Revista Charlie Hebdo, boicotată masiv de români, pe Facebook, după caricatura cu Halep. Sute de recenzii negative: „O jignire adusă întregului popor“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rating-ul paginii de Facebook a revistei Charlie Hebdo a înregistrat o scădere dramatică, după ce a fost luată cu asalt de românii deranjaţi de o caricatură dedicată victoriei obţinute de Simona Halep la Roland Garros.

Sute de utilizatori români au acordat doar o stea paginii de Facebook dedicată publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, lăsând mesaje critice cu privire  la caricatura care vizează victoria Simonei Halep la Roland Garros. 

Cei mai mulţi dintre utilizatori s-au arătat ofensaţi de caricatură şi au comentat masiv, inclusiv în limba franceză, acuzându-i pe redactori că „au depăşit limita“. Astfel, media publicaţiei a scăzut la 1.1, însumând 20.000 de review-uri negative. 

„O româncă a câştigat la Roland Garros“ este mesajul care însoţeşte fotografia, iar personajul care apare în caricatură strigă: „Fiare vechi, fiare vechi“. 

Majoritatea a interpretat caricatura semnată de Felix ca un atac la adresa Simonei Halep şi a poporului român, asociat cu populaţia de etnie romă. Pe de altă parte, există voci care susţin că ironia este îndreptată împotriva francezilor şi a prejudecăţilor acestora când vine vorba despre români, notează DigiSport. 

Imagine indisponibilă

Caricatura Charlie Hebdo 

„Când teroriştii v-au atacat, toţi cei din România plângeau pentru pierderile voastre, iar preşedintele a declarat zi de doliu naţional. Acum veniţi cu această mizerie. Nu pot chiar să descriu ce înseamnă asta şi vă rog nu spuneţi că este doar o glumă, nimeni nu crede că este amuzant. Este doar o altă glumă rasistă despre români şi pentru asta, noi ca naţiune, aşteptăm scuze“, este unul dintre mesajele lăsate de români pe pagina revistei.

Caricatura era o formă «soft» să ironizezi. Era! Acum caricaturiştii de la Charlie Hebdo au transformat-o într-o hâdă formă de a obţine rating, adică bani! Nu mă alătur celor care s-au bucurat de tragedia suferită în urmă cu câţiva ani. Atacul josnic, sângeros nu poate avea justificare. Dar o spun cu mare tristeţe, Simona Halep nu merita o atât de joasă ironie. Simona a devenit un NUME in tenisul de înaltă performanţă. Alăturarea imaginii ei cu a hoţilor de fier vechi coboară calitatea umană a celor care au făcut-o! Trist. Trist. Trist!“, a scris un alt român. 

Imagine indisponibilă

FOTO Captură Facebook 

„Da, există o mulţime de ţigani în România care ar fi furat cupa dacă s-ar fi prezentat ocazia, dar batjocorirea Simonei după ce a încercat atât de mult să câştige un turneu de Grand Slam, asta e o prostie şi arată cât de tâmpiţi sunt francezii care insultă o întreagă naţiune pentru că nu pot face diferenţa între români şi ţigani“, a scris un altul. 

    

„Ruşine! Este o jignire adusă întregului popor român!“, a scris un alt utilizator. 

Imagine indisponibilă

 FOTO Captură Facebook 

De asemenea, nu au lipsit nici mesajele cu „Je suis Simona Halep“ (n.r.-  referire la atentatul împotriva revistei, care are sediul În Paris,  din ianuarie 2015, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Atunci, în semn de solidaritate cu jurnaliştii Charlie Hebdo şi, implicit, cu libertatea de exprimare, internauţi din lumea întreagă au postat mesaje cu „Je suis Charlie Hebdo“/ „Eu sunt Charlie Hebdo“). 

Charlie Hebdo este o revistă satirică franceză, cu apariţie săptămânală, care publică în mare parte ilustraţii (caricaturi şi desene), dar şi reportaje, articole controversate şi glume. Având puternice vederi de stânga şi anti-religioase, revista este caracterizată de poziţia ei critică faţă de de islamism, catolicism, iudaism şi extremismul de dreapta.

Revista a fost fondată în 1969, apărând până în 1981. După o întrerupere de peste zece ani, publicarea a fost reluată în 1992. Conducătorii ei au fost François Cavanna (1969–1981), Philippe Val (1992–2009) şi Stéphane Charbonnier (2009-2014).

Ameninţată în mod repetat de fundamentaliştii islamişti, revista a răspuns la provocări menţinându-şi tonul satiric şi punându-l pe Allah în ipostaze de nedescris.

Sediul vechi a fost incendiat pe 2 noiembrie 2011. La 7 ianuarie 2015, în timpul unei şedinţe de redacţie, a fost atacat şi noul sediu din Paris al săptămânalului satiric. Atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, atacatorii fiind ucişi după două zile de către forţele speciale ale poliţiei.

Citeşte şi:

Reacţii după jignirea lui Halep de Charlie Hebdo: Nemernicii ăia care guvernează cu sloganul „mândri că suntem români“ de ce nu dau în judecată Charlie Hebdo?

Ilie Năstase, despre caricatura din Charlie Hebdo: „Sunt nişte proşti“

Robert Sighiartău, după ironizarea lui Halep în revista Charlie Hebdo: E o jignire grosolană adusă românilor şi campioanei Halep

Showbiz


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri