Digi24, ediţie specială despre conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza. Reprezentant Hamas: „Unde să se ducă palestinienii să-şi construiască propriul stat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii din taberele combatante, în emisiunea „Paşaport diplomatic“ FOTO Digi24
Reprezentanţii din taberele combatante, în emisiunea „Paşaport diplomatic“ FOTO Digi24

În cadrul emisiunii „Paşaport diplomatic“, difuzată în această seară de la 22:30, la Digi24, reprezentantul Hamas, Ahmad Yousef, şi ministrul Justiţiei din Israel, Tzipi Livni, vor discuta despre conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Invitaţii lui Balazs Barabas, realizatorul „Paşaport diplomatic“, emisiune ce va fi difuată în această seară, la Digi24, sunt reprezentanţi din ambele tabere combatante.

Reprezentantul Hamas, Ahmad Yousef, fostul consilier al prim ministrului Ismail Haniyeh, a declarat că israelienii comit „o crimă împotriva umanităţii“. „Israelienii nu au o viziune pentru pace. Ei doar trag de timp pentru a continua să construiască colonii pe teritoriile ocupate, pe pământurile care ar trebui să facă parte din statul palestinian. Când te uiţi pe hartă constaţi că nu mai există pământ pentru un stat palestinian, pentru că politica israeliană este continuă pentru construirea de colonii şi pentru agresiune. Mereu ei încearcă să îi îndepărteze pe palestinieni de pe pământul lor, pentru că acesta este proiectul lor de la început. Proiectul zionist a fost să se construiască pe pământul palestinian, au trebuit să evacueze tot teritoriul istoric palestinian ca să aducă tot mai mulţi evrei din toată lumea aici. Au vrut doar să înlocuiască oamenii, prin alungarea palestinienilor de pe teritoriul lor şi speră să plece în ţările vecine sau în altă parte. Aceasta este epurare etnică şi este ceea ce au suferit cei mai mulţi oameni din Europa în timpul primului război mondial. Acelaşi lucru se întâmplă acum. Aceasta este o crimă împotriva umanităţii, este o crimă de război“, a explicat Yousef. 

„Avem doar o întrebare simplă şi o cerere legitimă. Unde să se ducă palestinienii să îşi construiască propriul stat? Asta am vrut mereu, avem nevoie de puţină speranţă pentru copiii noştri, dar israelienii au ucis mereu această speranţă şi le-au spus palestinienilor că nu au nicio şansă. Prin construcţia de colonii, cam 200 de colonii israeliene pe teritoriul care trebuia să facă parte din viitorul stat palestinian. Sunt cam un milion de colonişti israelieni care locuiesc în Cisiordania şi în plus aduc iudaismul pe pământul sfânt al Ierusalimului. Încearcă întotdeauna să lase impresia că discută cu palestinienii“, a mai declarat reprezentantul Hamas. 

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei din Israel, care are şi rolul de negociator şef pentru pace, doamna Tzipi Livni, a oferit explicaţii despre cel mai recent conflict, încă în derulare, între ţara ei şi Hamas.

„Am început această operaţiune deşi nu o doream, iar în cursul operaţiunii am acceptat toate propunerile şi ofertele de încetare a focului. Ne-am concentrat în cursul operaţiunii terestre pe necesitatea de a găsi şi a neutraliza tunelurile ofensive. Ţelul acestora este de a trece pe sub graniţa israeliană şi a ataca civilii şi militarii israelieni pe teritoriul israelian. Pe acest aspect trebuie să ne concentrăm iar această misiune a fost în mare parte îndeplinită. 

Dar în cursul acestei operaţiuni ne-am confruntat cu problema unui stat democratic în faţa unei organizaţii teroriste, respectiv a unui război asimetric. Noi încercăm să evităm victimele civile, deşi ca în orice altă operaţiune, avem victime printre palestinieni, dar pe baza valorilor noastre şi nu numai, şi a legii internaţionale, încercăm să evităm victimele civile, dar pe de altă parte folosesc civilii pentru a ne împiedica să îi atacăm. Şi este uluitor pentru că militarii noştri au găsit o carte asupra unui terorist, în care aveau ordine de a folosi civilii pentru că ei ştiu că noi încercăm să evităm victimele civile, deci asta fac ei, folosesc civilii ca scut uman. Mai mult, când au victime civile, le folosesc să forţeze mâna Israelului pentru o opri operaţiunea, să forţeze comunitatea internaţională să ceară Israelului să oprească operaţiunea, pentru că sunt victime civile“, a declarat Livni. 

Emisiunea „Paşaport diplomatic“ poate fi urmărită astăzi, de la 22:30, la Digi24. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite