În Culisele Bucureştiului: FIRMA ne face "Descântece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în studioul Adevărul LIVE au fost doi dintre membrii trupei FIRMA, Daniel Rocca şi Sorin Erhan, care ne-au vorbit despre „Descântece vol.I“, ultimul album lansat, dar şi despre planurile de viitor, cum văd piaţa muzicală actuală şi cât de greu este să revii.

 

Declaraţii din cadrul emisiunii:

Daniel Rocca: Amintiri. Albumul „La Orbire“ era în contradicţie cu ce era mainstream la momentul acela, dar fără să ne dorim neapărat am ajuns şi noi aşa. Era multă lume care afla de noi cu ajutorul clipului, a radioului.

Aţi avut o lungă pauză

D.R: După 2007 am mai scos un album, Exit. În 2008 am luat o pauză, care trebuia să dureze 3-4 ani, dar s-a dus în şapte, probabil datorată succesului neaşteptat al celui de-al doilea album. Nişa pe care suntem noi este destul de greoaie şi în afară. A fost o perioadă în care nu ne doream titulatura alternativă, sunt mai degrabă influenţe diverse care se combină într-un anumit fel.

Din 2010 piaţa muzicală de la noi s-a mai schimbat

D.R. Sunt multe trupe faine, tinere, am avut câteva în deschidere. Sună bine, dar muzica alternativă nu este de ajuns deocamdată, este vorba şi de o stare de spirit pe care să o aduci acolo. 

Aveţi un album nou: Descântece. A fost lansat în toamna anului trecut

D.R. Este disponibil numai online deocamdată, gratis, pe soundcloud. Este doar vol I, al doilea, anul următor, în primăvară. Vor fi scoase pe un vinil poate, cu o grafică faină, sau poate pe un stick, nu ştim.

„În momentul în care ai un suport fizic eşti artist.“ D.R.

D.R. Acum ne concentrăm pe promovare, deşi pregătim ceva important pentru anul următor. Încercăm să facem lucruri majore, dar cred că ne-a lipsit promovarea materialului, a pieselor de care nu ştie nimeni, pentru care ne-am deschis sufletul. Evenimentele mari nu ne mai mişcă atât de mult. Acum urmează să facem un clip la Prizonier de război.

Cum vi se pare piaţa muzicală de atunci şi cea de acum?
 

D.R: Nu exista Youtube atunci, Twitter, Instagram nu cred că se născuse. Acum există toate aceste mijloace online unde toată lumea se poate promova, este o invazie. Este o provocare, nu ştim exact cum vom reuşi pentru că nu este un secret, o reţetă când este vorba de reclame. Cum faci să ajungi la oamenii la care vrei să ajungi în tot hăţişul ăsta?

Cum a fost când ai scris La Orbire?

D.R. Nevoia de a te elibera de orice fel de constrângere, de prejudecăţi, după ce sapi sau urci afli nişte informaţii pe care îţi dai seama că nu ţi-ai fi dorit să le ştii, dimineaţa deschizi ochii şi simţi că nu vezi nimic. Asociind cu ideea că nu suntem diferiţi de ceilalţi, dacă am simţit ceva şi am exprimat chestiunea asta, după o perioadă s-ar putea să existe posibilitatea să fie oameni care să se regăsească în starea respectivă.

Noul album este altceva. S-au schimbat nişte lucruri, am experimentat în anii ăştia în care nu am apărut.

image

Ce aţi făcut în timpul ăsta în care nu aţi apărut?

Sorin Erhan: Tot muzică am făcut. Videoclipuri.

D.R. Am lucrat pentru mai mulţi artişti. Au fost 2-3 ani în acre ne-am jucat, la ce am făcut acum ne-am dorit să păstrăm o filieră originală, să fim oarecum cunoscuţi dar să facem şi alte lucruri.

S.E. Descântece a durat 3 ani.

D.R. Volumul doi va ieşi la un an distanţă, ceea ce este o mare realizare pentru noi. Ceea ce înseamnă că putem fi şi consecvenţi, nu doar pasionali. Pregătim surprize faine, pozitive, de care nici noi nu suntem  conştienţi încă, pentru că ne-am setat în sensul ăsta.

Este foarte important să nu pierdeţi din identitatea voastră. Mă aştept cumva să aud ceva şi din chestiile voastre caracteristice, cum a fost în Două Suflete.

D.R. Sunt câteva elemente, drive-ul din chitări, explozii pe refren, dar sunt şi lucruri pe care trebuie să le transmiţi oarecum în tăcere, le poţi spune fără să le manifeşti, să ai un limbaj al trupului foarte pronunţat. Nu se va pierde din coloana vertebrală a FIRMA, ne mişcăm poate mai încet, dar suntem mai eficaci. Vom scoate clip pentru Prizonier de război, vor mai urma două. Maxim două luni pentru clip. Este în mare despre ceea ce s-a întâmplat, ce se va întâmpla în lume. Despre asta vorbeşte şi piesa.

Unde vă mai vedem în concert?

S.E. Satu Mare, 17 iulie şi la Padina.

D.R. Este şi un festival la Satu Mare, vor fi mai multe trupe, este un concept creativ şi cultural. La Padina am un sentiment că nu va fi cu nămol ca la Electric Castle. Vor fi şi în Bucureşti concerte, dar deocamdată mergem în ţară.

„Concertul este o călătorie în timp, cuprinde piese din trecut, din prezent şi o piesă din viitor, care vorbeşte despre viitor, chiar numai pentru asta ar trebui să veniţi.“ D.R.

image
Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite