VIDEO Jon Lord, fostul clăpar al trupei Deep Purple, răpus de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: jonlord.org
FOTO: jonlord.org

Jon Lord, fostul clăpar al trupei Deep Purple, a încetat din viaţă ieri, la un spital din Londra. Artistul în vârstă de 71 de ani suferea de embolie pulmonară.

,,Cu multă tristeţe,  anunţăm decesul lui Jon Lord, care a suferit o embolie pulmonară fatală, după o îndelungată luptă cu cancerul pancreatic“, este mesajul postat pe site-ul artistului. Embolia pulmonară apare atunci când un cheag de sânge se deplasează prin vene și ajunge ulterior într-o arteră pulmonară, ceea ce cauzeză dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, tuse şi, în final, decesul.

Jon Douglas Lord, unul dintre membrii cofondatori ai Deep Purple, a fost o prezenţă constantă în trupă până în 2002, când  apărăsit formaţia definitiv.

În 1969, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului, ,,Concerto for Group and Orchestra“, a fost interpretată live în 1969 la Royal Albert Hall cu Deep Purple şi Royal Philharmonic Orchestra, iar concertul a fost reluat în 1999 la aniversarea a 30 de ani de la apariţie.

jon lord

[FOTO: Facebook]

Deep Purple a vândut peste 150 de milioane de albume la nivel mondial şi a fost inclusă în Cartea Recordurilor la categoria ,,Cea mai zgomotoasă trupă din lume“. Jon Lord a fost coautor al multor piese de succes ale formației britanice, inclusiv al hitului „Smoke On The Water“.

Activitatea profesională a lui Jon Lord a inclus şi proiecte solo, iar una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este compoziţia orchestrală ,,Sarabande“ din 1976. Jon Lord a concertat la Bucureşti, în 2009.

deep purple

[Deep Purple, Albumul "Shades of Deep Purple" (1968), FOTO: Facebook]

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite