Televiziunea de ştiri Realitatea Plus, deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, a fost lansată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realitatea Plus a început să
emită la doi ani de la momentul în care societatea Geopol
International SRL a primit o licenţă audiovizuală prin satelit de
la CNA FOTO Arhivă
Realitatea Plus a început să emită la doi ani de la momentul în care societatea Geopol International SRL a primit o licenţă audiovizuală prin satelit de la CNA FOTO Arhivă

Realitatea Plus, televiziune de ştiri deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, a fost lansată prin satelit, printr-o emisie de probă. Sigla staţiei este asemănătoare cu cea a Realităţii TV, deşi conţinutul este diferit, emisia fiind lansată din cauza posibilei pierderi a licenţei.

Realitatea Plus a început să emită la doi ani de la momentul în care societatea Geopol International SRL - ai cărei asociaţi sunt Strategies-Research-Investments SRL - 99% (în această societate Cozmin Guşă deţine 50%, iar Maricel Păcuraru - 50%) şi Alexandra-Beatrice Păcuraru -1% - a primit o licenţă audiovizuală prin satelit, în acest sens, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), arată Mediafax. Pe 17 ianuarie 2013, CNA a aprobat solicitarea Geopol International prin care se dorea lansarea unei televiziuni de ştiri cu numele de Realitatea Plus, care urma să emită în România, Republica Moldova şi în ţări din Balcanii de Vest, în urma unei investiţii de 13 milioane de euro.

Potrivit legislaţiei audiovizualului era neapărat necesar ca televiziunea Realitatea Plus să înceapă să emită în această perioadă, în caz contrar licenţa sa ar fi fost retrasă de către CNA. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condiţiile stabilite prin licenţă, în termen de 12 luni de la obţinerea licenţei audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni în situaţii justificate“. De altfel, CNA a acordat deja amânarea termenului de emisiue de două ori.

Emisie pe acelaşi segment spaţial cu televiziunile Realitatea TV şi The Money Channel

Realitatea Plus a început să emită vineri pe satelitul Eutelsat 16A -16 grade est, pe acelaşi segment spaţial cu televiziunile Realitatea TV şi The Money Channel, care sunt deţinute de societatea Realitatea Media SA, ai cărei asociaţi majoritari sunt tot Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, potrivit site-urilor de sateliţi.

Televiziunea Realitatea Plus emite necodat, în limba română, programele sale fiind diferite de cele difuzate de Realitatea TV. Sigla Realitatea Plus este asemănătoare celei a Realitatea TV, cu deosebirea că în cazul Realitatea Plus sub semnul grafic (identic cu Realitatea TV) apare scris cuvântul „Plus“ cu fonturi albe pe un fond negru.

Realitatea Plus, recepţionată şi în străinătate

În prezent, Realitatea Plus poate fi recepţionată de către utilizatorii platformei de televiziune prin satelit Freesat. Telespectatorii care deţin abonamente de televiziune prin cablu vor putea recepţiona Realitatea Plus numai dacă operatorii de cablu o vor prelua de pe satelit, în baza unor contracte încheiate în acest sens cu societatea Geopol International. Pe de altă parte, având în vedere că satelitul Eutelsat are o largă arie de acoperire şi la nivel internaţional (din Tel Aviv până în Dublin, respectiv din Stockholm până în nordul Africii) şi că programele Realitatea Plus sunt difuzate necodat, această televiziune poate fi recepţionată şi în străinătate, mai scrie Mediafax.

Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru (aflat în prezent în arest, după ce în noiembrie 2014 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro) sunt, prin intermediul societăţii Strategies-Research-Investments SRL, şi acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV şi televiziunea de business The Money Channel.

De altfel, la momentul primirii licenţei pentru televiziunea Realitatea Plus, în 17 ianuarie 2013, au existat suspiciuni privind intenţia că la un moment dat Realitatea Plus ar putea înlocui Realitatea TV, având în vedere că societatea Realitatea Media SA, care deţine licenţa Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011.

Însă, prezent în şedinţa CNA din 17 ianuarie 2013, Cozmin Guşă a spus că nu există intenţii în acest sens, precizând că licenţa Realitatea Plus nu este o licenţă pentru România, ci pentru Balcani.

„Facem un demers în premieră de a extinde un brand românesc pe o zonă emergentă din punct de vedere media şi geopolitic. Este zona vizată de extindere a Uniunii Europene (...) Acest demers ajută trustul Realitatea, deschizând în baza investiţiei pe care o facem posibilităţi de asociere (...)“, a spus atunci Cozmin Guşă.

Potrivit dosarului depus la momentul respectiv la CNA, Realitatea Plus va reda un program cu difuzare naţională şi internaţională, 24 de ore din 24. Profilul Realitatea Plus este tematic - televiziune de ştiri. Grila televiziunii va cuprinde 60% - programe producţie proprie, 25% - programe ale altor producători şi 15% - materiale retransmise de la televiziunea de ştiri Realitatea TV.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite