Carp, fost membru CA-TVR: Soluţia corectă pentru TVR e o nouă lege, nu o OUG de intrare în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul TVR FOTO Sanda Visan
Sediul TVR FOTO Sanda Visan

Radu Carp, fost membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), spune că Guvernul vrea să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentru intrarea în insolvenţă a TVR, fapt care nu respectă recomandările European Broadcasting Union (EBU) privind televiziunea publică.

„Am luat la cunoştinţă cu stupefacţie de o propunere de act normativ publicată în mass-media referitoare la rezolvarea situaţiei TVR. Respectiva propunere nu este, în mod deliberat, asumată de vreo instituţie sau partid politic. Dată fiind apropierea datei scadente la care ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, n.r.) este obligată să decidă o nouă poprire a conturilor SRTV (10 octombrie) şi, dată fiind imposibilitatea legală ca persoana care deţine funcţia de director general interimar al TVR să ia măsuri pentru remedierea situaţiei (nu poate aproba, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, care este în prezent dizolvat, sume mai mari de 25.000 de euro, iar debitul pentru care vor fi poprite conturile TVR este mai mare decât această sumă), găsirea unei soluţii urgente se impune“, spune Radu Carp, într-o scrisoare deschisă, remisă Mediafax.

Potrivit lui Radu Carp, „în repetate rânduri, European Broadcasting Union (EBU) a atras atenţia Guvernului Ponta că insolvenţa TVR este o măsură greşită, care «ar ameninţa principiul fundamental al nevoii de continuitate a serviciului public de televiziune», deoarece persoana care ar fi numită pentru a gestiona TVR în timpul insolvenţei nu poate avea competenţe în domeniul editorial şi poate decide inclusiv întreruperea temporară a activităţii, afectând astfel caracterul de continuitate obligatoriu al acestui serviciu public“.

Radu Carp mai spune că EBU a sesizat şi faptul că, prin impunerea insolvenţei în cazul TVR, s-ar încălca dreptul la exprimare, garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, drept care poate fi restrâns doar cu aplicarea principiului proporţionalităţii, ceea ce nu este cazul. În scrisoarea EBU se mai arată că această contradicţie dintre Convenţie şi reglementarea în general a serviciului public de televiziune a determinat ţări precum Germania să interzică expres aplicarea soluţiei insolvenţei în cazul operatorilor publici din domeniul audiovizual. Ca urmare a acestor atenţionări din partea EBU, s-a renunţat la proiectul insolvenţei TVR, precizează Radu Carp.

Acesta mai declară însă că a observat că noul proiect de OUG apărut recent „reia practic integral proiectul agreat iniţial de Guvernul Ponta şi contrazis de EBU“.

Singura diferenţă este că, în loc de cuvântul «insolvenţă», se foloseşte expresia «administrare specială». Cei care au vehiculat acest proiect în spaţiul public au schimbat atât de grăbiţi o expresie cu alta, încât au uitat să elimine prevederea potrivit căreia la conducerea TVR va fi numit un «practician în insolvenţă», declară Radu Carp

El precizează că acest proiect încredinţează întreaga putere în TVR unui asemenea persoane, cu suspendarea activităţii Consiliului de Administraţie, Comitetului Director, directorului general interimar.

“Exprimarea dovedeşte preluarea ad litteram a actului normativ agreat iniţial de Guvernul Ponta, în perioada de interimat a fostului preşedinte-director general, domnul Stelian Tănase (decembrie 2013 - aprilie 2014), din moment ce în prezent nu se poate suspenda un Consiliu de Administraţie dizolvat. Graba Guvernului Ponta de a da o soluţie ilegală şi neconstituţională în cazul TVR a generat şi neatenţii. Inexplicabile din partea unui executiv condus de un prim-ministru specializat în operaţiunea copy-paste, un executiv care a apăsat în acest caz doar tasta copy“, afirmă Radu Carp.

El mai spune că „acest proiect de ordonanţă de urgenţă, neasumat deocamdată public, publicat în mass-media doar pentru a insinua că a existat o informare şi o dezbatere înainte de adoptare, contravine Convenţiei Europene a Drepurilor Omului, aşa cum a sesizat şi EBU“.

În plus, potrivit lui Carp, proiectul contravine flagrant Constituţiei României, nu numai pentru că afectează continuitatea serviciului public de televiziune, garantată prin reglementarea dreptului la informaţie (articolul 31), dar şi pentru că încalcă prevederea potrivit căreia ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile prevăzute în Constituţie (articolul 115, alineatul 6), iar dreptul la informaţie este garantat de articolul 31, şi pentru că încalcă prevederea potrivit căreia serviciile publice de televiziune şi radio sunt autonome (articolul 31, alineatul 5), prin transferarea întregii puteri de decizie unei pesoane care ar urma să exercite «administrarea specială», numită de puterea executivă, fără niciun fel de control parlamentar.

Radu Carp spune că „singura soluţie corectă din punct de vedere constituţional pentru modificarea Legii nr. 41/1994 în vederea rezolvării situaţiei TVR este nu o ordonanţă de urgenţă, ci un proiect de lege discutat în Parlament“.

Guvernul Ponta are nevoie de o măsură urgentă de aservire totală a televiziunii publice, nu de o dezbatere în Parlament“, mai afirmă Radu Carp

Prin intermediul aceleiaşi scrisori, Radu Carp solicită actualei conduceri interimare a TVR şi comisiilor de specialitate ale Parlamentului să exprime un punct de vedere pe marginea acestui proiect de act normativ.

„Voi înştiinţa de asemenea EBU, în calitate particulară, despre conţinutul acestei scrisori deschise, împreună cu traducerea în limba engleză a proiectului de act normativ“, concluzionează Radu Carp.

Radu Carp a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR din partea PDL. Acest Consiliu de Administraţie, care a fost condus de preşedintele-director general Stelian Tănase, a fost demis de plenul Parlamentului pe 23 septembrie, odată cu respingerea raportului de activitate al Televiziunii Române pe anul 2014.

În aceeaşi zi, plenul Parlamentului a numit-o pe Irina Radu în funcţia de director general interimar al TVR, cu 231 voturi "pentru" şi doar 3 voturi „împotrivă“, în condiţiile în care PNL nu a participat la vot. Înainte de preluarea conducerii Televiziunii Române, Irina Radu a fost director de programe al TVR.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite