INTERVIU Killa Fonic, artist: „Dacă aș putea, aș închide orice casă de pariuri posibilă“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cameleonici artiști din industria românească, Killa Fonic, spune că dacă ar conduce lumea pentru o zi, ar închide casele de pariuri și ar opri fiecare punct de extracție de petrol.

Killa Fonic împlinește 10 ani de carieră. FOTO: Red Bull
Killa Fonic împlinește 10 ani de carieră. FOTO: Red Bull

Un strat generos de provocare, beat fenomenal și refren amețitor: de la primul său mixtape solo, „Ramses 1989” (2016), trecând prin iconicul „Lamă Crimă” (2017), EP-ul „Emotiv Munteana” (2018), „Trendsetter” (2019), „III”, „BeetleJuice” (2020), „2089” (2021), „Terra Vista” și „Osvaldo” (2022), Killa Fonic și-a extins continuu abordarea, explorând permanent în tot ceea ce face și ceea ce este din punct de vedere artistic. În piesele sale, își demonstrează cu brio capacitatea de a se reinventa: artistul cameleonic de azi excelează în stiluri muzicale diferite.

Ambiția, stilul inconfundabil, dar mai ales polivalența îl fac să spună DA cu ușurință oricărei provocări artistice. Cea mai nouă din serie? Pe 11 mai, la Romexpo, el se-aruncă în luptă cu trupa Vama, la Red Bull Sound Clash: două scene față-n față, 4 runde în forță într-un show senzațional, o singură miză - aplauzele publicului. 

Ai împlinit 10 ani de carieră. Ce fel de experiențe și emoții îți influențează acum muzica?

Killa Fonic: Mi-e greu să nu fiu dezamăgit de publicul care caută cât mai multă simplitate fără sens. Simplitatea este OK, dar când e fără sens... Și lucrul ăsta mă transformă. Felul în care funcționează industria și felul în care sunt tratați unii artiști. Toate aceste lucruri mă fac să devin ușor-ușor ca o panteră neagră cu mănușa neagră a acestei industrii și nu, n-o să fiu nici Malcom X, nici Tupac. Cred că se știe că sunt deja IMORTAL și va fi un meci pe cinste.

Ți-a dat cineva vreodată un sfat care ți-a schimbat ceva în felul de a fi sau care ți-a schimbat cumva drumul?

Absolut, mai multe chiar. Dar astea sunt lucruri care nu se dezvăluie.

Killa Fonic spune că și-ar fi dorit să participe la un concert Michael Jackson. FOTO: RedBull
Killa Fonic spune că și-ar fi dorit să participe la un concert Michael Jackson. FOTO: RedBull

Ce-ai face dac-ai conduce lumea pentru o zi?

Primul lucru, aș opri fiecare punct de extracție de petrol. L-aș opri imediat. Instant. Apoi, mai am încă 1000 de lucruri pe wishlist, dar ca să zic așa și-un al doilea, aș închide orice casă de pariuri posibilă. Probabil că ar trebui să fie altele prioritare, dar vezi, trebuie să ai experiență ca să fii un astfel de lider. Prioritățile cred că se reprogramează în momentul în care cauza devine mai mare decât tine.

"Sunt Killa Fonic de când mă trezesc până când mă culc"

Un obicei pe care vrei să-l schimbi la tine?

Cu toții suntem compulsivi în foarte multe lucruri. Aș vrea să mai scap un pic de compulsiunea pe care mi-a indus-o societatea asta și pe care eu am acceptat-o și de care tot eu sunt responsabil, dar lucrez să „fac curat”.

Cum ți-a influențat călătoria personală perspectiva asupra muzicii? Ce te-a făcut să ajungi aici?

Perspectivele vieții și experiențele mele interioare și exterioare sunt foarte separate de muzică, deși preiau povești din lumea asta, din viața mea, și le transpun în muzică. Dar totodată, sunt foarte separate și sunt două creșteri. Creșterea muzicală este diferită. Ca și cum aș practica un stil de arte marțiale. Mă duc la sală, practic sportul, apoi mă-ntorc acasă și scriu sau pictez. Sunt lucruri diferite și cresc diferit, chiar dacă pare că aș putea să le conectez. Sunt Killa Fonic de când mă trezesc până când mă culc, stau în casă singur, caut să mă asortez, să arăt bine, să rămân personaj, pentru că îmi place să fac asta, și totuși le separ. Creșterea spirituală, creșterea interioară, mintală, creșterile de toate ordinele sunt separate de muzică și toate vin datorită unor practici. Trăiesc mult în afară, iar în interior foarte mult.

Care e cel mai neinteresant lucru la tine?

Probabil obsesia mea cu muzica. Uneori îmi dau seama că poate nu fascinează pe nimeni și cred doar că-i obosesc.

Dacă ai putea să te întorci în timp, la concertul cui te-ai duce?

La Michel Jackson, în momentul în care a fost în București. Mă mai întâlnesc cu oameni care zic: „Am fost de două ori.” Și eu le zic: „De ce-mi spui? Lasă-mă în pace. Știu că a fost... nu-mi spune și tu că ai fost, că e dureros”. Mi-aș fi dorit foarte mult...

image

Cum crezi că va fi pe 11 iunie, la showul de la Romexpo?

Pe Tudor Chirilă l-am cunoscut și e foarte tare. Într-un spirit competitiv sportiv, am așa un drag special să fac asta cu ei, cu Vama. Îi știu pe băieți, am făcut research. Sunt foarte buni, sunt veterani, sunt șmecheri, iar chitaristul lor e unul dintre cei mai de top din România. Mi-am făcut temele și le-am găsit adversari pe măsură, ca instrumentiști.

Ai vreo temere acum legată de viața ta profesională?

Sincer, nu.

Ce planuri de viitor mai ai?

Planurile de viitor sunt personale pentru fiecare în parte și gura trebuie să rămână închisă, chiar și cu cei mai apropiați. Pentru că planurile sunt ale tale, cu tine și atât. În momentul când l-ai aplicat și l-ai realizat, atunci te poți prezenta la cineva cu acea idee.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite