CNA: Amenzi de 10.000 de lei şi 7.500 de lei şi somaţie publică pentru Realitatea Plus

0
Publicat:

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, postul Realitatea Plus cu amenzi de 10.000 de lei, respectiv 7.500 de lei, pe motiv că a încălcat prevederile legislaţiei în domeniu referitoare la publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice şi la informarea corectă.

FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis Agerpres, întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancţiuni:

* amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea „România Suverană” din data de 6 noiembrie 2023, difuzată fără a ţine cont de dispoziţiile art. 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

„În ediţia menţionată, care l-a avut printre invitaţi pe George Simion (preşedinte al Alianţei pentru Unirea Românilor) a fost difuzat un material audiovizual în care se puteau observa mai multe auto-rulote inscripţionate cu menţiunea 'Caravana medicală AUR pentru sănătate' şi logo-ul partidului AUR”, precizează CNA.

* amendă de 7.500 de lei pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din data de 20 noiembrie 2023, la difuzarea căreia nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului („În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”). Printre afirmaţiile moderatoarei: „...în urma vaccinării cu vaccinul anti-COVID, cel puţin oficial, există 11.977 de persoane care au murit spontan după vaccin”.

De asemenea, CNA a sancţionat postul Realitatea Plus cu somaţii publice pentru emisiunea „România Suverană” din data de 7 noiembrie 2023 în cadrul căreia au fost încălcate dispoziţiile art. 47 alin. (3) din Cod şi pentru ediţia din 9 noiembrie a emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzată fără a fi respectate prevederile art. 66 din Codul audiovizualului.

Totodată, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit ca urmare a autosesizării pentru Radio Camarad (www.radiocamarad.ro), pagină web pe care este afişat simbolul Mişcării Legionare şi din care se face trimitere către www.miscarea.net, portal cu conţinut dedicat Mişcării Legionare şi liderilor acesteia.

„Ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, cu completările şi modificările ulterioare şi constatând că paginile web mai sus-menţionate susţin propaganda legionară, CNA a decis să informeze Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în vederea blocării accesului la conţinutul acestor site-uri. De asemenea, în cazul www.radiocamarad.ro, CNA a decis să solicite Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti informaţii referitoare la proprietarii acestui domeniu”, informează CNA.   

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite