VIDEO Cântăreţii cu reputaţia pătată: vedetele care au fost acuzate de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că toţi marii artişti se inspiră de la alţi mari artişti, dar de-a lungul timpului, mulţi dintre ei au fost acuzaţi că inspiraţia a depăşit normele legale, transformându-se în plagiat.

Chiar şi unii dintre cei mai reprezentativi cântăreţi, precum Madonna, Radiohead sau Led Zeppelin au fost acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor, iar atunci când au dus lupta mai departe, în tribunale, nu au ieşit victorioşi. „The Huffington Post“ a alcătuit o listă cu câţiva dintre cei mai mari artişti care s-au luptat cu acuzaţiile de plagiat.

will.i.am. şi Britney Spears - „Scream and Shout“

Recent, solistul trupei Black Eyed Peas, Will.i.am,  a fost implicat într-un nou scandal de plagiere, acesta fiind acuzat că a „furat“  versurile melodiei Tulisei, pe care mai apoi le-a folosit în piesa „Scream and Shout“ la care cântăreţul colaborează cu Britney Spears. Willi.i.am a recunoscut că a folosit versurile după ce însuşi producătorul melodiei i-a trimis-o, motivând că aceasta nu va apărea pe albumul Tulisei. Asta nu a împiedicat-o pe tânăra cântăreaţă să-l dea în judecată pe solistul Black Eyed Peas pentru a obţine o parte a profitului de pe urma vânzării piesei.

Alicia Keys - „Girl On Fire“

Nici Alicia Keys nu a scăpat de „blestemul“ drepturilor de autor, aceasta aflându-se în plin proces cu compozitorul Earl Shuman, care a acuzat-o pe cântăreaţă că a adaptat piesa „Hey There Lonely Girl “, pe care acesta a scris-o pentru Eddie Holman şi a folosit-o pentru single-ul său din 2012, „Girl on Fire“.

 Shakira - „Hips Don't Lie“

Jerry Rivera, un celebru cântăreţ de muzică salsa susţinea că melodia „Hips Don't Lie“ a Shakirei conţinea elemente muzicale din cântecul său „Amores Como el Nuestro“. Se pare că hitul divei latino a stârnit numeroase controverse, deoarece la scurt timp după aceea, cântăreaţa a fost acuzată că a furat o parte din refrenul melodiei „Carnaval (Baile en la Calle)“ a lui Luis Dias pentru a o folosi în piesă. Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi artişti nu a depus plângere oficial.

The Beatles - „Come Together“

În 1973, trupa The Beatles se afla într-un scandal din cauza drepturilor de autor. Corporaţia Big Seven Music i-a dat în judecată pe cei de la Beatles, susţinând că aceştia au furat ritmul şi versurile melodiei lui Chuck Berry „You Can't Catch Me.“, pe care le-au folosit pentru piesa „Come Together“. Cele două părţi au reuşit să ajungă la o înţelegere în afara tribunalului, dar John Lennon a jurat că se va răzbuna prin înregistrarea a încă trei melodii ce aparţineau firmei Big Seven. Legendarul căntăreţ s-a ţinut de cuvânt, iar ca urmare, cei de la Big Seven Music au publicat casete nelansante cu muzica lui Lennon. Lennon i-a dat în judecată şi a câştigat aproape 85.000 de dolari de pe urma procesului.

Radiohead - „Creep“

„Creep“, hitul de mare succes a celor de la Radiohead a fost un subiect îndelung dezbătut prin tribunale. Trupa The Hollies au câştigat procesul în care i-au acuzat pe cei de la Radiohead că au furat o parte a liniei melodice de la piesa „The Air That I Breathe“ pentru a o folosi în „Creep“. În consecinţă, Albert Hammond şi Mike Hazlewood (compozitorii melodiei „The Air That I Breathe“) sunt listaţi drept colaboratori pentru piesa „Creep“.

Madonna - "Justify My Love"

Hitul Madonnei, „Justify My Love“ a stârnit numeroase controverse, atât din cauza conţinutului cât şi din cauza acuzaţiilor de încalcare a drepturilor de autor. Trupa americană Public Enemy au acuzat-o pe cântăreaţă că a preluat elemente din melodia lor, „Security of the First World“. Acuza a rămas la stadiu de zvon, aceştia hotărând să nu se ajungă la tribunal. Însă problemele piesei „Justify My Love“ nu se termină aici. Scriitoarea Ingrid Chavez l-a dat în judecată pe Lenny Kravitz, producătorul şi co-autorul cântecului, din cauza faptului că acesta furase versuri dintr-una din poeziile sale. Cei doi au ajuns la un acord în afara tribunalului, Chavez primind recunoaştere pentru producerea melodiei.

The Beach Boys - „Surfin' U.S.A.“

Melodia care a devenit reprezentativă pentru atâţia americani a fost în centrul unui scandal de încălcare a drepturilor de autor cu nimeni altul decât Chuck Berry. Acesta i-a acuzat pe băieţii de la Beach Boys că au furat toată linia melodică a piesei sale, „Sweet Little Sixteen“ pe care au folosit-o la deja clasica „ Surfin' U.S.A.“. Lucrurile s-au rezolvat pe cale legală, Chuck Berry primind drepturi de autor asupra melodiei.

Led Zeppelin - „Whole Lotta Love“

Cei de la Led Zeppelin au luptat în mai multe procese pentru drepturile de autor, toate fără succes. Unul dintre ele a fost în 1985, când Willie Dixon i-a acuzat pe rockeri de plagiere a melodiei sale „You Need Love“. Acesta susţinea că cei de la Led Zeppelin au modelat melodia „Whole Lotta Love“ după balada sa din 1962. Lucrurile au fost rezolvate în afara tribunalului, Dixon primind drepturi de autor pentru piesa „Whole Lotta Love“.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite