Eurovision 2014: Votul detaliat primit de România de la juriu şi de la public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu au reprezentant România cu piesa „Miracle“ FOTO Mediafax/ AFP
Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu au reprezentant România cu piesa „Miracle“ FOTO Mediafax/ AFP

După finala de sâmbătă a competiţiei muzicale Eurovision, câştigată de reprezentantul Austriei, travestitul Conchita Wurst, EBU (European Union Broadcasting), organizatorul concursului, a făcut publice rezultatele votului. „Adevărul“ vă prezintă cum a fost votată echipa României, formată din Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, atât de către juriul de specialitate al fiecărei ţări, cât şi de telespectatori în marea finală, dar şi în semifinală.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate, sistemul fiind valabil şi în ceea ce priveşte alegerea finaliştilor. 

Cu toate acestea, au existat şi cazuri în care votul unei ţări a fost acordat în proporţie de 100% de către juriu (în finală a contat doar poziţia acordată de juriul de specialitate din Albania) sau de către public (în finală a contat doar votul publicului din Georgia, iar în semifinală a contat doar votul juriului de specialitate).

Paula Seling şi Ovi, care au reprezentant România cu piesa „Miracle“, s-au clasat pe locul 12 în marea finală, cu 72 de puncte, deşi în cea de-a doua semifinală au ocupat poziţia secundă, cu 125 de puncte. În rezultatele afişate imediat după aflarea câştigătorului, în unele cazuri, cum este şi cel al României, pot fi observate discrepanţe atât în ceea ce priveşte votul telespectatorilor, dar mai ales în cazul votului acordat de juriu. 

Bineînţeles, aceste diferenţe pot fi puse pe seama faptului că în semifinală au concurat doar 15 ţări, pe când în finală paleta melodiilor a fost mult mai largă, bătălia dându-se între 26 de state. 

   

Conform regulamentului concursului, publicul din România nu i-a putut vota pe reprezentanţii noştri nici în semifinală şi nici în finală, dar românii şi fanii din străinătate au putut face acest lucru. Aşadar, cele mai multe puncte acordate României în finală au fost, aşa cum era de aşteptat, de la Moldova - 12, Spania, Austria, Israel şi Malta oferindu-ne câte 8 puncte. La rândul său, România a acordat 12 puncte Suediei, 10 puncte Ungariei şi 8 puncte Austriei.

Vă prezentăm în continuare pe ce poziţii am fost clasaţi de către publicul din străinătate în finală, dar şi în semifinală. Şi dacă în finală, telespectatorii din toate cele 36 de state înscrise în competiţie (exceptând România) i-au putut vota pe Paula şi pe Ovi, în semifinală au avut drept de vot doar telespectatori din cele 14 state concurente în cea de-a doua semifinală şi cei din Italia, Germania şi Marea Britanie. 

Poziţiile acordate de telespectatori

vot public eurovision

Cei cinci membri ai fiecărui juriu, care rămân aceiaşi în ambele etape (finală şi semifinală), acordă o poziţie fiecărui participant, iar rezultatul televotingului este, de asemenea, transformat într-o poziţie. La final, poziţia finală acordată de juriu şi cea oferită de telespectatori sunt prelucrate de un calculator şi transformate într-un număr de puncte. 

Spre exemplu, în semifinală, juriul Greciei a acordat României poziţia 5, iar în finală ne-a clasat pe locul 18. Un alt exemplu este juriul din Lituania, care în semifinală a acordat reprezentanţilor noştri poziţia 9, iar în finală ne-a clasat pe penultimul loc: 25. Diferenţe majore între votul juriului se pot observa şi în ceea ce priveşte Slovenia: dacă în semifinală am primit poziţia 7, în finală am fost clasaţi pe locul 23. 

Vă prezentăm în continuare poziţiile acordate de juriul de specialitate al fiecărei ţări pentru România. În marea finală, România a primit o poziţie din partea tuturor celor 36 de state (excepţie România) înscrise în concurs. Pe de altă parte, în semifinală, echipa noastră a fost votată de toate celelalte 14 state concurente în cea de-a doua semifinală, dar şi de trei dintre statele calificate direct în finală: Italia, Germania şi Marea Britanie

Poziţiile acordate de juriile de specialitate

votul juriului eurovision
Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite