VIDEO Lupta pentru egalitate între sexe, în parodia feministă după „Blurred Lines“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din clipul prin care feministele cer egalitate între sexe. FOTO YouTube captură/ Reuters
Imagine din clipul prin care feministele cer egalitate între sexe. FOTO YouTube captură/ Reuters

„Ceea ce vezi la televizor este misoginism“, spun protagonistele clipului nou în care dau replica originalului „Blurred Lines“, semnat de Robin Thicke, T.I. şi Pharrell. Cele trei femei îi plimbă pe bărbaţi în lesă, îi îmbracă în şorţuri de bucătărie şi îi murdăresc pe faţă cu frişcă.

„Credem că femeile ar trebui tratate la fel ca bărbaţii şi, de aceea, mesajul nostru e adresat culturii care obiectifică femeile în videoclipuri“, a declarat Olivia Lubbock, una dintre creatoarele clipului, pentru APP.

Ea a realizat filmuleţul împreună cu Zoe Ellwood şi Adelaide Dunn, pentru a reflecta o realitate opusă celei din clipul lui Robin Thicke. Dacă în varianta iniţială, tinerele fotomodele îmbrăcate sumar dansează lasciv pentru domnii aranjaţi la costum, folosind gesturi şi obiecte cu conotaţii sexuale, în parodia feministă, trei bărbaţi acoperiţi cu boxeri devin „marionetele“ femeilor încălţate cu pantofi cu toc şi machiate cu ruj roşu, pentru a le lăsa urme pe obraji.

blurred lines

Din cauza acestui scenariu, clipul a fost interzis pe YouTube, fiind etichetat drept „nepotrivit“, dar, ulterior, a fost reintrodus. „Este incredibil că am primit răspunsuri atât de negative când i-am obiectificat pe bărbaţi“, a mai zis Lubbock despre modelul clipurilor în care femeile, şi nu bărbaţii, sunt privite ca obiecte de consum, din moment ce îşi etalează trupurile, pentru a fi privite, dorite şi admirate.

Pentru un mesaj mai puternic, tinerele îndrăzneţe au schimbat şi versurile hitului. „Ceea ce vezi la TV nu vorbeşte în termeni de egalitate, ci este misoginie“, atenţionează un fragment din piesă. „I s-a pus eticheta de clip «nepotrivit» din cauza conţinutului sexual. Oamenilor nu le place mesajul care se află în spatele imaginilor“, a mai zis co-autoarea clipului.

Blogul feminist The Vagenda a catalogat clipul original drept „o orgie generală a obiectificării femeii“, iar jurnalista Tricia Romano de la „The Daily Beast“ a criticat piesa pentru că este „un fel de viol“. În ceea ce priveşte refrenul („I know you want it“ - ştiu că o vrei – n. r.), ea a scris: „puteţi să mă numiţi cinică, dar această replică nu conţine noţiunea de consimţământ în ceea ce priveşte activitatea sexuală. Sincer, piesa este dezgustătoare, deşi, trebuie să recunosc, foarte captivantă“, a apreciat jurnalista.

blurred lines

Thicke (36 de ani) a spus că aceste remarci sunt „ridicole“, iar într-un interviu pentru „GQ“, cântăreţul a mai zis că videoclipul nu le denigrează pe femei, întrucât cei trei protagonişti au, în viaţa reală, căsnicii fericite şi copii. „Întotdeauna am respectat femeile“, a subliniat interpretul hitului.    

Inspirată de exemplul fetelor, Miley Cyrus a avut un show porno la MTV VMA, unde a dansat erotic pentru Robin Thicke, reuşind să scandalizeze presa internaţională.

miley cyrus reuters
Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite