Protestele continuă la SRTv: Angajaţii s-au adunat în curtea instituţiei, îngrijoraţi de situaţia TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de angajaţi ai TVR s-au adunat, vineri, în curtea instituţiei, în semn de protest faţă de deciziile de marţi ale CA al Televiziunii Publice, care prevăd reducerea timpului de lucru şi, implicit, a salariilor angajaţilor şi începerea discuţiilor în vederea concedierilor colective.

Acţiunea a fost din nou una spontană, angajaţii adunându-se în curtea Societăţii Române de Televiziune (SRTv), vineri, în jurul orei 11:45, după cum au declarat, pentru Mediafax, surse din TVR.

Presiune asupra conducerii

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, ar fi trecut pe lângă angajaţii prezenţi vineri în curtea instituţiei şi le-ar fi spus că aceştia pun prea multă presiune pe conducerea instituţiei.

Aceşti salariaţi ai SRTv s-au adunat în curtea instituţiei şi în contextul în care, vineri, se desfăşoară o şedinţă a Comitetului Director al TVR, structură din care face parte şi Stelian Tănase.

Proteste similare s-au desfăşurat şi miercuri şi joi, în curtea TVR.

Salariaţii Televiziunii Române sunt îngrijoraţi de hotărârile luate marţi de Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, care prevăd reducerea timpului de lucru al angajaţilor instituţiei de la 5 la 4 zile pe săptămână şi, în consecinţă, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar şi începerea discuţiilor cu sindicatele în vederea concedierilor colective.

Măsura privind reducerea timpului de lucru al angajaţilor TVR şi a salariilor acestora ar urma să fie implementată de la 1 august, însă, potrivit mai multor surse, acest lucru nu este posibil, având în vedere că nu pot fi parcurse toate procedurile necesare în acest sens.

În cazul restructurării de personal, nu a fost stabilit câte persoane ar urma să fie concediate.

Soarta TVR, stă „în pixul“ lui Victor Ponta

Pe de altă parte, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, într-o „Ediţie specială“, difuzată joi seară la TVR 1, că Victor Ponta este cel mai ostil premier faţă de TVR, precizând că măsurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scăderea TVA şi amnistia fiscală, „stau în pixul“ şefului Guvernului.

Stelian Tănase a vorbit şi despre planul de restructurare care va continua în TVR şi care ar putea să implice şi concedieri, însă nu în acest an.

„Tribul“ TVR

„Noi nu am discutat acum de concedieri la CA şi nici nu vom discuta în perioada următoare, cel puţin până la sfârşitul acestui an“, a spus Tănase. El a precizat, însă, că se plimbă foarte mulţi prin curtea TVR „fără să aibă obiectul muncii“. „Câţi sunt rude în Televiziunea Română? (...) Eu cred că, din 2.500, o mie jumătate sunt rude între ei. Asta nu e o instituţie, e un trib“, a spus Tănase. El a mai afirmat că nu a dat până în prezent afară pe nimeni din TVR, pentru că nu a putut să facă acest lucru.

De asemenea, Tănase s-a referit la recenta decizie a CA prin care zilele lucrătoare vor fi reduse de la 5 la 4, fapt care va implica şi reducerea salariilor angajaţilor cu 20%. Această decizie „va fi confirmată sau infirmată săptămâna viitoare“, a mai spus Tănase.

„Trebuie să deschidem un nou TVR“

O altă decizie luată însă recent de CA va fi aplicată cu certitudine. „De sâmbătă, TVR News îşi opreşte emisia“, a mai spus Stelian Tănase.

Stelian Tănase consideră totodată că este necesară o nouă Televiziune Română. „Trebuie să deschidem un nou TVR, activele să le trecem acolo, datoria să treacă la bugetul public şi să construim o televiziune ca în anul 2015, secolul 21 (...) Se simte că această televiziune vine din comunism (...) Turnul acela pe care îl vedeţi (turnul TVR, n.r.) e mai rău decât Casa Scânteii (...) Trebuie construită în aer liber, pe câmp, lângă Bucureşti, o nouă televiziune, un nou sediu, o nouă lege (...) Nu vreau să o închid, dar soluţia mai viabilă din punct de vedere managerial este să construim una nouă“, consideră Tănase.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite