Tănase, dezvăluiri despre „încrengăturile politice“ din TVR, despre Victor Ponta şi despre cum i-a propus Crin Antonescu să preia conducerea postului public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La final de mandat, Stelian Tănase a publicat pe blogul său amintirile din prima săptămână în funcţia de preşedinte-director general al TVR. Demis miercuri de Parlament prin respingerea raportului de activitate al postului public, Tănase povesteşte cum i-a fost propusă preluarea conducerii Televiziunii Române, despre „pilele“ de la postul public, dar şi una dintre întâlnirile cu Victor Ponta.

Stelian Tănase începe prin a relata întâlnirea din 2013 pe care a avut-o cu Crin Antonescu şi Eduard Hellvig (actualul director SRI, pe atunci general al PNL – n.red.), atunci când i-a fost propusă preluarea Televiziunii Române. 

„Crin Antonescu îmi cere abrupt să preiau TVR. Mă prevenise la telefon despre ce este vorba, aşa că am avut timp să reflectez. De ce aş face-o? Acolo e o mizerie, spun. (…) Nu se înhamă nimeni la aşa ceva decât dacă nu e în toate minţile. Există un argument în favoarea ideii, spune Antonescu. USL are 70% în Parlament, pe această bază poţi să faci reformă. Poţi să faci ce vrei, noi te susţinem. Şi dacă se rupe USL, ce fac?, îi întreb pe amândoi, dau de Dracu, toate premisele astea ar fi răsturnate. Rămân în ofsaid. Antonescu îmi dă asigurări că USL nu se va rupe în 2014, ci în 2016. Aşa e înţeles cu Ponta. Accept propunerea, dar cer să fiu ales ca director al TVR bipartizan, recunoscut public şi susţinut şi de PNL şi PSD deopotrivă. Antonescu îl sună pe Ponta şi se înţeleg asupra numelui meu“, scrie Tănase pe blogul său

Cristian Zgabercea, „siamezul lui Dragnea“

Stelian Tănase aminteşte şi de Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR, despre care spune că nimeni nu se poate atinge de el, numindu-l „siamezul lui Dragnea, amic la cataramă cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.“

Tănase continuă prin a relata cum a fost la primul Comitet Director, la început de mandat, pe 26 decembrie 2013, precizând că a fost privit „cu ironie, ca un fraier“ şi subliniind că „toţi au venit în TVR cu proptele, au protectori puternici“, dar şi că „TVR a fost dintotdeauna, de la înfiinţare, infestat de agenţii Securităţii.“

„Primul Comitet Director la o masă prelungă, refuz să stau în capul ei. Nu ştiu cum se prezidează o şedinţă. Sunt privit cu ironie, ca un fraier. Urmează să fiu devorat de piranha şi nici nu va dura mult. Le spun de început ca să liniştesc spiritele că toată lumea rămâne pe locuri. Un an nu schimb pe nimeni. Să îşi vadă de treburi în continuare. Nu par impresionaţi. La încrengăturile politice care sunt aici nu se sinchisesc, normal. Toţi au venit în TVR cu proptele, au protectori puternici. X e ruda cuiva intangibil. Y face afaceri cu baronul Q. Nici legea nu mă ajută, nu am cum să dau afară pe absolut nimeni. D-aia am preferat să anunţ pacea. (...) Inevitabilele glumiţe despre microfoane ascunse, camere video care ne inregistrează, servicii secrete, telefoane ascultate. Apropo, toată lumea are telefoane mobile pe masă. Mă intreb câţi dintre cei de faţă sunt agenţi. TVR a fost dintotdeauna, de la înfiinţare, infestat de agenţii Securităţii. Nu cred că după '89 au fost retraşi. Dimpotrivă, au fost recrutaţi şi paraşutaţi şi mai mulţi. Adunarea asta care-şi zice CD e dominată de Zgabercea, lupul alfa. Toţi par dornici să-l servească, să se gudure. El dă tonul, el e jupînul. Zg. indică felul in care trebuie să se voteze un punct sau altul şi ceilalţi se supun ca nişte copii cuminţi“, rememorează Tănase. 

Victor Ponta, „un puştan preocupat să fie băgat în seamă“

De asemenea, Tănase povesteşte întâlnirea cu Victor Ponta, care „vrea să pară tânăr şi dezgheţat“ şi „se arată onorat“ de vizită. 

„Ponta mă primeşte în uşă. Are ceva de chelner care stă în uşa cârciumii aşteptând clienţii. E-n cămaşă, ţinută lejeră, de lucru. Haina uitată pe spătarul unui scaun. Cravata cu nodul desfăcut, burta revărsată peste curea. Îmi întinde o palmă grăsună, fără energie. Vrea să pară tânăr şi dezgheţat, ceva a la Kennedy. (...) Ponta se arată onorat că îl vizitez. E cabotin sau e respectuos!? E băiatul lu' mama, aşa are aerul. E numai plecăciuni, îmi vine să-i întind dosul palmei să mi-l pupe. Am ocazia să-l măsor din apropiere. Înalt, corpolent. E un puştan preocupat să fie băgat în seamă, să îl placă fetele, să îl admire băieţii din gaşcă. Băiat simplu, de cartier. E deferent şi politicos, cam stângaci. Se străduieşte să fie protocolar. Uite ce mare am ajuns! pare să spună faţa lui de copil. Îl văd înconjurat de jucării aruncate pe covor. Nu mă scoate din „dom profesor” deşi îl agasează subiectul meu – TVR. Sunt ambasadorul lui Antonescu (aripa dreaptă a păsării USL) şi Ponta trebuie să înghită, nu are încotro. Nu îi datorez nimic şi asta pare să îl deranjeze. Percep o indispoziţie vizavi de Antonescu şi liberali. Are gânduri ascunse evident. USL l-a adus la guvern, dar vrea toată puterea nu doar jumătate. Se întreabă cum să mă controleze. Nu are cum. Când vorbeşte pare că are în gură o lămâie care îi scoate pe buze un zâmbet acru.

Îmi scrie o rezoluţie pe cerere “rog să fie sprijinit“ către Deaconu dir. ANAF. Observ că nu are la inima TVR. Îl indispune ceva când aude silabele te-ve-re. Îmi promite totuşi cu jumătate de gură să mă ajute. Îi spun că am găsit TVR în faliment, peste 150 milioane euro datorii. Trebuie urgent mărită taxa de la 4 la 8 lei şi şterse datoriile, îi amintesc că am promisiunea lui Crin Antonescu. Văd că nu pierdeţi vremea, îmi spune el şi se îmbufnează. Nu mai e amabil. Am ajuns la lucruri serioase. Replica lui apoi e surprinzătoare, zice – Sunteţi cam mulţi ( la tvr n.a.). Ar trebui să daţi afară vreo 1000 de oameni. Cel puţin ! Mă întreb dacă vorbeşte serios, ca om de stânga ce e, pesedist, sau e capcană. Chiar aşa gândeşte !? Sunt nişte vorbe de politician? Vrea să facă pe radicalul? Să o închidem ! zice brusc. Zic că mai întâi trebuie să deschidem alta – Compania televiziunii publice sau aşa ceva, apoi închidem SRTV şi pornim cu cea nouă cam în şase luni, fără datorii, echipată, mai mică, bugetată corect. Îi spun că sunt în stare să duc la capăt un asemenea proces, dar e nevoie şi de sprijinul guvernului. Să scoată hotărârile respective. Îi cer să şteargă datoriile TVR, lucru de altfel stabilit şi cu Antonescu. Nu-i convine să audă de A. are impresia că îi forţez mâna. Dar promite, zice că da“, mai notează Tănase. Întregul text îl puteţi citi aici şi aici

Amintim că Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, fiind 115 de voturi „pentru“, iar 220 „împotriva“ raportului. Potrivit legii, Cosiliul de Administraţie este dizolvat, iar preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, precum şi ceialţi membri ai consiliului, demişi. În locul lui Tănase, la conducerea TVR va veni Irina Radu, numirea acesteia ca preşedinte intermiar fiind votată, tot miercuri, de Legislativ.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite