Lumea fără legenda Freddie Mercury. 31 de ani de la decesul solistului Queen, anunțul dinaintea morții sale

0
0

Pe 24 noiembrie 2022 se împlinesc 31 de ani de la trecerea în neființă a legendarului Freddie Mercury. Cu doar o zi înainte, simțindu-și sfârșitul aproape, Mercury anunţa public faptul că are SIDA.

La 23 noiembrie 1991, Mercury anunţa public faptul că are SIDA. Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârşitul. Freddie a murit la doar 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991. Funeraliile lui au fost discrete, în concordanţă cu religia familiei sale.

În 20 aprilie 1992, fanii formaţiei au fost prezenţi la un concert tribut Freddie Mercury, ţinut pe acelaşi stadion Wembley. Annie Lennox, Guns'n'Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallica şi Liza Minnelli (împreună cu ceilalţi membri Queen) au cântat cele mai bune piese ale trupei.

La șapte ani a început să studieze pianul

Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) - compozitor, solist şi mentor al trupei Queen - s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraş din sudul statului Gujarat, India Britanică. Părinţii artistului, Bomi şi Jer Bulsara, erau persani. Mercury şi-a petrecut copilăria în India. La şapte ani a început sa studieze pianul, iar la opt, părinţii l-au înscris la un internat în stil englezesc din Panchgani, unde a căpătat porecla ''Freddie''.

Freddie Mercury, în concert FOTO Instagram Queen
Freddie Mercury, în concert FOTO Instagram Queen

Părinţii artistului s-au mutat din Zanbizar în Anglia, în 1964. După ce a absolvit facultatea, tânărul Freddie a vândut haine second-hand şi a lucrat pe aeroportul din Heathrow. În aprilie 1970, împreună cu chitaristul Brian May şi toboşarul Roger Taylor pune bazele unui grup nou - Queen. Cam în aceeaşi perioadă, solistul decide să-şi schimbe numele din Bulsara în Mercury, potrivit bestmusic.ro.

A creat stiluri inovatoare

Primul album al grupului a fost bine primit de critica muzicală şi a avut un succes comercial rapid. În acelaşi timp, Mercury se ambiţionează să creeze stiluri cu adevărat inovatoare. În 1975, el reuşeşte acest lucru prin albumul ''A Night at the Opera'', care îi oferă trupei Queen o reală notorietate internaţională. Piesa ''Bohemian Rhapsody'' devine emblematică pentru creativitatea grupului şi mai ales a solistului său, care a compus-o aproape integral folosind mijloace inedite pentru acele timpuri.

  Mercury era animat de dorinţa de a compune un album personal. L-a întâlnit pe Giorgio Moroder, compozitor şi orchestrator, care i-a sugerat o versiune modernizată a celebrului film al lui Fritz Lang, ''Metropolis''.

Primul single, în 1984

Rezultatul a fost primul single a lui Mercury, ''Love Kills'', din 1984. În 1985, Freddie colaborează la compunerea comediei muzicale ''Time avec Dave Clark''. În acelaşi an scoate al doilea album solo, ''Mr. Bad Guy''. Anul 1986 este un an cheie pentru grup - înregistrează şi lansează albumul ''A Kind of Magic'', compus pentru a ilustra filmul ''Highlander''; trupa începe un turneu european, care va fi însă şi ultimul, pentru că boala lui Mercury nu-i va mai da posibilitatea acestuia să reînnoiască acest fel de experienţă, prea obositoare.

Celebrul ''Live at Wembley

Acest ''Magic Tour'' are şi el un album de succes - ''Live Magic'' - lansat la puţin timp după aceea. Membrii grupului doreau un concert care să aibă dimensiuni nemaiîntâlnite la niciun concert al vreunui grup. A urmat celebrul ''Live at Wembley''. Înregistrările video de la acele concerte au arătat stilul şi exuberanţa lui Freddie Mercury, care a terminat cele două apariţii drapat într-o mantie tivită cu hermină şi pe cap cu o replică perfectă a coroanei regale britanice, cântând la final ''God Save the Queen''.

În 1987 a aflat că are SIDA

Albumul ''The Great Pretender'' a apărut în 1987, format din reprize muzicale rearanjate de Mercury. În acelaşi an, doctorii i-au dat verdictul: era infectat cu HIV. 1988 a fost anul când a lansat ultimul său album, pe care apare materialul ''Barcelona''. Acest album este concretizarea visului său de a se apropia de lumea operei, dar mai ales este îndeplinită dorinţa de a lucra cu o celebră soprană - Montserrat Caballé. Albumul a fost primit cu elogii de critică, iar cântecul a devenit imnul oraşului natal al sopranei Montserrat Caballé (Barcelona) şi tema oficială a Jocurilor Olimpice din 1992, precizează cinemarx.ro.

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite