Trooper lansează „Maturizare“, cover după Tudor Gheorghe, şi un videoclip filmat în format 360° VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trooper

Trooper lansează propria variantă a piesei „Maturizare“, cover după piesa cu acelaşi nume a maestrului Tudor Gheorghe. Lansarea este însoţită de un videoclip filmat în format 360°, o premieră în lumea metal autohtonă, disponibil începând de astăzi pe canalul oficial de YouTube al trupei.

„Nu vreau să văd bariere în muzică”, spune Alin Dincă (Coiotu’), vocalul Trooper, despre întâlnirea cu impresionanta piesă a lui Tudor Gheorghe, dragoste la prima vedere, şi momentul în care au decis că vor face un cover după ea. “Înţeleg că ne separă religia, politica, sportul, culoarea pielii, zidurile construite de minţi bolnave... însă în muzică nu trebuie să existe bariere. Când am ascultat prima oară Maturizare am rămas blocat! Căror cruci şi căror Dumnezei / Mieii-şi varsă sângele-n cuţite?.... un mesaj teribil pe un suport muzical perfect!”

Absolvent de Conservator, pasionat iremediabil de folclorul românesc (şi-a susţinut lucrarea de licenţă pe acest subiect şi ascultă folclor în mod constant, alături de multe alte genuri), Alin spune că „Maturizare“ este un semnal de alarmă care se leagă într-un fel de povestea din „În ziua a opta“, piesă lansată de Trooper în urmă cu doi ani. „Ambele deplâng starea umanităţii. Ambele vorbesc despre răutatea crescândă a oamenilor. Tudor Gheorghe surprinde asta în versurile lui mai bine ca oricine – este unul dintre artiştii care ne fac viaţa mai frumoasă”.

Când o piesă este perfectă în forma sa iniţială, este foarte dificil să inventezi alte lucruri, astfel că Trooper a decis păstrarea liniei melodice iniţiale, adăugând pasiunea şi forţa rock cu care şi-au câştigat respectul şi loialitatea absolută a scenei metal româneşti. Înainte de-a porni la drum, cei şase Trooper (Alin Dincă, Aurelian „Balaurul" Dincă – chitară, Cristian Oftez – chitară, Laurenţiu Popa – chitară, Ionuţ „Oscar" Rădulescu – bas) i-au cerut permisiunea lui Tudor Gheorghe pentru preluarea melodiei. “A fost încântat de idee. Puţini stiu asta, dar este un mare iubitor de rock. Cât despre noi, de la jumătatea anilor '80 îi ascultam muzica, iar eu, când eram copil, îi cântam piesele. Sperăm ca într-o zi să putem cânta piesa asta împreună pe o scenă” mărturiseşte Alin Dincă.

Continuând cu aceeaşi cromatică severă, alb-negru, un amestec de lumină şi întuneric din În ziua a opta, Maturizare e o metaforă despre goliciune şi tristeţe, depre cum „Nu mai lăcrimează niciun sfânt / Şi s-a şters vopseaua din icoane”. Videoclipul filmat în format 360°, o premieră pentru muzica metal românească, a fost realizat de Ion Andrei Puican şi echipa myStage Video. Filmările s-au derulat într-un ritm accelerat, sunt brutal de sincere şi neretuşate. Proaspăt întorşi dintr-un weekend încărcat cu concerte, componenţii trupei au aterizat direct pe platoul de fimare, un acoperiş urban din Capitală. Îşi doreau de mult timp să filmeze un clip 360°, iar Ion Andrei Puican i-a ajutat să îşi ducă la capăt acest vis. Au fost filmate mai multe duble pentru a “amesteca timpurile”, fiecare dintre baieţii din trupă fiind captat într-un moment diferit al zilei.

Trooper este una dintre cele mai cunoscute formaţii de metal românescă, cu opt albume de studio în spate şi multe concerte la activ. În cei 20 de ani de activitate au adus tribut unora dintre cele mai mari voci româneşti, au realizat preluări după Phoenix, Iris, Vali Sterian, Chrom Dioxid, Metropol şi au lucrat alături de muzicieni importanţi - Nicu Covaci, Cristi Minculescu, Paul Ciuci, Călin Pop, Mihai Georgescu, tenorul Florin Georgescu, Laurenţiu Rădulescu şi mulţi alţii. Pe viitor, membrii Trooper privesc spre colaborări cu alţi uriaşi ai muzicii româneşti, precum Dan Andrei Aldea, Grigore Leşe, Gheorghe Zamfir sau Adi Igrişan.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite