Cum au ajuns statuile unei campanii să fie vandalizate şi considerate idol satanist. TNR: Pătrunşi de un fior creştin, nişte români neaoşi au vandalizat capra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuile primite de redacţiile Europa FM şi Times New Roman în cadrul campaniei anti-invidie „Trăiască capra vecinului“ au fost vandalizate, pe ele fiind scrise mesajul „Doamne ajută“ şi desenate mai multe cruci. Gestul vine după ce mai multe site-uri creştine şi internauţi au văzut în nişte statui simbolice un idol satanist.

Statuile amplasate în faţa postului de radio Europa FM şi a redacţiei publicaţiei de satiră Times New Roman au fost în aceste zile vandalizate. Pe ele au fost scrise mesaje precum „Doamne ajută!“ şi „Românii vor fi mereu binecuvântaţi“, au fost desenate cruci, iar cea primită de TNR s-a ales şi cu coarnele frânte. Şi redacţia Recorder a semnalat un incident similar, însă capra lor a scăpat ieftin: doar o cruce pe piept. 

„Pătrunşi de un fior creştin, nişte români neaoşi au vandalizat capra din faţa redacţiei TNR. Capră care face parte din campania #TrăiascăCapraVecinului, nefiind nicidecum întruchiparea lui Baphomet, cum nişte minţi învolburate au impresia. În urma intervenţiei – pline de evlavie, suntem siguri - capra noastră a rămas fără coarne şi s-a trezit cu mesajul «Doamne ajută» şi nişte cruci pe piept. C-aşa s-a născut românul, prost!“, a fost prima reacţie a redacţiei de satiră. 

Ulterior, TNR a abordat subiectul şi într-un text intitulat sugestiv „7 ipoteze oculte despre vandalizarea caprei din faţa redacţiei TNR“. Una dintre ele este... invidia: „Cineva de la Recorder, Europa FM, PRO TV sau Hotnews, pe fondul invidiei că avem o capră mai frumoasă decât a lor, a venit şi a vandalizat-o pe a noastră“.

image

Capra de la Europa Liberă FOTO Europa Liberă

Amintim că luna trecută, publicaţia PressOne a pornit o campanie împotriva invidiei, intitulată „Trăiască Capra Vecinului!“, în cadrul căreia au amplasat cinci statui în faţa redacţiilor Recorder, Pro TV, HotNews, Europa FM şi TNR. „E o formă de a spune că respectăm munca acelor colegi şi că ei ne inspiră să fim mai buni în ceea ce facem. Statuile sunt realizate de sculptori profesionişti după imaginea binecunoscută a mamei din «Capra cu trei iezi»“, au explicat jurnaliştii de la PressOne. 

Degeaba însă. Un text vădit scris într-o notă sarcastică a dezlănţuit un şir lung de teorii ale conspiraţiei în care „capra vecinului“ a fost transformată în idol satanist. 

Site-ul piticigratis.com, cunoscut pentru textele ironice, a publicat un material în care spune că „sataniştii de la PressOne au marcat cu semnul fiarei şi statuia lui Baphomet, demonul, atât pe ei înşişi, cât şi pe aliaţii lor“. Mai mult, el a creionat peste harta Capitalei o presupusă pentagramă care ar uni cele cinci redacţii unde fuseseră amplasate statuile. Postarea sa a fost preluată de grupuri anonime de pe Facebook, dar şi de câteva site-uri conspiraţioniste, dintre acelea care pretind că apără credinţa ortodoxă.

Pe pagina de Facebook a PressOne s-a pornit o avalanşă de comentarii viscerale în care jurnaliştii erau acuzaţi de intenţii neortodoxe: „Aţi fost plătiţi de către satanişti să instalaţi statuile astea care aduc cu chipul lui Baphomet. Oricum doar nişte satanişti pot trăda ţara cum aţi făcut-o voi“, „Imaginea aşa-zisei capre care e ţap = drac e ilustrativă pentru majoritatea jurnaliştilor români“, „Statuia voastră nu e o capră, e întruchiparea lui Baphomet. Dacă era capră, mergea în 4 picioare, nu în 2“.

Pentru a calma spiritele, PressOne a stat de vorbă şi cu purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu: „În urma aflării conţinutului real al acestui demers deloc lipsit de umor şi sanificator în plan etic − nu, niciuna dintre aceste statui contrariante, dar dedicate «caprei vecinului» şi nu diavolului, nu mai poate fi considerată un idol satanist. Servicii consistente îi fac diavolului cei care îşi sfâşie aproapele prin invidie, cei care, lăsându-se devoraţi de această patimă, apelează adesea la forma de canibalism sublimat care este bârfirea aproapelui, dezmembrarea lui simbolică, uciderea lui în efigie prin ură şi varianta ei doar aparent benignă, invidia“.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite