Noi dovezi arheologice, prezentate în două documentare, rescriu istoria Chinei: „Au existat contacte strânse între China şi Occident înainte de Marco Polo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata de teracotă din China FOTO 123RF
Armata de teracotă din China FOTO 123RF

Noi dovezi arheologice sugerează că Vestul şi China au avut contact cu peste 1500 de ani înainte ca exploratorul european Marco Polo să ajungă în China. Aceste descoperiri, considerate „cele mai semnificative din ultimii 40 de ani“, vor fi prezentate în două programe de televiziune marca BBC National Geographic.

„The Greatest Tomb on Earth“, un documentar de o oră, găzduit de Dan Snow, dr. Alice Roberts şi dr. Albert Lin, va fi transmis în Marea Britanie de BBC în 16 octombrie, de la ora 20.00.

Drama documentar de două ore „China’s Megatomb Revealed/Primul împărat al Chinei: Secrete din mormânt“, găzduit de exploratorul debutant dr. Albert Lin, va fi difuzat de National Geographic Channel în 170 de ţări şi în 45 de limbi. 

În România, premiera va fi duminică, 16 octombrie, de la 21.00. Ambele programe vor face privitorii să reconsidere istoria uneia dintre cele mai mari civilizaţii străvechi ale lumii.

Pentru prima oară, arheologii cred că au dovezi cum că tehnologii din Vest au fost folosite la crearea comorilor descoperite la mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Inspiraţia pentru soldaţii de teracotă a venit din Grecia antică şi e posibil ca artizanii greci să fi instruit localnicii. Dovezile geofizice sugerează că ansamblul funerar al primului împărat este mult mai mare decât s-a crezut şi de 200 de ori mai mare decât Valea Regilor din Egipt. Mai mult, cu ajutorul dronelor au fost descoperite două noi drumuri care pornesc din centrul complexului funerar al primului împărat: unul dintre ele merge în direcţia N-V către poarta vestică a Chinei.

Totodată, un nou studiu demonstrează că mostre de ADN mitocondrial specific europenilor au fost descoperite în provincia Xinjiang, indicând că occidentalii s-ar fi putut aşeza, trăi şi muri în aceste locuri înainte şi în timpul domniei primului împărat. 

În 1974, o descoperire fără precedent a fost făcută de nişte fermieri din centrul Chinei: peste 8.000 de figurine din teracotă ce fuseseră îngropate la aproximativ un kilometru de mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Timp de patru decenii de la descoperire, arheologii şi savanţii au continuat să studieze situl remarcabil şi, deşi mare parte din el a fost dezvăluit, multe rămân încă un mister. Însă, noi excavări efectuate de arheologii mausoleului, surprinse de camerele National Geographic Channel şi BBC, oferă noi revelaţii despre mormânt în sine şi rescriu istoria Chinei şi contactul său cu lumea occidentală.

Dovezi ale contactelor apropiate între civilizaţiile greacă şi chineză în secolul al III-lea î.e.n.

Dr. Li Xiuzhen, arheolog senior la Muzeul Mausoleului Împăratului Qin Shi Huang din China, crede că acum există dovezi că au existat contacte strânse între China primului împărat şi Occidentul înainte de deschiderea formală a Drumului Mătăsii, mult mai devreme decât s-a crezut.

Înainte de construirea mormântului primului împărat, nu exista o tradiţie a realizării de statui în mărime naturală în China. Statuile descoperite aparţinând perioadei anterioare primului împărat sunt figurine mici, simple, de doar 20 de centimetri înălţime. De unde vine armata de teracotă şi cine a creat-o a fost multă vreme un mister. Pentru a explica cum a putut avea loc o asemenea schimbare uriaşă de stil şi măiestrie, dr. Xiuzhen crede că influenţele trebuie să fi provenit din afara Chinei.

Profesorul Lukas Nickel, preşedintele catedrei de Istoria Artei Asiatice din cadrul Universităţii din Viena, a examinat statui reprezentând acrobaţi de circ, recent descoperite la mormântul primului împărat, şi crede că acestea sprijină noua teorie uimitoare cum că au existat schimburi de idei şi tehnologii între China şi Grecia antică cu 1.500 de ani înainte de Marco Polo. Dacă este adevărat, acesta ar fi primul contact între Orient şi Occident înregistrat în istorie.

Teoria profesorului Nickel este că primul împărat a fost influenţat de apariţia statuilor greceşti în Asia Centrală în secolul de după Alexandru cel Mare. „Îmi imaginez că un sculptor grec ar fi putut veni aici pentru a-i instrui pe localnici“, concluzionează Dr. Nickel.

Alte dovezi recente au fost găsite într-o colecţie splendidă de figurine din bronz reprezentând păsări, descoperită la situl mormântului. Acestea dovedesc tehnici meşteşugăreşti neobişnuite în China şi asemănătoare tehnicii turnării cu ceară pierdută cunoscute în Grecia şi Egiptul antice. 

„Credem că armata de teracotă, acrobaţii şi sculpturile în bronz descoperite la sit au fost inspirate de sculpturile şi arta Greciei antice“, adaugă Dr. Xiuzhen.

Profesorul Zhang Wixing, arheolog principal al complexului funerar, concluzionează: „Eforturile arheologice întreprinse aici recent sunt mai importante decât oricare din ultimii 40 de ani. Prin examinarea sistematică a mormântului principal şi a mormintelor secundare am descoperit ceva mai important chiar decât armata de teracotă.“

Concubine ucise

Chiar în faţa mormântului împăratului, profesorul arheolog Zhang Weixing şi echipa sa au descoperit oasele unor tinere femei, îngropate împreună cu bijuterii preţioase din aur şi perle, care nu ar fi putut aparţine decât unor femei de rang foarte înalt. Dr. Huan Yang, care a participat la excavările oaselor, crede că aceste tinere femei au fost concubinele primului împărat. În mod şocant, pare că trupurile acestora au fost mutilate la momentul morţii. Există 99 de morminte individuale de acest fel identificate în complex. Zece au fost excavate până acum şi fiecare dintre ele conţine rămăşiţele mutilate ale unei femei tinere.

Craniul unui prinţ executat?

Craniul unui bărbat de rang foarte înalt a fost descoperit în latura de est a mormântului primului împărat, cu o săgeată de arbaletă înfiptă în partea posterioară. Această săgeată pare să fi fost lansată de la distanţă mică, indicând că a fost vorba de o execuţie. Arheologii chinezi care lucrează la acest sit cred că craniul ar putea aparţine prinţului Fu Su, cel mai mare fiu al primului împărat, deoarece acesta a fost găsit îngropat cu artefacte ce aparţin familiei regale. Arheologii chinezi afirmă că groapa mortuară conţine oasele unui total de şapte indivizi, toţi executaţi. Aceste descoperiri întăresc dovezile istorice care indică o luptă pentru putere în stilul „Game of Thrones“, în urma căreia prinţul Fu Su şi ceilalţi fraţi ai săi au fost ucişi de mai tânărul prinţ Hu Hai după moartea tatălui lor.

Acestea nu au fost singurele schelete găsite. Printre descoperiri s-au aflat şi morminte comune, iar într-unul dintre aceste morminte s-au găsit unelte folosite de muncitori la construirea complexului funerar, alături de cătuşe pentru mâini şi gât. A fost realizată prima reconstrucţie facială din lume a unuia dintre craniile muncitorilor îngropaţi în complexul mortuar şi aceasta ne permite, astfel, să vedem cum arătau aceşti muncitori din trecut.

Dimensiunile şi amplasarea sitului

Lucrările arheologice au dezvăluit acum că întregul sit acoperă o zonă de aproape 100 de kilometri pătraţi sub poalele nordice ale muntelui Li. Anterior s-a crezut că situl măsoară doar jumătate din suprafaţa sa reală, 57 de kilometri pătraţi. Experţii au efectuat o examinare detaliată a sitului, incluzând studii de detectare de la distanţă şi excavări dirijate. Ei au încheiat de asemenea un studiu arheologic sistematic folosind tehnologii de detectare la distanţă, georadar şi tehnici de carotaj. Aceste metode au dezvăluit că mormântul principal al împăratului se află neatins sub o piramidă creată de om şi o structură vastă cu pereţi de 145 de metri lungime pe fiecare latură şi 14 metri înălţime. În jurul mormântului, au fost descoperite coridoare către mormânt, care legau camere mortuare ale concubinelor, zonele de locuit şi un drum de 66 de metri lăţime, asemănător unei autostrăzi moderne cu 16 benzi.

Descoperirea celor două drumuri de către dr. Albert Lin

Echipa de producţie a serialului a primit acces exclusiv pentru a trimite o dronă deasupra sitului. Aceasta a fost echipată cu o cameră cu termoviziune. Inginerul şi exploratorul Albert Lin a folosit imaginile filmate de dronă şi imaginile din satelit şi astfel a descoperit ceea ce păreau a fi două drumuri ce ieşeau din complexul împăratului. Unul dintre ele se îndreaptă spre nord-vest, înspre Lintao, poarta spre şi dinspre vest. Echipa mausoleului cercetează acum această nouă descoperire interesantă.

Studiu ADN

ADN mitocondrial specific europenilor a fost descoperit la diferite situri în provincia chineză Xinjiang, ceea ce demonstrează că europenii au călătorit în aceste locuri, s-au aşezat şi au murit aici înainte şi în timpul primului împărat.

Profesorul Zhang Weixing a afirmat: „Este un moment extrem de incitant la mausoleul primului împărat. Acesta este cel mai mare sit arheologic din lume; în urma cercetărilor noastre recente, ştim că acest sit se întinde acum pe aproape o sută de kilometri pătraţi. Excavările recente au condus la noi date extraordinare despre China creată de primul împărat.“

Documentare

Aceste descoperiri extraordinare şi revoluţionare vor fi prezentate în două programe de televiziune exclusive: „The Greatest Tomb on Earth“ şi „China’s Megatomb Revealed“ .

Vicepreşedintele executiv al diviziei de programe şi dezvoltare pentru National Geographic Channel, Hamish Mykura, a spus: „Amploarea acestor descoperiri arheologice şi însemnătatea lor sunt uimitoare. Noua revelaţie cum că două dintre superputerile lumii antice s-ar fi aflat în contact este un semn vital de reamintire astăzi despre nevoia de comunicare interculturală la nivel global. Este o temă demnă de tradiţia National Geographic şi BBC de a transmite poveşti revoluţionare peste tot în lume.“

Prezentatorul National Geographic Albert Lin a afirmat: „Suntem abia la începutul descoperirilor la acest complex funerar, dar ni s-a deschis o fereastră către baza istoriei noastre globale comune. Nu ar putea exista o echipă mai bună de arheologi şi istorici care să lucreze la dezgroparea şi conservarea acestor descoperiri. Este entuziasmant să ne alăturăm şi noi lor şi să revoluţionăm cunoştinţele despre istoria acestei perioade. Este o experienţă ce ne aminteşte cât de important este să continuăm să explorăm şi să punem întrebări despre lumea în care trăim.“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite