De ce a fost eliminat juriul din România de la Eurovision. Explicaţiile EBU privind eliminarea a 6 ţări: „Nereguli fără precedent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
WRS, reprezentantul României la Eurovision FOTO Profimedia
WRS, reprezentantul României la Eurovision FOTO Profimedia

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a emis, joi seară, un comunicat în care şi-a explicat decizia de a elimina juriile naţionale din şase ţări, printre care şi România, iar punctajele lor înlocuite cu unele calculate. EBU a explicat cum funcţionează sistemul de votare de la Eurovision şi care sunt neregulile care au dus la decizia sa.

Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 au fost România, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, şi San Marino.

EBU a explicat care au fost tiparele de vot neconforme în rezultatele a şase ţări: în cea de-a doua semifinală, patru dintre cele şase jurii au plasat toate celelalte cinci ţări în Top 5, ţinându-se cont de faptul că nu au putut să se voteze pe ele însele. Un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6.

Totodată, ultimul dintre cele şase jurii a plasat 4 dintre celelalte în Top 4 şi al cincilea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat în acest concurs muzical.

Redăm mai jos comunicatul EBU:

„Concursul Eurovision din acest an a avut un succes enorm în a aduce sute de milioane de oameni din întreaga lume împreună în unitate şi sărbătoare.

După cum a anunţat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER) a detectat modele de vot neregulate în voturile juriului din şase ţări participante la a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino.

Integritatea votării, atât de către juriile naţionale din fiecare ţară, cât şi de către telespectatorii care votează prin telefon sau SMS, este esenţială pentru succesul emisiunii. Este de datoria EBU faţă de toate părţile interesate, nu în ultimul rând faţă de toţi cei 40 de radiodifuzori de servicii publice participante, să se asigure că poate oferi un rezultat valid la sfârşitul fiecărui spectacol live. Prin urmare, orice încălcare a regulilor este luată foarte în serios.

În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat cinci dintre celelalte ţări în Top 5 (ţinând cont că nu se puteau vota singure); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii i-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 şi pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

Modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat pe ultimele şase poziţii dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent.

După cum se menţionează în Regulamentul Eurovision şi în instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulate (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), Supraveghetorul executiv al Eurovision are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea notelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.

Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. 

De atunci, EBU a discutat despre modelele juriului cu radiodifuzorii relevanţi şi le-a oferit oportunitatea de a investiga în continuare votul juriului în ţările lor.

EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală.

EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022.

EBU, membrii săi şi Grupul de referinţă vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea şi succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume.

Ce este un „vot neregulat”

Un vot neregulat este detectat dacă sunt declanşate mai multe verificări de securitate:

a) Abatere de la normă - Reflectă rezultatul preferinţele generale ale celorlalţi juraţi profesionişti? Ţinând cont de faptul că toţi sunt profesionişti ai muzicii cărora li s-a cerut să voteze pe baza aceloraşi criterii stabilite în Regulamentul Concursului (de exemplu, un juriu naţional plasează în fruntea clasamentului său un cântec pe care majoritateaîl clasează mai jos.

b) Modele de vot - Există modele vizibile de vot în cadrul juraţilor?

c) Nereguli - Juriile au respectat Regulamentul Eurovision Song Contest?

d) Modele recurente - Alte ţări repetă modele de vot similare?

e) Există beneficiari - Dacă apar abateri, cine beneficiază de rezultat?

Dacă răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este Da, atunci modelul este considerat neregulat, iar voturile afectate de o astfel de neregulă sunt eliminate, cu condiţia ca neregula să fie confirmată de către Partenerul de Vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experienţă în administrarea votul CES) şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare“

image

   

image

Citeşte şi:

Tot ce trebuie să ştii despre scandalul de la Eurovision 2022. Organizatorii au votat în locul României

Prezentatoarea TVR Eda Marcus a publicat filmarea cu momentul său de consternare după ce României i-a fost anulat votul juriului

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite