze cetăţenii. 

Marinela Mititelu a acceptat să se reîntoarcă în Parlament, s-a dovedit o echipă extraordinară la Realitatea TV, faptul că ea, cu o experienţă de 15 ani în Parlament, a acceptat să se întoarcă şi în fiecare zi, de luni până joi, va intra în tronsonul lui Eli Roman (11:00-14:00) şi dacă este cazul şi în tronsonul lui Denise Rifai (14:00-15:00) cu reprize de câte 10-15 minute cu doi invitaţi din Parlament, pentru a vedea ce se întâmplă în Comisiile Parlamentare, să-i informeze pe români, pentru că dacă Parlamentul nu dovedeşte în acest an că s-a trezit şi se profesionalizează măcar prin câţiva reprezentanţi, trebuie să le arătăm românilor ce fac, trebuie să dovedească Parlamentul că se gândeşte la viitorul României, până acum a fost o anexă neimportantă a Guvernului. Parlamentul României ar trebui să se reinventeze, noi îi amendăm dacă nu o fac, aşa cum am făcut-o imediat. Sunt convins că presa va avea un rol foarte important. 

Rareş Bogdan, despre Victor Ponta şi Klaus Iohannis

În momentul ăsta, Victor Ponta ar lua pe oricine în braţe, cred că dacă l-aş invita în emisiune, ar fi cât se poate de pozitiv, pentru că el şi-a dat seama că după ce ai 19% încredere, după ce ai avut 38%, ai căzut în două luni, te-ai prăbuşit pur şi simplu, când partidul tău pare un butoi cu pulbere, când preşedintele României are o cotă de încredere uriaşă, periculoasă de 74%, nu a avut nimeni, doar Traian Băsescu în câteva momente şi Ion Iliescu în '90, dar nu pe termen lung. Pentru Klaus Iohannis anul 2015 este vital, poate să schimbe România prin forţa şi încrederea pe care oamenii i-au dat-o sau poate să eşueze lamentabil. Eu cred în prima variantă şi cred cu sinceritate. Eu chiar cred cunoscând ce a făcut la Sibiu, e un model mic, dar e un model de succes. La Sibiu în zona culturală se investesc 26 de milioane de euro anual, bani care atrag bani. Sunt convins că Klaus Iohannis urcă pe cal, uşor, vede ce e cu aceste coridoare ale puterii şi va fi o surpriză pentru români şi pentru cei care-l consideră un Emil Constantinescu sau un om izolat la Cotroceni. El ştie foarte bine că această coabitare cu Victor Ponta trebuie să fie una de scurtă durată şi nu cred că în momentul ăsta crede în lacrimile lui Victor Ponta, care sunt lacrimi false. Victor Ponta este în stare să ia pe oricine în braţe până prinde momentul să-i bage un pumnal în spate, am mai văzut acest model şi la presă, aşa au făcut cu Emil Constantinescu, pe care l-au zdrobit. 

Nu am nimic personal ceva cu Victor Ponta, el a fost un produs bun al sistemului, dar sistemul nu poate să lucreze la caractere, el minte, a eşuat, cel care l-au crescut au eşuat lamentabil în ceea ce-l priveşte pe Ponta, nu acelaşi lucru se poate spune despre MRU sau Mircea Geoană. Cazul lui Ponta îi poate crea mari probleme lui Iohannis, pentru că el nu a primit voturi pentru că avea o mulţime de lucruri care îl făceau plăcut, ci şi pentru că a fost şi un vot anti-Ponta.

Rares Bogdan FOTO Marian Iliescu


Rareş Bogdan, de vorbă cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

TV


Ultimele știri
Cele mai citite