VIDEO Cele mai bune cântece din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solange Knowles, sora cântăreţei Beyonce FOTO: Reuters
Solange Knowles, sora cântăreţei Beyonce FOTO: Reuters

Cele mai bune cântece ale anului 2012 au făcut mult mai multe decât să încânte auzul. Ele au mutat pe noi culmi genul pe care îl reprezintă, fie că este vorba de pop, hip hop sau rock.

Multe publicaţii au lăudat proiectele din acest an ale lui Bob Dylan, Bruce Springsteen sau cele ale lui Neil Young. Dar lista „Huffington Post“ laudă artiştii care s-au înfruntat cu piedici imense, dar care au triumfat.

Frank Ocean a redus la tăcere homofobia care mult prea des învinge în muzica urbană. El a scos un album care pur şi simplu a fost prea frumos pentru a fi marginalizat. Kendrick Lamar a cântat pe ritmuri de rap despre oraşul său de baştină, Compton, fără să denigreze sau să înfrumuseţeze cultura bandelor de cartier. Fiona Apple s-a întors mai înflăcărată ca niciodată şi cu un album cu un titlu extrem de lung.

Solange Knowles a ieşit din umbra surorii mai mari, Beyonce iar Lana Del Rey e posibil să ne fi prostit pe toţi. Calvin Harris a crescut prea mare pentru a fi ignorat, iar Kanye West a dat înapoi într-o manieră spectaculoasă. Toţi aceştia, plus alte câteva nume cunoscute au intrat în lista „Huffington Post“ a celor mai bune cântece ale anului 2012.
 

Kendrick Lamar – „Sing About Me, I'm Dying of Thirst“

Acest cântec surprinde latura mai sensibilă şi mai gânditoare a lui Lamar. În timp ce se gândeşte la moştenirea culturală, el ia în considerare şi costul unei vieţi trăite în Compton şi se întreabă de ce gândurile lui sunt atât de negre. Un ritm clasic oferă o susţinere pe măsura vocii sale, dar zgomotul focurilor de armă îl readuc la tăcere în mijlocul frazei. Până la sfârşitul piesei de 12 minute, melodia devine o adevărată operă rap.

Kanye West – „Mercy“

Anul acesta, Kanye a trecut peste rănile sale sufleteşti (din „Runaway“, „All of the Lights“, „New Day“) şi a ajuns la etalarea în tabloide şi în cluburi. Braţele sale sunt mai musculoase, tricourile şi-au pierdut ca prin magie mânecile, iar versurile sale sunt foarte directe. Poate ne spun povestea iubirii lui pentru Kim Kardashian? În „Mercy“ nu mai îmbracă totul în cuvinte frumoase şi este chiar gata să răspundă la ură cu ură.

Icona Pop –„ I Love It“

Icona Pop a amuţit generaţia de fete de club folosind simţul umorului. „I Love It“, de fapt, are un singur vers şi începutul ne sperie un pic. Dar totul este iertat atunci când auzi că „tu eşti din anii '70 dar eu sunt o nemernică din anii '90“.

Calvin Harris – „Sweet Nothing“

Calvin Harris este cel din spatele unui cântec extrem de sensibil, „I'm Not Alone“, dar este mai bine cunoscut ca producător al hitului Rihannei „We Found Love“. Colaborarea lui cu Welch inspiră o bucurie pe măsură şi vocea lui Welch este la fel de bună şi de dureroasă ca a Rihannei cu toate că pătrunde şi mai adânc.

Frank Ocean – „Pink Matter“

La fel ca albumul lui Lamar, cel al lui Ocean este plin de piese de aur. Dar el este mai lucid şi mai inventiv, iar „Pink Matter“ este piesa completă. Până să apară în peisaj Andre 3000, nimic din durerea lui Ocean nu scapă ascultătorului.

Fiona Apple – „Hot Knife“

O asemenea pasiune într-o singură femeie nu este de dorit, dar contrastul dintre versurile frenetice ale Fionei sună bine. Această melodie este o odă adusă obsesiei şi cu siguranţă ea ştie câte ceva despre asta.

Solange Knowles – „Losing You“

Ce melodie! Primele ritmuri sună amuzant şi ciudat în acelaşi timp, dar imediat vin problemele în forma unor intervenţii ale claviaturii ce anunţă primele versuri ale lui Solange. Cum a putut cineva să se despartă de ea?

Bruno Mars – „Locked Out of Heaven“

Da, este un cântec al formaţiei Police, dar ce dacă? Cei care s-au luat de Mars că seamănă cu Sting au pierdut ceva din vedere: el nu trebuie să-şi ceară scuze că împrumută. De aceea, el şi membrii formaţiei se îmbracă ca şi cum ar aparţine altei epoci şi tot de aceea albumul se intitulează „Unorthodox Jukebox“. Această melodie a fost îndeajuns de puternică să o detroneze pe cea a Rihannei, „Diamonds“.

Gotye – „Somebody That I Used to Know“

Această piesă, deşi pare că va fi cea mai cunoscută a lui Gotye, sună mult mai real decât „Call Me Maybe“ a lui Carly Rae Jepsen  sau „Gangnam Style“ a lui Psy.

Angel Haze – „Cleanin' Out My Closet“

Este foarte uşor să vorbeşti urât despre preluări, dar cea a lui Haze după Eminem este o forţă ea însăşi. Piesa este cinstită şi destul de plastică în descrierea abuzului sexual de care a suferit interpreta.

Stars – „Hold On When You Get Love and Let Go When You Give It“

De peste un deceniu, canadienii de la Stars fac muzică depresivă şi romantică, dar în acest an albumul lor, „The North“ este printre cele mai bune. Această melodie demonstrează şi de ce. Este întunecată, plină de speranţă şi chiar se poate dansa pe ea.

Lana Del Rey – „National Anthem“

Dat fiind faptul că melodia ei se cheamă „Imnul Naţional“, merită puţină atenţie. Dezamăgirea generală de lipsa a modestiei din partea americanilor şi cultul celebrităţii fac ca această melodie să fie, cu adevărat, unul dintre hiturile anului.


 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite