Mircea Badea, somat public şi amendat de CNA pentru limbaj injurios la adresa protestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Badea a folosit un limbaj injurios la adresa protestatarilor din stradă în două ediţii din luna iunie
Mircea Badea a folosit un limbaj injurios la adresa protestatarilor din stradă în două ediţii din luna iunie

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat două ediţii din luna iunie ale emisiunii „În gura presei“, prezentată de Mircea Badea, care au atras 465 de reclamaţii. După vizionare şi deliberări, membrii CNA au decis să penalizeze postul Antena 3 cu o somaţie publică şi o amendă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat în şedinţa de ieri ediţiile emisiunii „În gura presei“ din 21 şi 22 iunie, care au atras 465 de reclamaţii. După vizionare şi deliberări, s-au propus la vot o somaţie, o sancţiune de 10.000 de lei şi una de 50.000 de lei, arată Pagina de Media. 

După două tururi de vot, au rămas în cursă doar somaţia (cinci voturi) şi amenda de 10.000 de lei (trei voturi). Pentru turul al treilea de vot s-a încercat propunerea unei sancţiuni intermediare, de 5.000 de lei, cu condiţia ca cei care au făcut propunerile să şi le retragă. Radu Călin Cristea, cel care a propus somaţia, a refuzat să-şi retragă propunerea. Prin urmare în turul de vot au rămas aceeaşi somaţie şi o amendă de 10.000 de lei.

„Am înţeles că au fost foarte multe reclamţii, m-am documentat şi eu. Am înţeles că s-a mutat un război de pe Facebook, între Mircea Badea şi Grigore Cartianu, în atenţia CNA. Am înţeles că au fost mai multe mesaje pe Facebook, dar acolo nu poate fi amendat limbajul domnului Cartianu care îl face nemernic pe Mircea Badea. (...) Limbajul lui Mircea Badea îl cunoaştem, ora de difuzare o cunoaştem. Nu este vorba despre jignirea unei importante părţi a populaţiei aşa cum într-un mod diversionist s-a scris în reclamaţii. Cine stabileşte că manipularea este apanajul Antenei 3? Cine stabileşte că #rezist sunt băieţii buni, iar Antena 3 sunt băieţii răi? Cine stabileşte aceste lucruri? Am explicat şi efuziunea lui din momentele respective şi emoţiile pe care le regăseşti şi aici. Când primeşti ameninţări cu moartea la adresa copiului, se mută puţin registrul“, a declarat Norina Ionescu, reprezentantul Antenei 3.  

Dorina Rusu, membru CNA a argumentat decizia de a sancţiona discursul lui Mircea Badea în cele două ediţii ale emisiunii de la Antena 3, „În gura presei“. 

„Noi nu avem ce discuta aici ce se întâmplă pe Facebook. Sigur că e regretabil că cineva îi ameninţă copilul dumnealui, dar trebuia să se adreseze poliţiei. Ce spune dânsul este că protestatarii au fost manipulaţi, că au interese politice, că cei care au ieşit în piaţă sunt nişte roboţei care nu ştiu să citească, numai Antena 3 ştie să citească, doar ei au înţeles că este o decizie a Curţii Constituţionale şi că în rest nimeni n-a înţeles nimic, că toţi au fost manevraţi. Că cei din Piaţă nu gândesc, toţi ceilalţi sunt stalinişti. Nu mai zic de limbaj. Cei care i-ar fi indemnat pe protestatari sunt niste ticaloşi care au făcut deservicii României. Astea nu sunt nişte opinii, sunt nişte minciuni. Nu mai vorbesc despre limbaj, de câte ori s-a folosit cuvântul javră (...). Este lipsă de informare corectă, este manipulare. Este un amestec de minciuni şi injurii care, de fapt, după părerea mea asta înseamnă manipularea“ a declarat Dorina Rusu. 

   

Mircea Badea: „Acele izmene jegoase, propagandiste, de luptă împotriva statului de drept, trebuie să dispară“ 

Reamintim că ediţiile din 21 şi 22 iunie au fost reclamate pentru limbajul folosit de Mircea Badea la adresa protestatarilor care au ieşit în stradă la începutul acestui an. Oamenii au reclamat „un limbaj inadecvat şi expresii jignitoare la adresa unei părţi din populaţia României, respectiv la persoanele care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor luate de Guvernul României de la acea dată“.

„O să spun de mai multe ori că este absolut greţos şi inadmisibil într-o ţară civilizată să existe în Piaţa Victoriei izmenele alea puturoase pe care scrie hashtag Insist şi hashtag Rezist! Hashtag Insist şi hashtag Rezist reprezintă nişte noţiuni, reprezintă de fapt lupta împotriva Statului de drept. Hashtag Rezist este de fapt o rezistenţă la hotărârile CCR în România!“, a spus Mircea Badea în emisiunea vizată.

„Ca atare, acele izmene jegoase, propagandiste, de luptă împotriva statului de drept, trebuie să dispară. Dacă am fi într-un stat adevărat s-ar duce nişte băieţi şi ar spune: «Aveţi voi autorizaţie pentru bulendrele astea aici în Piaţa Victoriei? E Piaţa Victoriei curtea mă-tii? Dacă nu e curtea mă-tii, raus! Şi cu asta, basta!»

„Păi nu, «nu asta este, am înţeles, trebuie prag», că voi aţi nenorocit ţara asta în februarie, măi javrelor şi aici mă refer la cele propagandiste în exclusivitate, nu la oamenii de bună credinţă care au fost prostiţi, înşelaţi, păcăliţi de aceste javre! Măi javrelor, voi aţi dat foc practic la ţara asta în februarie, măi javrelor! Jivinelor ce sunteţi! Aţi dat javrelor foc la ţara asta şi ne-aţi compromis pe tot mapamondul ăsta! Tot mapamondul ăsta are acum senzaţia că România este o ţară atât de nasoală încât populaţia României nu mai poate şi iese pe stradă de câtă corupţie e! Când de fapt, era vorba despre fix, aplicarea unei hotărâri a CCR. Măi javrelor! (…) nu poţi să te pişi pe Comisia de la Veneţia că eşti tu o javră politică şi slujeşti tu nişte javre politice care au interese politice“, şi-a încheiat Mircea Badea discursul. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite