VIDEO Ce şanse are România la Eurovision 2014? Liana Stanciu: „Am venit să câştigăm, nu să participăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovi şi Paula vor urca ultimii pe scenă în semifinala din 8 mai FOTO EBU/eurovision.tv
Ovi şi Paula vor urca ultimii pe scenă în semifinala din 8 mai FOTO EBU/eurovision.tv

Ultimii finalişti ai concursului Eurovision 2014 vor fi desemnaţi mâine seară, după cea de-a doua semifinală, în care evoluează Paula Seling şi Ovi. Despre şansele reprezentanţilor noştri şi ultimele noutăţi de la Copenhaga am discutat la Adevărul Live cu Liana Stanciu, şefa delegaţiei noastre, şi Andrei Partoş, realizator Radio România Actualităţi.

La noi s-a organizat târziu selecţia naţională, pentru că TVR are o situaţie dificilă. S-au obţinut fonduri de la Guvern, au plecat câştigătorii la Copenhaga. Cum vedeţi selecţia la nivelul general?

Andrei Partoş: An de an s-a ţinut decizia târziu. Toate căutările au dus şi din partea creatorilor la o nesiguranţă. Oricât de buni ar fi compozitorii, nu pot scoate o piesă peste noapte. Se uită că ar putea să meargă la concurs o piesă din octombrie anul precedent. Ai putea să câştigi cu o piesă hit. Niciodată nu s-a întâmplat asta în România". 

E o confuzie. Nu se ştie niciodată programul exact. E o vină şi a creatorilor, că lansează prea devreme. Miza Eurovision e imaginea. Banii se cheltuie. Am auzit poveşti despre cum reprezentanţii României şi-au plătit ei integral transportul, hotelul. Asta sperie. Trebuie să vii cu un buget la Eurovision. Un om talentat nu are mereu un buget. Preselecţia s-a suprapus cu nişte evenimente care nu aveau nicio legătură - 46 de ani de la Cerbul de Aur sau noua grilă a TVR. Covorul roşu în România nu a conţinut pe nimeni. A fost ceva comic, nu neapărat preselecţie serioasă", spune Partoş.

E infim să ai 16.000 de votanţi pentru Eurovision în România. Au fost piese care au avut 100 de votanţi în finală. Acelaşi dezinteres care a apărut la noi se transmite şi în felul în care s-au pregătit oamenii. Merge o echipă cu experienţă, Paula Seling şi Ovi. Paula şi Ovi sunt o garanţie", mai spune realizatorul Radio România Actualităţi. 

Ce rost mai avea preselecţia? Paula şi Ovi erau foarte buni deja", crede Partoş. 

Spuneaţi că Eurovisionul nu mai e de interes, dar a stârnit pasiuni. 

Fanii sunt pasionali, dar sunt puţini. Numărul de telespectatori scade de la an la an. Nu poţi să spui că toţi sunt fanii Paulei şi ai lui Ovi, sunt fanii Eurovision", mai spune realizatorul de la Radio România. 

--------------

Aseară a avut loc prima semifinală. Cum vi se pare nivelul competiţiei din acest an?

Nivelul a scăzut. A scăzut în direcţia în care ţările participante, cele 36, acordă mai puţină atenţie acelui concurs. S-ar putea să existe un dezinteres la nivel european. Oamenii au scăzut în interes. Ţările din nord şi-au păstrat tradiţia competiţională. Acolo toată ţara e implicată. Sunt multe semifinale. La finală toată ţara se uită. În Nord sunt înscrise mii de piese", spune Partoş. 

-------------

E un prestigiu pe care trebuie să-l salvăm şi să participăm, nu?

Nu ţine de prestigiu. Te duci dacă eşti bine pregătit. Dacă ai probleme financiare, stai acasă. De ce nu s-a implicat Guvernul până astăzi? Noi promovăm evenimentul aici", spune Partoş. 

"Un buget bun ar fi permis circulaţia prin ţările europene, unde să ne promovăm", mai spune realizatorul. Jurnalistul Adevărul, Raluca Moisă, completează că Ovi şi Paula au bifat două concerte la Amsterdam şi Londra. 

-------------

A contat că Moldova nu a concurat cu România în semifinală?

Piesa nu a fost fericit aleasă. Nu a fost cea mai slabă, dar una dintre cele slabe, care nu au intrat în primele 10. SIgur că sunt surprize. Am fost surprins de ce s-a ales în prima semifinală. Apropo de Moldova, o membră a juriului din Suedia, Mariana Ţurcanu, care este moldoveancă a scris pe Facebook că Moldova nu are de ce să meargă mai departe. Eu îi dau crezare", spune Partoş. 

Piesa Moldovei în semifinală

Contează şi contextul socio-politic. Aţi remarcat huiduielile la adresa Rusiei?

Artistele nu au nicio vină. Publicul e divers. Vin oameni din zonă şi ei un agreează ce se întâmplă în Ucraina şi au huiduit. Publicul de Eurovision e foarte aproape de galeria de fotbal, ca atitudine, ca stare. Se pun gesturi, drapele şi strigăte. Faptul că a fost reacţia asta are conotaţia politică pe care o bănuia toată lumea. Piesa nici măcar nu a fost foarte bună, dar după aia am analizat cine a dat voturile. Fetele din Rusia au fost foarte bune la Eurovision Junior, dar cântarea şi piesa au fost de proastă calitate ", crede Partoş.

Piesa Rusiei din semifinală

------------

Şi Islanda a avut o piesă foarte slabă. În fiecare an trebuie să fie măcar nu transexual, un gay, un travesti. De ce trebuie să dăm mesajul ăsta la muzică? Asta îşi propune EBU şi reuşeşte. Dacă tot se votează, mi-e greu să cred că piesa Islandei a fost votată de oameni care iubesc muzica", spune Partoş. 

----------

Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision 

Am fost în seara de dinainte, am fost la showul pentru juriu am fost în sală. Am văzut ce a fost interesant. Am decis ca aseară să ne adunăm într-un hotel. S-a amenajat o sală unde am fost toată delegaţia şi ne-am uitat la concurs. Am fost toţi, inclusiv cântăreţii din backing vocals. A fost o atmosferă extraordinară aseară. Am făcut fiecare listă de cântece preferate. Paula a fost cea mai aproape, ea a descoperit nouă cântece din zece. Paula a ratat cântecul din San Marino. Toate celelalte erau pe lista ei", povesteşte Liana Stanciu. 

Mie îmi place foarte mult cântecul Ungariei - Running. Muntenegru a fost o revelaţie, atât piesa, cât şi spectacolul de pe scenă. Islanda - după ce i-am văzut pe artiştii islandezi, bărbaţi îmbrăcaţi în rochii şi în dresuri, nu ne-au mai surprins atât de tare", crede şefa delegaţiei României .

----------

Care e atmosfera în sânul delegaţiei? Cum este showul nostru, e definitivat totul, cum sunt Paula şi Ovi?

Ovi e optimist incurabil. Paula e mai bine din punct de vedere al sănătăţii, după ce a luat antibiotice. Ea este optimistă. Am făcut o listă cu ţări cu care ne luptăm cot la cot pentru locurile fruntaşe. Showul e gata în proporţie mare, dar mai sunt mici retuşuri. Se mai lucrează la sincronizări şi cadre. Din nefericire Eurovision nu mai este un concurs de interpretare, e un spectacol de televiziune şi e important cum şi ce se vede", spune Liana Stanciu. 

E o premieră holograma Paulei. Un alt element este pianul circular al lui Ovi. Vor aduce un plus pentru un România. 

La cererea echipei române au realizat o proiecţie a pianului circular lui Ovi. Pe wall-ul scenei e proiectat tot pianul. Va fi impresionant. Pianul e interesant ca apariţie. Organizatorii au venit cu o nouă variantă decât cea propusă de noi, va fi o surpriză mâine", spune Liana Stanciu. 

-------------

„Vă rog să-mi înţelegeţi optimismul. Am venit aici să câştigăm, nu să participăm. Ne dorim foarte tare asta. Marii favoriţi, pe lângă noi, ar fi în opinia mea, într-o ordine aleatorie: Suedia, Ungaria, Rusia, Israel şi Finlanda“, a mai spus Liana Stanciu. 

---------------

Dacă gândeşti mercantil, toţi care vin aici vin pentru a se promova. Cred că dacă vom câştiga Eurovision, e un bilet pentru celebritate. Cine era Loreen în Europa sau în lume? Ştiaţi de Emelie de Forest până anul trecut? E un concurs din care şi învinşii pot avea profit. Imagine, profit financiari", crede Liana Stanciu

Într-un dialog cu Andrei Partoş, Liana Stanciu l-a întrebat care a fost piesa favorită. Amândoi au fost de acord că piesa Olandei a fost cea mai bună din prima semifinală. 

---------------

S-ar putea să fie cu totul altceva în semifinală. Forma vocală nu era la maxim şi la repetiţii nu era necesar. Paula e un pic răcită", spune Andrei Partoş. 

De când a apărut Dana Internaţional, de fiecare dată au apărut diferite melodii cu mesaje socio-economice, sociale. Nu trebuie să se cânte doar despre iubire. Trebuie să ai şi cântece de protest. Dacă ar fi fost cântece politice nu ar fi fost acceptate. Oamenii îşi proiectează în faţa unui public receptiv, mesajele lor. Eu nu sunt fanul acestor mesaje. Cred că se face muzică şi fără ele", spune Partoş. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite