Moartea unui Titan. Dispută familială privind locul în care va fi înmormântat marele compozitor grec Mikis Theodorakis

0
0
Mikis Theodorakis
Mikis Theodorakis

Grecia întreagă este în doliu după moartea, joi, a compozitorului Mikis Theodorakis, autorul muzicii nemuritoare din celebru film Zorba Grecul. Fost luptător în rezistenţă şi adversar al dictaturii coloneilor, Theodorakis a murit la 96 de ani, într-un spital din Atena. Între timp,  înmormântarea a devenit motiv de dispută familială.

Ultima dorinţă a marelui compozitor grec Mikis Theodorakis , de a fi înhumat lângă mormintele părinţilor şi ai fratelui său în Galatas, pe insula Creta, unde are şi o casă de vacanşă, s-a lovit de opoziţia unor membri de familie. Dezacordul dintre familia sa şi un asociat al regretatului compozitor a ajuns la tribunal, care a emis vineri un ordin restrictiv, interzicând orice aranjament pentru înmormântarea lui Theodorakis până luni, când instanţa va relua cazul.

 Între timp, fiul marelui compozitor George, a anunţat că familia sa va respecta dorinţele tatălui său. Premierul grec a declarat joi un doliu naţional de 3 zile pentru moartea marelui compozitor Mikis Theodorakis. Apoi, Ministrul de Interne a clarificat că „dolul naţional” va însemna steaguri arborate pe jumătate de catarg pe toate clădirile şi instituţiile publice şi anularea tuturor evenimentelor publice.

Ulterior , vineri dimineaţă, ministrul de interne a emis o a doua declaraţie în care anunţa că steagurile vor flutura pe jumătate de catarg de joi până sâmbătă, 2-4 septembrie 2021, făr anularea unor evenimente festive publice. Potrivit site-ului de ştiri libre.gr, decizia de a anula evenimente publice a supărat autorităţile locale, deoarece multe municipalităţi din Grecia aveau programate concerte şi alte evenimente şi ar fi trebuit să le amâne pentru o altă dată.

 Mikis Theodorakis

Fost luptător în rezistenţă şi adversar al dictaturii coloneilor

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Atena. Fost luptător în rezistenţă şi adversar al dictaturii coloneilor,

Ministerul Culturii din Grecia a anunţat joi decesul lui Mikis Theodorakis, a cărui muzică compusă pentru celebrul film din 1964 a contribuit la promovarea imaginii însorite şi lipsite de griji a ţării pentru milioane de turişti, notează Reuters.

''Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru s-a dus'', a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni. 

 Autorul unei opere gigantice 

Cunoscut în lumea întreagă după ce a compus coloana sonoră a filmului "Zorba Grecul" (1964), Mikis Theodorakis este un compozitor prolific, al cărui catalog muzical include simfonii, oratorii şi reinterpretări ale muzicii populare elene.

Născut la 29 iulie 1925 în insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Mikis Theodorakis este autorul unei opere gigantice şi cel mai faimos compozitor grec. El a devenit simbolul rezistenţei în Grecia de-a lungul veacurilor.

Aflat alături de comunişti în timpul Războiului Civil, care a izbucnit în Grecia în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, Theodorakis a fost deportat pe insula Makronisos, unde a fost torturat.

După începerea Regimului Coloneilor, la 21 aprilie 1967, Theodorakis a fost arestat. După declanşarea crizei din Grecia în 2010, muzicianul a criticat public tutela creditorilor internaţionali - UE şi FMI - şi austeritatea impusă ţării sale. El a participat la un protest marcat de violenţe, organizat în faţa Parlamentului din Atena, în timpul căruia manifestanţii au fost atacaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene, în februarie 2012.

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri