Articol publicitar

Minţi sclipitoare din „A doua Românie”, la TVR Internaţional

Publicat:

Noua ediţie a emisiunii „A doua Românie” este dedicată cercetătorilor români care proiectează și construiesc viitorul României și al lumii. Urmărim dialogul Corinei Dobre cu Doru Chireac şi Octavian Bucur la TVRi, pe 23 februarie, de la 21.00.

image

În fiecare seară de joi, de la ora 21.00, membri activi ai comunităților românești din diaspora, precum și personalități din lumea artei, literaturii, sportului sau afacerilor împărtășesc telespectatorilor TVR Internaţional detalii despre evenimentele pe care le organizează, despre performanțele lor internaționale, legătura cu România, dar și despre întâlnirile de suflet cu conaționalii din diferite colțuri ale lumii.

Joi, 23 februarie, noua ediţie „A doua Românie” este dedicată cercetătorilor români care proiectează și construiesc viitorul României și al lumii. Meritele lor au fost recunoscute recent, la București, la prima ediție a Galei Cercetării Românești, care a reunit, sub cupola Ateneului Român, probabil cel mai mare număr de minți sclipitoare ale momentului. Pentru că nu de puține de ori talentul românesc este recunoscut peste hotare, telespectatorii sunt invitaţi să îi cunoască mai bine pe doi dintre cercetătorii români foarte apreciați în SUA: Doru Chirieac, director medical la o mare companie farmaceutică cu capital japonez din New Jersey şi Octavian Bucur, coordonatorul unui grup de cercetare la Institutul „Victor Babeș” şi profesor asociat la Institutul de Medicină Moleculară Viron, Boston.

Cei doi cercetători îi povestesc cu plăcere moderatoarei Corina Dobre despre puternica legătură emoţională cu locurile natale, despre relaţia cu România, dar şi cu românii din Statele Unite ale Americii.

image

Doru Chirieac a absolvit medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, apoi un Master în Sănătate Publică, Universitatea de Sănătate Publică din Rochester, statul american New York. În calitate de cercetător a fost implicat, între altele, în investigarea unei noi clase de medicamente pentru insuficiență cardiacă. Acum e responsabil cu monitorizarea efectelor adverse ale medicamentelor produse de cea mai mare companie japoneză de profil.

Originar din Bacău, împărtăşeşte pasiunea pentru medicină cu fratele său geamăn, Lucian Chirieac. Cercetător din elita mondială, Lucian Chirieac este profesor de patologie la Harvard Medical School și patolog senior la Brigham and Women's Hospital din Boston. A fost de asemenea premiat la Gala Cercetării Românești. E un om de ştiinţă pasionat, dar a avut şi o contribuţie importantă la înfiinţarea primei biserici a comunităţii româneşti din centrul şi vestul statului New York. De-a lungul timpului, a organizat şi numeroase evenimente cultural-artistice româneşti, printre care şi concertul regretatei artiste Anca Parghel.

Cel de-al doilea invitat al Corinei Dobre este Octavian Bucur, cu o experiență de 25 ani de în cercetare. Cariera sa a înflorit în Boston, după ce a obținut un doctorat la Harvard Medical School. După 15 ani în SUA, dintre care 12 ani la Harvard, în 2021 și-a fondat propriul laborator, în România, la Institutului Național Victor Babeș din București. A dezvoltat o metodă de expansiune a țesuturilor fizice, tehnologie elaborată printr-un proiect comun al MIT și Harvard. „Putem să mărim orice țesut uman în orice format cam de 100 de ori în volum”, explică Octavian Bucur. Mai precis, în loc să încerce să creeze microscoape mai eficiente, realizează o expansiune fizică a celulelor.

La Gala Cercetării din România i-a fost acordat un premiu pentru medicină computațională şi ulterior a primit propunerea de a deveni directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare în Genomică din subordinea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite