Mark Knopfler, solistul Dire Straits, concertează în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark Knopfler, fondatorul, compozitorul, chitaristul şi solistul trupei Dire Straits, „eminenţa cenuşie“ a grupului, aşa cum a fost numit, va concerta pentru prima dată în România pe 25 aprilie 2013, la Sala Palatului din Bucureşti.

BodyBiletele vor fi puse în vânzare pe 13 septembrie, pe www.myticket.ro, precum şi în reţeaua magazinelor Diverta, Muzica, Librăria Mihai Eminescu şi Sala Palatului, la următoarele preţuri: 130, 195, 285, 395 şi 595 de lei. Între 7 şi 12 septembrie fanii vor avea la dispoziţie o perioadă de pre-sale chiar pe site-ul oficial al artistului: www.markknopfler.com

Unul dintre cei mai respectaţi chitarişti ai muzicii rock, Mark Knopfler este şi astăzi un veritabil etalon pentru fanii genului. Răsplătit cu un premiu Edison (Olanda) şi unul Steiger (Germania) pentru realizările remarcabile în muzică, Mark deţine trei titluri de doctorand în muzică de la universităţi prestigioase din Marea Britanie, fiind recunoscut pentru talentul şi tehnica cu care mânuieşte chitară.

De la jurnalism la muzică

Tânăr jurnalist, Mark şi-a dat seama că are mai multe de spus în muzică, alegând să meargă pe acest drum încă de la începutul anilor ’70, odată cu primele sale încercări de a pune bazele unei trupe. În aprilie 1977 a apărut Dire Straits, din componenţa căreia făceau parte la acea vreme Mark (voce şi chitară), fratele sau, David Knopfler (chitară ritm şi backing vocals), John Illslay (chitară bass şi backing vocals) şi Pick Withers (tobe şi percuţie). Stilul muzical al trupei era un amestec de influenţe jazz, folk, blues care s-a cristalizat de-a lungul timpului într-un roots-pub rock. 

Trupa a lansat 6 albume de studio, unul dintre cele mai cunoscute fiiind „Brothers în Arms“, lansat în 1985, care s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare. De altfel, Dire Straits devenise la acea vreme una dintre cele mai cunoscute trupe din întreagă lume, cu un succes comercial impresionant, având peste 120 de milioane de albume vândute. Printre cele mai cunoscute piese se număra „Romeo and Juliet“, „Money for Nothing“, „Walk of Life“ sau „Brothers în Arms“, muzica trupei fiind răsplătită de-a lungul timpului cu nenumărate premii, printre care patru trofee Grammy, trei Brit Awards şi două MTV Video Music Awards. 

După mai multe schimbări de componenţa, trupa s-a destrămat în 1995, Mark Knopfler continuând parcursul muzical cu o carieră solo de succes. A lansat alte şapte albume şi a început să compună şi muzică de film. A colaborat de-a lungul timpului cu artişti precum Eric Clapton, Bob Dylan, Bryan Ferry şi Van Morrison, fiind totodată producătorul unor albume semnate de Tina Turner sau Bob Dylan.
  
  
 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite